Brake-Out

Brake-Out wint Koningin Mathildeprijs 2022

Brake-Out heeft deze middag uit handen van Koningin Mathilde de gelijknamige jaarlijkse prijs ontvangen. Brake-Out jongeren én buitenlandse uitwisselingsstudenten van AP Hogeschool Antwerpen bundelden hun talenten en bouwden samen aan een inclusief netwerk van organisaties en bedrijven in de buurt.

Niks dan blije gezichten in het team van Brake-Out vanmorgen op het Koninklijk Paleis in Brussel. Een jongerenjury koos hun bijzondere project unaniem en vol overtuiging uit 20 andere. Goed voor de Koningin Mathildeprijs, die ze van de Koningin zelf mochten ontvangen en een extra steun van € 10.000. Voor dit project gingen buitenlandse Erasmusstudenten van AP Hogeschool in Antwerpen aan de slag met een groep Brake-Out jongeren. De AP-studenten zochten én vonden voor de jongeren onder meer een aantal stageplaatsen die aansluiten bij hun dromen en talenten.

Verbinden met elkaar en de buurt

Katrien De Baets, verantwoordelijke Brake-Out: "We merken dat jongeren met een verstandelijke beperking, ondanks hun vele sterktes, nauwelijks een rol van betekenis krijgen in de samenleving, ook niet in Antwerpen. Ze zijn niet zichtbaar en zijn nauwelijks betrokken bij werk, vrije tijd, onderwijs en cultuur. Ze voelen zich uitgesloten van mogelijkheden. Vandaar het idee om verbinding te zoeken. Bedrijven en organisaties stellen zich meer open en zien de mogelijkheden van het samenwerken met jongeren met talent en een beperking.”

AP Hogeschool wil op termijn een inclusieve campus realiseren. De hogeschool was dan ook een gedreven partner in dit project. “Onze jonge Erasmusstudenten ervaarden de mogelijkheden van hun leeftijdsgenoten op een andere manier en leerden de stad kennen door er effectief verbindingen tot stand te brengen.” aldus Geert Marrin van AP Hogeschool. “We willen dit project graag verduurzamen. Daarom zorgen we ook op onze eigen campussen voor stageplaatsen. Zo zullen er vanaf midden mei al enkele Brake-Out jongeren een 'inclusiestage' aanvatten, één van hen zal bijvoorbeeld een halve dag per week meedraaien in de bibliotheek van campus Spoor Noord."

Vanaf midden mei zullen enkele Brake-Out jongeren een 'inclusiestage' aanvatten, één van hen zal bijvoorbeeld een halve dag per week meedraaien in de bibliotheek van campus Spoor Noord."
Geert Marrin, AP Hogeschool

Dromen pitchen

De geselecteerde projecten kregen naast financiële ondersteuning, ook professionele ondersteuning in de vorm van collectieve workshops en individuele coaching die focussen op sociaal ondernemerschap. Zo volgden enkele deelnemers een workshop ‘Pitching’ om hun project krachtig voor te stellen voor de jongerenjury. Vandaag bleek tot hun grote vreugde dat ze daar met glans in geslaagd zijn. In hun bedankingsspeech verwezen Jef Dolfyn en Toon De Graeve naar een tekst van jonge theatermaakster Dounia Mahammed, die twee jaar geleden een brief schreef over het woord ‘kwetsbaar’.

20220512 Koningin Mathildeprijs Brake Out 003 2965 LR
Onze dromen en passies dienen al te vaak in de pas te lopen van zorg- en onderwijsinstellingen. Wij worden benaderd vanuit zorg en niet vanuit kansen. Wij worden gezien als “kwetsbaar”.
Jef Dolfyn, deelnemer Brake-Out Antwerpen

Ook Toon nam het woord: “Wij geloven dat mensen die anders zijn niet buiten gesloten moeten worden omdat ze anders zijn. Wij willen een inclusievere wereld voor iedereen, niet alleen voor mensen met een beperking, maar voor iedereen die omwille van religie, geaardheid, afkomst of leeftijd buiten gesloten wordt. En wij willen met iedereen samen bouwen aan die inclusievere wereld. Om te beginnen, samen met de Erasmus studenten van AP Hogeschool in Antwerpen. Wij zijn twee groepen van jongeren die elkaar normaal gezien niet zo eenvoudig zou ontmoeten. Maar in Antwerpen willen we de handen in elkaar slaan om stap voor stap de stad, het land en de wereld inclusiever te maken.”

Ook voor coach Bas Van den Bogaert was het een heel mooie ervaring die altijd zal bijblijven.

Spannende dag

Een hele belevenis was het voor de deelnemers van Brake-Out Antwerpen en hun coach Bas Van den Bogaert. Ze deelden hun hele belevenis met ons via een story op de Brake-Out Instagrampagina. De reacties van Toon en Jef vind je ook op ons YouTube-kanaal. Ondertussen vatten supporters post aan het Koninklijk Paleis, van een warme ontvangst gesproken!

Fotografie: www.franktoussaint.be en Brake-Out

Meer weten over Brake-Out?

Wil je weten waar we mee bezig zijn in Gent, Brugge, Antwerpen, Leuven en Brussel? Like ons dan zeker op Instagram. Heb je zelf interesse om deel te nemen aan Brake-Out vanaf schooljaar 2022-2023? Vraag gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!

Geplaatst op do 12 mei '22