De voorbije 3 jaar werkten we met internationale partners uit 4 landen aan een Erasmus+ project. Daarin gaven we een basisversie van Brake-Out vorm die in alle Europese landen van toepassing kan zijn. De bevindingen uit dat project deelden we met gelijkgestemde organisaties op vrijdag 4 oktober bij Konekt Leuven. Deelnemers van deze inspiratiesessie werden ondergedompeld in de Brake-Out werking en het project, en namen deel aan boeiende workshops.
De regie voor deze inspiratiesessie zat – hoe kan het ook anders – bij de Brake-Outers zelf. Bij de voorbereidingen werd iedereen ingedeeld volgens talenten: de planners zorgden dat alles goed uitgedacht was, woordkunstenaars schreven de uitnodigingen, mooimakers staken Konekt Leuven in een mooi jasje, bewuste bewegers zetten alles klaar,...
Zo waren er ook de kokers, die een heerlijke lunch klaarmaakten bij Bouffe met hulp van vrijwillige kok Bram. "Om de menu te bepalen, vroegen we ons af: hoe zorgen we dat iedereen zich welkom voelt?", legt Konekt-collega Stien uit. "Met de groep bedachten we dat dat onder andere kon door eten, daarom hebben we van elk partnerland in dit project een traditioneel gerecht klaargemaakt. Om dat te doen, wisten we: we hebben hulp nodig van een kok. Via ons netwerk kwamen we terecht bij Bram, die in een restaurant in Leuven werkt. Hij zag dat meteen zitten, maar merkte op dat onze keuken te klein was, en dat hij zelf geen ervaring had met catering. Gelukkig moesten we niet ver zoeken: 4 straten van Konekt Leuven om precies te zijn. Daar stelde Tijs van Bouffe zijn keuken ter beschikking voor ons. De Brake-Outers leerden de gerechten koken van Bram, en Bram leerde dan weer meer over catering van Tijs. Heel fijn om die wisselwerking te zien!"
↑ De kooktalenten bereiden de lunch voor bij Bouffe. Foto's: Stefaan Vermeir.
En zo gingen we samen aan de slag! De Brake-Outers met een kooktalent kwamen op donderdag 3 oktober naar Bouffe om samen met Bram de lunch voor te bereiden. Daniëla zit in haar 3de Brake-Out-jaar en kent goed haar talenten. "Koken doe ik elke dag, dus dat kan ik goed. Ik ben de groenten aan het snijden, we hebben allemaal onze eigen deeltaak."
Elena en Elena stonden in voor de pannenkoeken. “We hebben voor de zomervakantie al bepaald: wat zouden we doen, welke gerechten gaan we maken? We werken hier dus al lang naar toe. Ik vind het echt een leuk project, ik vind het fantastisch als we in groep samenwerken.”
↑ Brake-Outers verzorgen het onthaal en de bar tijdens de inspiratiesessie. Foto's: Katia Van Buyten.
Op 4 oktober verwelkomden we dan gelijkgestemde organisaties om hen onder te dompelen in het Erasmus+ project en de Brake-Out-werking. De Brake-Outers verzorgden het onthaal, stonden aan de bar en leidden alles logistiek in goede banen.
De inspiratiesessie bestond uit 2 delen. Eerst kaderden we het Erasmus+ project en deelden onze projectpartners hoe zij de pilootprojecten opzetten, de lessen die ze daaruit trokken, hoe ze de Brake-Out methodiek verder gaan gebruiken in hun eigen werking nu het project erop zit,... Wil je daar ook meer over weten? Lees het hier!
↑ Duncan vertelt hoe het is om te leven met een visuele beperking. Foto's: Katia Van Buyten.
Daarna gaven collega's Wine en Koen elks een workshop, eentje over De Durfspiraal en eentje over Krachtgericht werken. Die werden voorbereid samen met de Brake-Outers en ook tijdens de workshops stonden zij volledig in hun kracht. Duncan gaf mee de workshop over talent. "Ik vind het heel belangrijk om met talenten te werken. Iedereen heeft talent, ongeacht of je een beperking hebt of niet. Zelf ben ik heel zelfstandig, ik kan goed mijn plan trekken. Ik ben talig ook heel sterk: ik kan het goed uitleggen, en vind het ook fijn om nieuwe talen te leren. Het is belangrijk om zelf je talenten te kennen, en daarom vind ik het ook zo leuk om andere mensen daarbij te helpen. Ik heb de deelnemers ook verteld over hoe het is om met een visuele beperking te leven, en hoe je iemand met een visuele beperking kan begeleiden."
↑ Naomi van Emino tijdens de workshop. Foto: Katia Van Buyten.
Samengevat: een heel geslaagde inspiratiesessie. Dat vond ook deelneemster Naomi Bels, jongerencoach bij Emino. "Ik vond de info rond het Erasmus+ project heel interessant. Het toont hoe je op verschillende plekken met verschillende doelgroepen op maat inclusief en vooruitstrevend kunt zijn, dat er altijd een kans is om tegen segregatie te vechten, en dat er altijd ontwikkelingskansen zijn - er moet gewoon tijd en ruimte zijn om die kansen te grijpen. Het toonde ook dat het loont om outside the box te durven denken. De workshop was heel hands-on en verbindend. Het begrip 'talentgericht werken' is ons natuurlijk niet vreemd in de sociale sector, maar het is toch weer een heel nieuwe benadering van het begrip. Ook belangrijk bij Konekt: they practice what they preach. Het event werd medemogelijk gemaakt door de Brake-Outers, die heerlijk gekookt hadden, de workshops mee vorm gaven en achter de schermen ook allerlei rollen opnamen."
Ons Expertisecentrum begeleidt je met veel plezier! Met jarenlange ervaring in het begeleiden van vergunde zorgaanbieders en scholen deelt ons deskundig team van trainers - met en zonder handicap - graag hun expertise met jou en met je team. Een oplossing op maat nodig? Dat kan ook!