2018 was een boerenjaar voor Konekt. Nieuwe projecten gingen van start, we vielen een paar keer in de prijzen en ons team groeide fors. We vroegen 10 medewerkers naar wat hen het meest is bijgebleven van afgelopen jaar.
“2018 was weer eens een zot jaar. Met een groeiende en warme groep van gelijkgezinden, personen met een beperking, partners, ouders, vrijwilligers, medewerkers, stagiairs, vrienden, begeleid werkers… werkten we aan dat ene doel: iedereen voluit laten leven in een inclusieve wereld. Personen met een beperking worden te vaak onderschat en overbeschermd. Dat onrecht moet de wereld uit. Daarom vervangen we systemen die mensen klein houden, afzonderen of uitsluiten stap voor stap door meer inclusieve systemen. Konekt gelooft in de sterktes en talenten van personen. Elke week opnieuw worden we verrast door hoe krachtig mensen ontpoppen.”
“Het was een spannend moment, die eerste schooldag in september. Na een jaar van voorbereiden ging Brake-Out - ons gloednieuwe talenttraject voor jongeren met een beperking - eindelijk van start. In Gent en Leuven begonnen 20 jongeren elk aan hun eigen avontuur. Het eerste trimester is echt voorbij gevlogen en we kregen al pakkende reacties van de deelnemers en hun ouders. Dat Brake-Out ook nog eens in de prijzen viel tijdens de uitreiking van de Zorgvinding 2018, bevestigt ons alleen maar in onze ambitie: jongeren in heel Vlaanderen de kans geven om deel te nemen aan het traject.”
“Op de Internationale Dag van het Kind stelden we ons nieuwste beeldboek Droom van een Kind officieel voor aan het grote publiek. Het boek helpt personen met een beperking en hun ondersteuners praten over de gevoelens die bij een kinderwens horen. Natuurlijk hoorde daar een gezellige babyborrel bij, met veel volk en boeiende sprekers. Goed nieuws trouwens: in 2019 maken we een Franse versie van het beeldboek, samen met de Waalse partner ARAPH.”
“Een grootschalige campagne opzetten is altijd een beetje spannend, maar de voldoening is des te groter als blijkt dat het grote publiek ook helemaal mee is met je verhaal. Dat was zeker het geval met #TISMAARDA, de campagne die we in november lanceerden. Onze boodschap? Dat verenigingen met enkele kleine aanpassingen al een wereld van verschil kunnen maken voor personen met een beperking.”
“Onze trajecten Co-begeleider in de kleuterklas/woonzorgcentrum & Co-medewerker in een bedrijf liepen als een trein. Ik ben echt apetrots op onze cursisten. Nadia schopte het zelfs tot genomineerde Leerkracht van het jaar van Klasse. En Els, die de opleiding Co-medewerker volgde, werd door haar stagebedrijf bij VOKA aangedragen als stagiaire van het jaar. 60 cursisten studeerden af in 2018. Meer dan 80% van hen blijft volgend jaar werken op hun stageplaats.”
“In 2018 lanceerden we voor de eerste keer de opleiding tot Woordvoerder. Daarin leren cursisten boeiend en duidelijk over hun passie praten voor een publiek. Sommige van de woordvoerders gingen nationaal. Werner en Oskar reikten de M-Awards uit in het Google Atelier in Brussel en kregen veel complimenten op hun strakke presentatie. Sarah praatte over haar kinderwens in het radioprogramma De Madammen, voor bijna een miljoen luisteraars. ”
“2018 nam meteen een vliegende start, met de première van Common Ground, onze nieuwste dansvoorstelling i.s.m.Kunstencentrum Vooruit. De vele lovende reacties deden al deugd, en toen bleek Common Ground ook nog eens geselecteerd voor het TheaterFestival. We mochten het jaar ook feestelijk afsluiten. Vorige week ontvingen we de Cultuurprijs 2018 van de Stad Gent, die dit jaar in het teken van ‘Talentontwikkeling’ stond. Platform-K bleek door élk van de juryleden afzonderlijk naar voor te zijn geschoven, zonder dat ze het van elkaar wisten.”
“Het is hartverwarmend om te zien wat samenwerking teweeg kan brengen. In 2018 doken we het bad in met Chirojeugd Vlaanderen, Scouts & Gidsen Vlaanderen, KSA, Kazou en Hannibal vakanties. Met een topresultaat als gevolg, want vanaf 2019 zetten al deze jeugdverenigingen hun animatorcursussen open voor jongeren met een beperking.”
“Het is dankzij de steun van de vele Konekt-vrijwilligers dat we zoveel mensen kunnen begeleiden tijdens cursussen en trajecten. Afgelopen zomer alleen al trokken 69 vrijwilligers verschillende dagen van hun vrije tijd uit om mee met ons op meerdaagse te gaan. Een fantastisch engagement. Ik ben ook heel blij dat steeds meer vrijwilligers met een beperking hun plaats vinden in onze dagelijkse werking. Bij de voorbereiding van events, tijdens het onthaal van cursisten, om te koken… En ze doen dat super. Dikke merci allemaal!”
“Elke socio-culturele organisatie krijgt om de paar jaar bezoek van een Visitatiecommissie van de overheid. Daarin wordt je hele werking gescreend en beoordeeld. We zijn ontzettend fier op het rapport dat we na dat bezoek ontvingen. “Konekt is innovatief in zowel haar dynamische organisatiestructuur, als in de uitbouw van haar acties en campagnes”, stond er. En ook: “Konekt is creatief in de manier waarop ze haar missie en visie uitdraagt naar de brede maatschappij, en kiest bewust voor een positief verhaal en toon.” Het vertrouwen dat de commissie ons gaf – een positieve beoordeling zonder aanbevelingen – geeft ons nóg meer goesting om 2019 op hetzelfde elan verder te zetten.”