Brake-Out

Ministers Beke en Dalle op bezoek bij Brake-Out Leuven

In de Maakleerplek in Leuven vond gisteren een bijzondere uitwisseling plaats. Minister Beke en minister Dalle kregen van Brake-Outers Elien, Martijn, Frederik en Hanne een enthousiaste energizer. Daarna verrasten ze hen met gewaagde durfvragen.

Brake out Leuven 8234 2

Twee dagen per week, drie jaar lang

Misschien ken jij Brake-Out al. Onze ministers nog niet. Wouter Beke (Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding) en Benjamin Dalle (Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding) wilden er allebei meer over weten. Dus vertelden onze Leuvense jongeren hoe ze drie jaar lang, twee dagen per week op zoek gaan naar hun talenten en interesses. En welke concrete stappen ze zetten om hun toekomstdroom te realiseren.

Energiek traject met impact

De uitwisseling startte met een energizer die de cursisten zelf hadden voorbereid. Zo merkten de ministers meteen dat Brake-Outers graag zelf de touwtjes in handen nemen.

"Het was fijn om de ministers te leren kennen" vertelt Hanne, één van de deelnemers van Brake-Out Leuven. Ook Elien vond het een unieke ervaring: "Ik heb een filmpje kunnen maken van het gedicht dat minister Beke heeft gebracht op het einde, daar ben ik heel blij mee!". En Martijn zorgde voor extra energie door de interviewronde spontaan van toffe muziek te voorzien.

Het is goed dat de ministers zien dat dit leerprogramma impact heeft.
Carine De Baets, mama van Jasper (deelnemer Brake-Out Antwerpen)

Carine De Baets, moeder van Jasper (Brake-Out Antwerpen), stond erbij en keek ernaar. ‘Het is goed dat de ministers zien dat dit leerprogramma impact heeft. Jasper wist eigenlijk niet welke zijn talenten waren. Als ouder is het heel hartverwarmend om te zien hoe hij is opengebloeid. Bij Brake-Out leerde hij hoe hij zijn computertalent kan inzetten. Zo loopt hij momenteel stage en kreeg hij zelf de kans om training te volgen bij een mediabedrijf.'

Photo credits: Katia Van Buyten

Ministers onder de indruk

'Uiteindelijk draait het allemaal om: hoe bouw je een kwaliteitsvol leven uit? Als je vertrekt vanuit de talenten, kijk je verder dan de beperking. Talent leidt tot motivatie en daar vraagt onze arbeidsmarkt ook om.'

Ook Konekt zelf vindt het erg belangrijk dat de ministers de krachtgerichte benadering leren kennen. Katrien De Baets: 'Met Brake-Out bevinden we ons op het kruispunt van onderwijs, zorg, jeugd, arbeid en sociaal-cultureel werk. Dat maakt ons 3-jarig leerprogramma sterk, en het maakt dat het ook niet in één hokje te duwen is. We wilden de ministers graag de meerwaarde van Brake-Out tonen. En wie kan dat beter dan onze jongeren zelf?'

"Als je vertrekt vanuit de talenten, kijk je verder dan de beperking. Talent leidt tot motivatie en daar vraagt onze arbeidsmarkt ook om."
Minister Dalle

Gewaagd interview met “durfvragen”

En die Brake-Outers waren goed voorbereid op het bezoek. Ze interviewden de ministers met een lijstje durfvragen. Coach Lize Peers: ‘Wij werken in deze groep allemaal aan onze persoonlijke dromen. Om dat concreet te maken vragen we een voorbeeldpersoon hoe hij of zij bepaalde ambities heeft waargemaakt. Welke stappen gezet zijn en welke durf daarvoor nodig was. Deze keer stelden we die durfvragen aan de ministers.’

Brake-Out, jouw springplank naar een leven met pit

  • Ben jij tussen 18 en 30 jaar oud?
  • Heb je een ondersteuningsnood, zoals een verstandelijke beperking, ASS of NAH?
  • Zin in een volwassen leven met pit?

Het BuSO is gedaan en je bent klaar voor een volwassen leven. Maar je weet nog niet goed wat je juist wil de komende jaren. Of hoe je jouw dromen kunt verwezenlijken. Bij Brake-Out ontdek je het samen met andere jongeren. 3 jaar lang, 2 dagen per week gaan we op zoek naar jouw talenten en bouwen we aan jouw toekomstplan. Brake-Out is er in Gent, Leuven, Antwerpen, Brugge en Brussel.

Lees meer over Brake-Out Schrijf je in
Brake Out Gent
Geplaatst op do 17 maart '22