Impact

Onze hoogtepunten van 2022

2022 was een jaar vol fijne projecten, fantastische samenwerkingen en mooie herinneringen. Het is onmogelijk om ze allemaal op te sommen, of om favorieten uit te kiezen. Maar we kijken met jullie graag terug op dit fijne jaar, en op een paar momenten waar we voelden dat wat we doen écht impact heeft.

20220512 Koningin Mathildeprijs Brake Out 005 3063 LR

1. Brake-Out wint de Koningin Mathildeprijs

Je hebt het ongetwijfeld al eens gelezen, en we vertellen het je met veel trots nog eens: in 2022 mochten onze Brake-Outers de Koningin Mathildeprijs in ontvangst nemen. Brake-Out jongeren en buitenlandse uitwisselingsstudenten van AP Hogeschool Antwerpen bundelden hun talenten en bouwden samen aan een inclusief netwerk van organisaties en bedrijven in de buurt.

Een jongerenjury koos het bijzondere project unaniem en vol overtuiging uit 20 andere. Goed voor de Koningin Mathildeprijs, die ze van de Koningin zelf mochten ontvangen, en een extra steun van 10.000 euro. Brake-Outer Jef gaf een speech en zijn rake woorden raakten. Jurylid Wouter Torfs (vroeger van schoenen Torfs, nu van het CAW) vertelde in een interview met De Standaard dat Jefs woorden hem aan het denken hadden gezet:

‘Een van die jongeren hield op de prijsuitreiking een indrukwekkende speech. Hij maakte zich oprecht boos. “Als wij kwetsbaar zijn, wat zijn jullie dan? De onkwetsbaren?”, richtte hij zich tot de eerste rij met de koningin en ­andere hoogwaardigheidsbekleders. “Wil het zeggen dat jullie niets kan overkomen en dat wij niks kunnen?” Het werd heel stil in het paleis. Ik neem dat inzicht mee naar het CAW. Heb oog voor wie het vandaag misschien nog goed heeft, maar morgen in het rood kan gaan. En waardeer wat mensen in hun kwetsbaarheid toch ook kunnen.’

De Warmste Week Konekt Bu SO b

2. Talentsessies in het BuSO

Kunnen zijn wie je bent, begint met weten waar je goed in bent. Konekt vindt dat te veel jongeren vandaag op school te horen krijgen wat ze niet kunnen. Met het Warmste Week-project 'Talentsessies in het BuSO' dompelen we leerlingen en leerkrachten uit heel Vlaanderen onder in een warm talentenbad.

Die sessies geven we zo veel mogelijk in duo's: een medewerker van Konekt en een colesgever. Die colesgevers vertellen hun talentenverhaal en aan de hand daarvan leren de leerlingen wat een talent precies is. Door middel van oefeningen ontdekken we de verschillende soorten talenten en gaan we op zoek naar waar de leerlingen zelf goed in zijn en waar ze energie van krijgen.

Niet alleen voor de leerlingen en leerkrachten van de scholen is dit een fijne ervaring, ook onze colesgevers staan op deze manier helemaal in hun kracht. Zo ging Iris recent voor de eerste keer mee op talentsessie, en dat raakte haar heel erg. Als rasechte woordkunstenaar schreef ze er deze getuigenis over:

3. Hotspots voor Talent

Wat als leerlingen, leerkrachten, directeurs, ouders, lokale bedrijven en organisaties samen nadenken over de school van de toekomst? En ze die ideeën ook omzetten in een experiment? 3 scholen in Brugge en Wetteren gingen de uitdaging aan in het project Hotspots voor Talent. In dit project gingen we met steun van ESF op zoek naar hoe onderwijs en tewerkstelling in Vlaanderen in 2050 georganiseerd kunnen worden.

Drie jaar lang mochten we experimenteren en leren over hoe onderwijs er in de toekomst zou moeten uitzien, hoe we de brug naar het leven na school kunnen leggen, kortom over leren, leven en werken in 2050. Het werden boeiende jaren, waarin we twee experimentele leerhubs konden opstarten.

In Brugge sloegen de Steinerschool en BuSO Ravelijn de handen in elkaar. Over de scholen heen verbonden ze leerlingen met en zonder beperkingen met hun leerkrachten en met elkaar. Samen leerden zij in de Serre op een andere, meer talentgerichte en inclusieve manier. Ervaringsgericht en co-creatief!

