Openbaar vervoer

Konekt adviseert Siemens Mobility over toegankelijke treinen

Deelnemen aan de maatschappij kan maar als de basistoegankelijkheid vervuld is. Openbaar vervoer is dan ook een belangrijke schakel op weg naar een inclusieve wereld. We gingen ter plaatse in het testcentrum voor treinen van Siemens Mobility in Wildenrath (D) om hen te adviseren over toegankelijkheid.

13k

De toegankelijkheid van het openbaar vervoer is een cruciale schakel voor een inclusieve wereld. Wanneer je niet autonoom van A naar B geraakt, dan kelderen je kansen om deel te nemen aan de maatschappij. We waren dan ook zeer blij met de vraag van treinbouwer Siemens Mobility om hen onder te dompelen in de wereld van mensen met een handicap. Tegelijk konden we de toegankelijkheid van hun nieuwe treinen onder de loep te nemen.

Waarom moet een trein toegankelijk zijn?

Tijdens ons bezoek aan het testcentrum voor treinen in Wildenrath (D) ondervonden de medewerkers van Siemens Mobility aan den lijve wat het betekent om als blinde, dove, rolstoelgebruiker of met een cognitieve beperking de trein te nemen. Terwijl de ervaringsdeskundigen de nieuwe treinen bekeken en uittestten merkten we dat heel veel aandacht naar toegankelijkheid ging, en dat is uiteraard positief.

Door zélf mee te maken waar de drempels zitten en door ons de trein te zien gebruiken, zagen de medewerkers van Siemens Mobility dat een simpele aanpassing al een groot verschil kan betekenen.
Kurt Vanhauwaert, trainer bij Konekt

"Onze twee interventies zorgden ervoor dat Siemens ook de 'waarom' meekreeg", zegt Kurt Vanhauwaert. "Waarom is toegankelijkheid zo belangrijk? Wat betekent het voor iemand als hij/zij/die autonoom de trein kan nemen? Sommige technische aanpassingen waren zeer doordacht. Maar door zélf mee te maken waar de drempels zitten en door ons de trein te zien gebruiken, zagen de medewerkers dat een simpele aanpassing al een groot verschil kan betekenen. Laat ons hopen dat hier weer een steen in de rivier is verlegd."

Onze expertise over inclusie gaat verder dan toegankelijk openbaar vervoer. Wil je je organisatie of bedrijf ook stappen laten zetten in de richting van inclusie van personen met een handicap? Dan zijn wij jouw partner met kennis van zaken.

  • Een scan om te checken hoe ver je op dit moment al staat?
  • Een onderdompelsessie om jouw medewerkers te laten kennismaken met de wereld van personen met een beperking?
  • Begeleiden van een cocreatieproces om producten of diensten aan te passen?
Geplaatst op wo 27 september '23