Over Konekt

Stem op Kurt voor de Gentse Samenlevingsprijs!

Konekt-collega Kurt Vanhauwaert is genomineerd voor de Gentse Samenlevingsprijs. Met die prijs schenkt Stad Gent aandacht aan initiatieven en personen die het samenleven in diversiteit op een positieve manier beïnvloeden. Je kan nog tot en met 20 oktober jouw stem uitbrengen. Lees hier waarom Kurt zeker en vast die prijs verdient en breng vandaag nog je stem uit!

Kurt Vanhauwaert
© Kurt

Geef je stem aan Kurt

Wij zijn er dubbel en dik van overtuigd dat Kurt de Samenlevingsprijs verdient. Stem daarom op Kurt en deel deze boodschap met je netwerk, zodat zoveel mogelijk mensen op hem kunnen stemmen.


Kurt kiest voor de positieve aanpak

Kurt is al jarenlang een kritische stem over toegankelijkheid en inclusie van personen met een beperking. Hij werkt mee aan sensibiliseringsacties en zoekt altijd constructief mee naar oplossingen. Deze positieve, constructieve houding zorgt er onder meer voor dat hij ook in de jury zit van Samen aan Zet, een Gents subsidiekanaal voor initiatieven die Gentenaars samenbrengen.

Kurt: “Ik ga altijd voor de positieve aanpak. Het vermanend vingertje heeft niet veel effect, en ik wil ook niet de zoveelste zijn die alleen klaagt maar niets constructief bijdraagt. Ik merk dat men eerder luistert als je deze aanpak hanteert, en het helpt me ook om niet gefrustreerd te worden.”

“Een mooi voorbeeld was een actie tijdens de Gentse Feesten, waar we ervoor zorgden dat personen met een beperking actief konden meewerken aan de bar, in de backstage, … Dat is een opvallende en positieve manier om aan te kaarten dat te weinig personen met een beperking een rol kunnen opnemen bij de organisatie van zulke evenementen. En dat heeft gewerkt!”

Een positieve aanpak zorgt ervoor dat men naar je luistert. Ik wil niet de zoveelste zijn die klaagt maar niets constructief bijdraagt.
Kurt Vanhauwaert, genomineerd voor de Gentse Samenlevingsprijs

Alles voor toegankelijk Gent

Kurt is al 15 jaar actief lid van de klankbordgroep toegankelijkheid in Gent.

Kurt: “De klankbordgroep is een werkgroep rond fysieke en verstandelijke toegankelijkheid en we geven advies aan de toegankelijkheidsambtenaar van de Stad Gent. Op die manier kunnen we snel schakelen en zien we ook op korte termijn effect. We geven bvb. advies over het openbaar domein, nieuwe openbare gebouwen en ook de toegankelijkheid van de Gentse Feesten staat op ons lijstje.”

NMBS veranderen van binnenuit

Ook nationaal weet Kurt te inspireren. Zo overtuigde hij de NMBS om werk te maken van toegankelijk treinverkeer. En met resultaat: sinds kort streeft de NMBS naar autonoom reizen voor personen met een beperking!

Kurt: “Als je wil dat personen met een beperking kunnen deelnemen aan de maatschappij, dan is er eigenlijk een hele ketting van voorwaarden waaraan moet voldaan zijn. Je kunnen verplaatsen van A naar B is één schakel in die ketting. Personen met een beperking hebben vaak geen andere vervoersopties naast het openbaar vervoer, en net daarom vind ik het zo belangrijk dat autonoom reizen mogelijk wordt.”

Personen met een beperking hebben vaak geen andere vervoersopties naast het openbaar vervoer, en net daarom vind ik het zo belangrijk dat autonoom reizen mogelijk wordt.
Kurt Vanhauwaert, genomineerd voor de Gentse Samenlevingsprijs

“In 2019 schreef ik voor de eerste keer een open brief aan de NMBS. Daar volgde enorm veel media-aandacht op. Maar niet enkel de media heeft die brief gelezen. Ik had voor de eerste keer het gevoel dat er aandacht was voor het thema én dat er ook iets mee gedaan werd. Er kwam reactie van de NMBS-top en ook vandaag kom ik nog steeds mensen tegen die verwijzen naar wat er in die brief staat. Zelfs NMBS-personeel gebruikt de brief als een soort referentie. Ik pretendeer niet dat ik een standaardwerk schreef (lacht) maar ik ben wel erg blij dat ik met die brief iets in beweging heb gezet.”

“Ook bij de NMBS vind ik het erg belangrijk om de constructieve weg te kiezen. In plaats van te hameren op de welbekende pijnpunten roep ik op tot een mentaliteitsverandering. Want zeg nu zelf: als je niet weet waarom je een medicijn moet nemen, dan blijf je geen pillen slikken. Op dezelfde manier is het belangrijk dat het personeel bij de NMBS beseft waarom er aanpassingen nodig zijn. Anders zullen er nooit duurzame oplossingen komen.”

Geef je stem aan Kurt

Wij zijn er dubbel en dik van overtuigd dat Kurt de Samenlevingsprijs verdient. Stem daarom op Kurt Vanhauwaert en deel deze boodschap, zodat zoveel mogelijk mensen hetzelfde kunnen doen.

Stem op Kurt
Kurt blog2
Geplaatst op wo 6 oktober '21