In GO! Atheneum Campus Kompas in Wetteren gingen over richtingen, vakken en jaren heen de leerlingen van leerkrachten Bob en An-Sofie samen aan de slag om een opdracht buiten de school te vervullen. De leerlingen leerden hun talenten beter kennen en maakten van daaruit keuzes. Er werd ingezet op zelfevaluatie en groei, maar ook op samenwerking, communicatie en specifieke eindtermen.

Beide experimenten kennen een vervolg. De partnerscholen gaan verder op zoek naar hoe zij talentgerichte inclusieve leerpaden kunnen verwezenlijken voor hun leerlingen. Zodat iedereen erbij hoort, en iedereen zijn talent kan ontwikkelen.

Koen, Katrien, Jolien en Wine in Cyprus

4. Brake-Out gaat internationaal

In het kader van een Erasmus+ project van de Europese Commissie onderzoeken we samen met 7 partners uit België, Duitsland, Cyprus en Letland of Brake-Out ook in andere landen een antwoord kan zijn op de noden van jongvolwassenen met een beperking. We ontvingen hiervoor internationaal bezoek in Gent en trokken ook naar Cyprus. Het doel? Een basisversie van Brake-Out vormgeven, die over landsgrenzen heen van toepassing is en die vertaald kan worden naar de specifieke context van elk land.

Katrien, strategisch manager bij Konekt, staat met volle goesting in het project: "Erasmus+ is diepgaand samen leren, creëren en vooral ontdekken hoe we vanuit verschillende plaatsen in Europa dezelfde missie nastreven: jongeren voluit laten leven in een inclusieve wereld. De gesprekken aan tafel, de wandelingen en de werksessies zorgden voor een enorme verbondenheid en het geloof dat we samen vele stenen kunnen verleggen."

Ook office manager Jolien kijkt met veel plezier terug op het werk dat al verzet is. "Het hoogtepunt van 2022 voor mij? Meewerken aan het Erasmus+ project en de partners ontvangen hier in België. Voor de eerste keer kwam ik persoonlijk in aanraking met de kracht van het Brake-Out programma door met de Brake-Outers samen te werken, en hen te horen vertellen over het programma. Het echt voelen in plaats van er enkel over te horen van collega's. En dan ook te zien dat onze internationale partners hetzelfde ervaren. Fantastisch!"

In 2023 zetten we deze internationale samenwerking verder, met deze partners:

Konekt inspiratiedag Gent 1514

5. Onze Inspiratiedag

Op 9 december organiseerden we een inspiratiedag over het belang van inclusie in jouw organisatie. Een evenement waar we lang naartoe werkten en waar we heel trots op zijn. We begonnen de dag met een getuigenis van Konekt-collega Kurt Vanhauwaert, met aansluitend een panelgesprek over betaald werk voor mensen met een beperking. Panelleden van dienst waren comedian William Boeva, Beno Schraepen (AP Hogeschool), Kaat Peeters (Sociale Innovatiefabriek), Wendy Rasschaert (BD Benelux) en Kurt.

De hoofdvraag van het panelgesprek: 'Waarom zou je inclusief werkgeven?' Kaat had hier een heel simpel antwoord op: "Als we op alle vlakken verdergaan zoals de overheid de dingen voorschrijft, zijn we mee een systeem in stand aan het houden waarvan mensen nu al zeggen dat het niet wérkt voor hen." Beter kunnen we het niet zeggen. Een paar van de beste quotes van onze panelleden vind je terug in onze story highlight op Instagram.

Na een interessant gesprek en een heerlijke lunch, konden deelnemers 2 van deze 3 workshops volgen: talentgericht jobcraften, sociale innovatie en inclusie, of inclusieve HR-tools. Wat onze panelleden en deelnemers het meest bijblijft van de inspiratiedag, zie je in onze reels op Facebook en Instagram...

Applaudisseren deden we op een inclusieve manier!

Dan willen we alleen nog jullie bedanken. Iedereen die met ons een samenwerking aanging, die ons financieel steunde, die een cursus bij ons volgde of die ons ondersteunde als vrijwilliger. Bedankt voor jullie inzet, dat verdient een inclusief applaus!

Geplaatst op di 13 december '22