Brake-Out

Een kijk in het Brake-Out-traject van Juki

Juki wou voluit leven, en dat doet ze. Wie voluit wil leven, moet een betekenisvolle rol kunnen opnemen in de samenleving. Maar welke rol past bij jou? Hoe vind je je plek? Hoe weet je wat je wil doen? Het antwoord is voor niemand evident, en al zeker niet voor (jong)volwassenen met een ondersteuningsnood. Daarom kwam Juki bij Brake-Out terecht, waar ze zich vooral ontwikkeld heeft als mens en waar ze aan haar toekomstbeeld kon bouwen.

Juki Brake Out

Wat is dat nu, Brake-Out?

Brake-Out betekent uitbreken! 16 tot 30-jarigen bouwen aan hun toekomst met pit. 2 keer per week komen ze samen om hun talenten uit te zoeken en toe te passen in verschillende situaties. In Gent, Brugge, Leuven of Antwerpen gaan ze met andere jongeren met een beperking de uitdaging aan en worden ze een hechte vriendengroep. Na een 3-jarig leerprogramma zijn ze veerkrachtiger, zelfstandiger en weten ze wat ze kunnen en willen in het leven.

Ik heb vooral veel meer zelfvertrouwen gekregen.
Juki

Juki zit vol talent

Juki Rosier is danseres bij Platform-K, Konekteerder en Brake-Out-alumnus. Ze hoorde bij de eerste groep Brake-Outers en blikt graag terug. Haar talenten benoemen? Dat is nu een piece of cake! Woordkunstenaar, nieuwfreak, mooimaker, bruggenbouwer, ontrafelaar, noem maar op. Juki zit boordevol talent. Dat gebruikt ze ook in haar dagelijkse leven. Ze heeft het voortdurend over haar talenten en de dingen die ze ermee kan doen. Ze heeft een stem gekregen, een middel om zichzelf uit te drukken. Door Brake-Out heeft ze niet alleen een stap richting volwassenheid gezet, maar ook een aantal sociale grenzen doorbroken.

Vroeger was Juki heel gesloten, nu is ze een spraakwaterval.
Jan, stiefvader van Juki
Juki platform K

Na het BuSO koos Juki voor Brake-Out

Juki was voortdurend op zoek naar nieuwe ervaringen en manieren om verder te groeien. "Ik was blij dat ik na school naar Brake-Out kon komen. Ik verveelde me heel vaak op school, we deden nooit iets dat me interesseerde." Bij Brake-Out was dat helemaal anders. Tineke en Jan, de ouders van Juki, zagen hun dochter openbloeien. “We zagen haar heel snel vooruitgang boeken”, zegt Jan. “Wat we zagen klopte gewoon.”

Vriendschappen en buddies

Wat Juki het meest waardevolle vindt aan Brake-Out? De vriendschappen. Een netwerk rond haar vindt ze fijn, en haar zelfvertrouwen is erdoor gegroeid. Omdat Juki er van het prille begin bij was, zag ze het traject gaandeweg veranderen. "Toen ik afstudeerde, was er geen alumniwerking, nu komen we elke week samen. En ik ben buddy voor 1 van de nieuwe Brake-Outers. Dat was mijn eigen idee! Ik vond dat mensen iemand naast zich moesten hebben die het hele traject doorlopen had. De coaches en trainers vonden dat een goed idee, dus zijn ze ermee gestart."

Na Brake-Out: een bezige bij!

Intussen is Juki een bezige bij. Ze traint bij Platform-K, doet vrijwilligerswerk bij Natuurpunt en komt naar de alumniwerking van Brake-Out. "Vroeger durfde ik weinig te zeggen, nu ga ik mee naar potentiële sponsors om Brake-Out voor te stellen. Ik heb ook bijgeleerd over inclusie, en dat vind ik superbelangrijk. Als Konekteerder neem ik dan ook deel aan brainstorms over inclusieve thema’s, zodat ik daar een steentje aan kan bijdragen.

Een tevreden terugblik

Juki en haar ouders kijken tevreden terug op het traject. “Brake-out is geen wondermiddel, wél een tonic voor zelfontplooiing en zelfontdekking. Het helpt de jongeren om te groeien op een manier die ze nooit zouden bereiken als ze het traject niet volgden. Daar zijn we heel dankbaar voor.”

Wil je net zoals Juki een leven met pit?

Juki sub02

Een roze toekomst voor Brake-Out

In januari 2023 kregen we een structurele uitbreiding van ons RTH-budget. Daardoor kunnen meer jongeren en jongvolwassenen deelnemen aan Brake-Out-trajecten zonder te moeten bijbetalen met eigen middelen. Daarnaast werken we ook aan een innovatieve cv. Eentje waar niet alleen werkervaringen en talenten op staan, maar ook wat je nodig hebt voor een goede werkomgeving en welke deeltaken je goed kan opnemen. Het doel? Zorgen dat meer jongvolwassenen met een beperking kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Tot slot willen we onze krachtgerichte visie niet alleen in België, maar ook in het buitenland verspreiden. Wordt vervolgd!

Benieuwd naar wat Brake-Out te bieden heeft?

Bekijk hier hoe het 3-jarig leerprogramma in elkaar zit.

Lees meer
Brake Out juki en fien
Geplaatst op vr 24 maart '23