Onderwijs

Laatste schooldag ook speciale dag voor deze 8 volwassenen met een beperking

Op 30 juni studeren meer dan vijfhonderd cursisten feestelijk aan de VSPW, Gents centrum voor volwassenenonderwijs. Acht van hen hebben een verstandelijke beperking. Zij mogen zaterdag trots hun gepersonaliseerd leerbewijs voor co-begeleider in de kleuterklas in ontvangst nemen. Sommigen gaan volgend jaar al aan de slag in een kleuterschool.

Diploma afstuderen

Iedereen moet zich kunnen professionaliseren

Acht volwassenen met een verstandelijke beperking begonnen in oktober aan een heel bijzondere opleiding in het volwassenenonderwijs: ‘Co-begeleider in de kleuterklas’. Die wordt georganiseerd door CVO VSPW i.s.m. Konekt.

“De opleiding bereidt de jongeren voor op een job, in het kader van begeleid werk”, aldus Inge Claeys, adjunct directrice van het VSPW. “We vertrekken van de talenten en interesses van de deelnemers en maken op basis daarvan samen een studiekeuze. Voor deze 8 cursisten lag de interesse duidelijk in het begeleiden van jonge kinderen. Tijdens veertien opleidingsdagen leerden de cursisten hun talenten beter kennen en hoe ze in te zetten in de klas. Daarna volgde een stageperiode in een kleuterklas, onder begeleiding van de kleuterjuf.”

“We vinden het belangrijk dat ook personen met een verstandelijke beperking zich kunnen professionaliseren en zijn blij dat we via deze opleiding kunnen meewerken aan een inclusieve samenleving. Volgend jaar organiseren we ze met veel enthousiasme opnieuw.”

Opleiding co-begeleider en co-medewerker heeft grote impact

In juni 2018 studeren 54 cursisten met een verstandelijke beperking bij Konekt af als co-begeleider in een kleuterklas of woonzorgcentrum, of als co-medewerker in een bedrijf. Ze volgden een opleiding in Brugge, Antwerpen, Gent, Geel, Hasselt en Leuven. Sinds 2010 studeerden al 294 cursisten af. 83% van hen hield er een blijvende job of stage aan over. In 2017 kwam LetsCo uit de bus als 1 van de 10 Radicale Vernieuwers van Radio 1, De Standaard en de Sociale Innovatiefabriek. Tijdens het Ashoka Social Impact Program ontving het talenttraject de publieksprijs.

Download hier het Impactrapport 2016-2017

We ontvingen ook heel wat tof nieuws vanop het werkfront:

  • Cursist Nadia schopte het tot één van de genomineerde Leerkrachten van het jaar van KLASSE.
  • Els, die de opleiding co-medewerker volgde, werd door haar Limburgse stagebedrijf Mamzel bij VOKA aangedragen als stagiaire van het jaar.
  • Co-begeleider Véronique blonk tijdens haar stage in de kleuterklas uit in haar zorgend talent en mag volgend jaar aan de slag als zorgjuf.

Opleiding tot co-begeleider

Konekt organiseert praktijkgerichte opleidingen voor BuSO-leerlingen met een verstandelijke beperking en/of autisme, 18+ en personen die begeleid werk willen doen, of daar al mee aan de slag zijn. Tijdens 14 opleidingsdagen en een stageperiode ontwikkel je vaardigheden om een ondersteunende collega te zijn op een professionele werkplek. De opleidingen vinden plaats in Gent, Antwerpen, Hasselt, Brugge en Leuven.


Zin om zelf een opleiding tot co-begeleider te volgen?

Geplaatst op vr 29 juni '18