Arbeid

Colruyt, Dille & Kamille en Natuurpunt zetten personen met een beperking aan het werk.

Te weinig volwassenen met een beperking vinden de weg naar een reguliere job op de arbeidsmarkt. Toch kan het! In haar gloednieuwe campagne #TISMAARDA zet Konekt 3 bedrijven in de kijker die de stap zetten naar een inclusieve werking. Zo tonen Colruyt, