Onderwijs

"We hebben zo veel hulp aan co-begeleider Karlien. Ze is echt een deel van onze school."

Al drie jaar lang is Karlien Claeys (27) uit Lommel co-begeleider in een kleuterschool bij haar in het dorp. Directrice Bianca Dierckx vertelt enthousiast hoe die samenwerking verloopt en evolueert.

Co begeleider Karolien Claeys

"Ik zou dit aan iedere kleuterschool aanraden."


Dag Bianca. Kan je Karlien even voorstellen?

“Karlien is een heel vlotte en een toffe dame. Sportief ook. Ze skiet graag en doet op hoog niveau aan G-basket. Haar moeder is een collega van ons in de middelbare school. Ze vertelde ons dat Karlien graag met kinderen werkt, maar dat ze niet makkelijk werk vindt. We hebben meteen toegezegd en haar in dienst genomen.”

Wat houdt haar job als co-begeleider in?

”Karlien ondersteunt bij de verzorging van de peuters en de kleinste kleuters. Soms begeleidt ze eet- en toiletmomenten. Ze bereidt spelletjes voor, helpt bij knutselactiviteiten en leest boekjes voor. Een grote meerwaarde is dat Karlien geboeid is door wat kinderen boeit. Ze staat dicht bij hun interessewereld en haar enthousiasme werkt heel aanstekelijk bij de kleintjes. Juf Inneke heeft aan Karlien een extra paar handen in de klas. ”

Hoe verloopt de samenwerking tussen Karlien en juf Inneke?

“In het begin ging dat wat stroef. We betrokken Karlien overal in onze werking, maar hielden niet altijd rekening met haar noden. Vorig jaar volgde Karlien de opleiding tot co-begeleider bij Konekt en sindsdien loopt het heel goed. Door jullie ondersteuning leerden we zowel Karlien als onszelf beter kennen. Nu werken we met een dagschema waarop al haar taken staan. We bespreken regelmatig haar talenten en zoeken naar nieuwe uitdagingen in de job. Als juf Inneke merkt dat er iets scheelt met Karlien, dan praat ze daar me haar over via foto’s over gevoelens.”

Waarom gaat jullie school dit engagement aan?

“We hebben zo veel hulp aan Karlien, ze is echt een deel van onze school. Af en toe doet ze ons stilstaan bij hoe we de dingen aanpakken. Als we bijvoorbeeld te weinig structuur aanbieden in onze werking, dan merken we dit aan Karlien. Het maakt ons dan bewust dat we die dingen moeten herbekijken. Ik zou dit aan iedere kleuterschool aanraden. Wat ik wel jammer vind, is dat personen met een beperking van de overheid geen volwaardig loon kunnen krijgen voor wat ze doen. We mogen Karlien nu enkel een vrijwilligersvergoeding geven.”

Hoe reageren de kinderen en de ouders?

“De kinderen zien haar als juf Karlien en maken geen onderscheid met andere juffen. Ook voor de ouders maakt ze gewoon deel uit van het schoolteam. Ze zien haar rol als heel positief en waardevol. Niemand stelt zich vragen eigenlijk.”

Wil je ook in in een kleuterklas werken?

Ben je (bijna) klaar met het BuSO? Wil je bijleren over je talenten? Zou je graag Begeleid Werk doen? En werk je graag met kinderen? Dan is de opleiding Co-begeleider in de kleuterklas iets voor jou. Die bestaat uit 14 opleidingsdagen en een stage in een kleuterschool bij jou in de buurt.

Lees meer over de opleiding
Konekt co begeleider kleuterklas
Geplaatst op wo 8 april '20