Brake-Out

RTH-uitbreiding voor Brake-Out

Goed nieuws voor Brake-Out! De overheid keurde een uitbreiding van ons RTH-budget goed. Daardoor kunnen nu structureel meer jongeren en jongvolwassenen deelnemen aan Brake-Out-trajecten zonder te moeten bijbetalen met eigen middelen.

Brake Out samenwerken

📺 Reportage VRT NWS lager op de deze pagina ⬇️

RTH staat voor Rechtstreeks Toegankelijke Hulp. Dat is een vorm van beperkte ondersteuning voor mensen met een beperking, voor een voordelig tarief. Iedereen met (een vermoeden van) een beperking kan daar beroep op doen, je hoeft hiervoor dus geen goedkeuring te krijgen voor een budget. Dit is voor mensen die (nog) geen persoonsvolgend budget (PVB) hebben, vanaf 16 jaar oud. Dankzij deze uitbreiding kunnen structureel meer jongeren en jongvolwassenen deelnemen aan onze trajecten, om te groeien en hun talenten te ontdekken. Ook mensen die wél een PVB hebben, blijven natuurlijk welkom bij Brake-Out.

Waarom via RTH?

Bij Brake-Out zetten we jongeren en jongvolwassenen met een beperking in hun kracht. Wanneer zij de school verlaten, denken ze vaak van zichzelf dat ze nergens goed in zijn. Er is vooral gefocust op hun beperking, op wat moeilijk gaat. Ze kennen hun eigen talenten niet goed en hebben weinig ervaring met inclusie. Ze zijn voorbereid op een leven in een beschermende omgeving, waar ‘zorg’ voorop staat. Met Brake-Out zetten we in op het ontdekken van hun talenten, en hoe ze die kunnen inzetten in een inclusieve maatschappij.

Waarom is het dan zo belangrijk dat Brake-Outers kunnen instromen met RTH-middelen? Met ons traject zetten we in op mensen met een beperking die zich in een overgangsfase bevinden. Van jongeren vanaf 16 jaar die schoolmoe zijn, tot 30-jarigen die nog op zoek zijn naar hun plekje in de volwassenheid. Zij wachten vaak nog op ondersteuning, of op goedkeuring van hun budget. Ook tijdens die overgangsperiode moeten zij op ons kunnen rekenen. Daar komt nog bij dat we hen met Brake-Out willen versterken, waardoor ze later ook minder ondersteuning nodig zullen hebben. Dan is het logisch dat zij het traject moeten kunnen volgen voor ze een persoonsvolgend budget aanvragen.

594 punten

De overheid heeft ons 594 RTH-punten toegekend. Daarmee kunnen verspreid over Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven jaarlijks 56 jongeren deelnemen aan een traject, 27 jongeren een bootcamp volgen in de zomer, 80 ouders groepssessies rond onze visie volgen… Kortom: we kunnen meer cursisten en hun omgeving betrekken in onze krachtgerichte visie. Met dit goede nieuws stappen we het jaar 2023 in met een extra portie motivatie. Let’s go!

Meer weten over Brake-Out?

Ben je benieuwd naar ons Brake-Out-programma? Lees alles over het 3-jarige traject op onze website, of schrijf je gratis in voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We geven je graag meer informatie en een antwoord op al je vragen!

Lees meer over Brake-Out Vraag een kennismakingsgesprek aan
Brake Out
Geplaatst op di 3 januari '23