Maak je werking inclusief

Het inclusief verhaal van De Lovie en Konekt

De Lovie vzw en Konekt schrijven samen al jaren aan een inclusief verhaal. Van een krachtgerichte cultuurshift in de organisatie tot het oprichten van dorpspunten. De Lovie vzw, actief in de Westhoek, is een sociale organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking, van jong tot oud. Geert Vannieuwenhuyze en Frederik Desodt vertellen dan ook gepassioneerd over hun krachtgerichte evolutie en nemen jullie mee in hun verhaal.

044 De Lovie30jan2023

Geert Vannieuwenhuyze is stafmedewerker Vorming & Ontwikkeling en is al 28 jaar verbonden met De Lovie. “Ik was dus van het begin bij onze krachtgerichte evolutie betrokken. In 2012 hertekenden we ons vormingsbeleid. Dat gaf aanleiding tot onze eerste samenwerking met Konekt.” Konekt-medewerkers gaven vormingen rond thema’s als assertiviteit voor logistieke medewerkers, feedback geven en weerbaarheid. Ook aan de personen die De Lovie ondersteunt, werden er vormingen gegeven. Het positieve gevolg? “We leerden vooral op een waarderende, oplossingsgerichte manier denken. We leerden hoe we krachtgericht konden omgaan met medewerkers, en voor duurzame motivatie te gaan. Ook betrokken we het netwerk rond de cliënten steeds meer.”

De Trapleer

In 2017 werd De Trapleer opgericht, een leerplatform dat een waaier aan zingevende activiteiten, vormingen en workshops biedt aan personen met een verstandelijke handicap. Frederik Desodt is projectcoördinator en richtte het platform mee op. “We merkten een leemte op in de Westhoek om vorming voor mensen met een handicap aan te bieden. Omdat iedereen kansen verdient, dienden we een impulsproject in bij de provincie. Met verschillende sociale organisaties en vormingsaanbieders bouwden we stapsgewijs De Trapleer op. Drie keer per jaar bespreken we wat de vormingsnoden zijn en hoe we een gezamenlijk aanbod kunnen creëren.” Konekt is vaste partner bij het aanbieden van opleidingen en richt zich op het versterken van de krachtgerichte bril binnen het leerplatform. Frederik draagt die krachtgerichte bril alvast met volle overtuiging.

Talentgericht werken is mijn stokpaardje. Het zorgt ervoor dat je anders gaat kijken naar mensen, omdat je vertrekt vanuit mogelijkheden, talenten en groeikracht.
Frederik Desodt, project-coördinator De Trapleer

Om verandering te realiseren binnen de organisatie, was vooral een nieuwe groeicultuur nodig, zegt Geert. "Je kan structurele ingrepen doen binnen de organisatie, maar zonder cultuurveranderingen kom je er niet.” Het gaat erom dat je vanuit een krachtgerichte visie elke situatie individueel benadert. Daarvoor moet iedere medewerker mee zijn in dat verhaal. Tussen 2012 en 2020 heeft De Lovie dan ook heel sterk ingezet op de bedrijfscultuur en de groeimindset.

025 De Lovie30jan2023 min
Inclusiegericht denken, de deelnemers de ruimte geven om de regie zelf in handen te nemen… Dat lijkt allemaal evident, maar je moet wel een weg bewandelen voor je daartoe komt.
Geert Vannieuwenhuyze, Stafmedewerker Vorming & Ontwikkeling De Lovie

In het verlengde van de krachtgerichte visie ontstonden ook de dorpspunten. Dat zijn leerplekken waar deelnemers van De Trapleer betekenisvolle rollen kunnen opnemen. Het doel? Landelijke dorpen nieuw leven inblazen, met een actieve rol voor mensen met een ondersteuningsnood. De deelnemers ontdekken in een startopleiding hun talenten en hoe ze die kunnen inzetten. Daarna gebeurt de match met opdrachten binnen de dorpspunten. Ieder dorpspunt is anders vormgegeven vanuit een nauwe samenwerking van bewoners, lokale besturen en De Lovie.

De organisatie zet zich niet alleen lokaal in om de krachtgerichte visie te verspreiden. We zijn samen ook partners in het MEDIA-project, een Erasmus+ project dat loopt in verschillende landen. Konekt ondersteunt daarbij de zoektocht naar hoe mensen met een handicap zelf aan het stuur kunnen staan van meer inclusieve impact in hun omgeving. In focusgroepjes, waar mensen met een beperking centraal staan, bespraken we concrete problemen die effect hebben op hun dagelijks leven. En zochten we actief naar oplossingen.

Een voorbeeld, het verhaal van Lies

Lies vond het enorm moeilijk om een belbus te reserveren. Familieleden en begeleiders waren snel geneigd om dat op te lossen voor haar. Maar Lies had de regie in handen, en stond in haar kracht om zelf een oplossing te bedenken. Wat kwam er aan het licht? Lies vond ook heel belangrijk om te weten wié die bus zou bedienen. Het probleem van Lies was niet: ‘hoe geraak ik van A naar B?’, maar ‘wie gaat mij begeleiden?’ Dat besef opende de ogen. Daarom is het belangrijk om mensen in hun kracht te zetten om hun stem te laten horen.

Het mooie aan dit verhaal is dat Lies de smaak te pakken had en via De Trapleer het Konekt-traject ‘ambassadeurs voor een inclusieve samenleving’ heeft gevolgd. Ze kreeg de tools om met haar verhaal anderen te inspireren, en een echte inclusie-ambassadeur te worden.
Frederik Desodt, De Lovie
031 De Lovie30jan2023 min

Toekomst

De toekomst van het inclusieve verhaal? De Trapleer verder uitbreiden, met heel veel educatieve medewerkers. Ook met medewerkers als vormers, buurtbewoners,… Echt dat inclusieve verhaal, waarbij iedereen kan schitteren en zijn talenten maximaal kan ontwikkelen. Daarbij speelt samenwerking een belangrijke rol volgens Frederik. “We hoeven niet allemaal het warm water uit te vinden. Iedere organisatie heeft zijn expertise. 1+1=3 daarin. Het is dus beter om elkaar te versterken, dan zelf van 0 te moeten beginnen. In de toekomst zoeken we dus ook verder naar partners in crime.” Geert vult aan: “We hebben rolmodellen nodig, medewerkers met een beperking die een rol opnemen, want die zijn er te weinig. Ik wil via die talentgerichte visie dat we onszelf en elkaar blijven helpen om verder te ontwikkelen.”

"We zijn al vele stappen verder met de methodieken die Konekt ons heeft aangereikt. Als ik terugkijk op de voorbije 11 jaar, zie ik dat we al heel wat gerealiseerd hebben, maar we hebben nog veel te realiseren. Als je echt impact wil creëren, ga je dat niet doen in 5 jaar tijd. Stap voor stap is ook goed", aldus Geert.

Konekt helpt je op weg naar een inclusieve werking

Verbeter jouw kwaliteiten als ondersteuner via onze dagcursussen en meerdaagse vormingen. Maak kennis met krachtgericht werken vanuit talent. Laat je onderdompelen of ga aan de slag met de talenten van jouw personeel.

Ontdek het hier
Maak kennis met de leefwereld van personen met een beperking
Geplaatst op vr 10 maart '23