Focus op talent

Van talent naar werk: een les in cocreatie

Veel mensen met een handicap staan te popelen om de handen uit de mouwen te steken en iets te kunnen betekenen voor anderen. Maar hoe kunnen ze nog steviger in hun schoenen staan en zélf tonen wat ze waard zijn in hun zoektocht naar werk? In het project ‘Van talent naar werk’ gingen we cocreatief aan de slag om een hulpmiddel te ontwikkelen.

Luister je liever naar dit artikel dan het te lezen? Dat kan! Klik op de speler hieronder.

Pag 32 33 Cocreatie testsessie Ikea2 Sophie toestemming ok

Het avontuur begon met het idee van een 'innovatieve CV’ voor jongeren met een ondersteuningsvraag, zodat zij makkelijker toegang hebben tot werk. We gingen hier uiteraard cocreatief mee aan de slag – want wie weet beter wat er precies nodig is dan de doelgroep waarvoor we de tool wilden maken? We onderzochten eerst wat precies de uitdaging was. Daarvoor gingen collega’s Sophie Van Daele en Jasmien De Meersman stakeholders interviewen: de jongeren zelf, maar ook werkgevers, toeleiders en jobcoaches. Uit die gesprekken kwam een onverwachte conclusie: eigenlijk was zo’n CV niet het hulpmiddel waar iedereen op zat te wachten.

Maar wat dan wel? Jongeren willen hun eigen stem laten horen, mee beslissen en het heft in eigen handen nemen (al dan niet met een duwtje in de rug). Maar er is ook veel bezorgdheid, onzekerheid en zelfs wantrouwen, omdat ze onderweg al veel tegenwind kregen. “Tijdens mijn stage op school zeiden ze: jij gaat later nooit werk vinden, niemand gaat willen betalen voor wat jij kan.”

En de werkgevers? Die kijken ernaar uit om met de jongeren in gesprek te gaan over hun motivatie. Want gemotiveerde werknemers vinden, staat hoog op hun lijstje. Ze willen de stem van de jongeren zelf horen. En over de ondersteuningsvraag gaan ze graag in gesprek. “Het is vooral belangrijk om te weten wat iemand nodig heeft om zich goed te voelen en om z’n werk goed te kunnen doen. Er is hier heel veel bereidheid om te ondersteunen waar nodig.”

Pag 32 33 Cocreatie testsessie Ikea Sophie toestemming ok

Aan de slag in Open Atelier

Met alles wat we uit de interviews leerden, gingen we aan de slag in het Open Atelier ‘Bruggen bouwen naar werk’ met de Gentse Brake-Outers. 5 vrijdagvoormiddagen gingen we in cocreatie op zoek naar mogelijke oplossingen en antwoorden op 7 concrete uitdagingen. Zo groeide het idee om te werken rond vragen die jongeren in hun zoektocht naar werk willen krijgen. Dingen die zij graag willen vertellen, maar die hen (nog) nooit gevraagd zijn. De jongeren kwamen ook met een 2de set vragen op de proppen: vragen die ze zelf in een contact met een jobcoach of werkgever willen stellen.

Met de vragenlijst trokken we voor een oefen-sollicitatiegesprek naar IKEA. Konekteerder Jef Dolfyn ging de uitdaging aan om als sollicitant in gesprek te gaan. “Die vragenlijst heeft me heel hard geholpen om me voor te bereiden en me meer op mijn gemak te voelen”, zegt Jef. “We hadden die met een heel diverse ploeg opgesteld en waren samen tot heel veel inzichten gekomen. En door het gesprek bij IKEA leerden we nog meer. Zo vertelden ze me daar dat ik alles tot in de puntjes moet uitleggen. En dat er in elke sollicitatie een moment moet komen dat jij vertelt waarom jij de perfecte kandidaat bent, waarom ze jou moeten kiezen en niet iemand anders. Dat zijn heel goede tips.”

De jongeren hadden ook tips voor de bedrijven. Jef: “Ik vind het belangrijk dat er een begeleider mag meekomen. Dat kan helpen om het ijs te breken en de stress te verminderen. Ik noem die persoon een ‘steunzool’: als je een steunzool draagt, moet jij nog altijd zelf de stappen zetten, maar je hebt wel ondersteuning voor het pad dat je bewandelt.”

Ook voor de jongeren die observeerden, was het een leerrijke ervaring. “De vragen kunnen echt bijdragen tot je ontwikkeling en tot meer zelfvertrouwen.” “Ik heb er veel aan gehad. Ik heb geleerd dat er veel verschillende mensen op de werkvloer werken. Het is een bewijs: het kan anders. Dat gaf me echt moed.”

De vragenlijst digitaliseerden we, en is nu toegankelijk voor iedereen! Jongeren kunnen de vragenlijst al dan niet met een ondersteuner invullen en downloaden, in de voorbereiding op contact met een werkgever. En ondersteuners en werkgevers krijgen zo meer inzicht in wat de jongeren willen vertellen, en de vragen waarmee zij zitten.

Voor dit project kregen we de warme steun van de Koning Boudewijnstichting, via de projectoproep De Warmste Week.

Probeer onze vragenlijst nu uit!

Wil je de stap zetten naar werk, vrijwilligerswerk of een stage? Of is er een andere rol die je wil opnemen? Konekt gaat radicaal voor een samenleving waarin personen met en zonder beperking samen leven, leren en werken. Met deze vragenlijst kan je je eigen stem laten horen in je traject naar werk. De vragen zijn door jongeren en werkgevers samen bedacht en uitgetest.

Bekijk hier de vragenlijst
Konekt co begeleider kleuterklas
Geplaatst op wo 10 juli '24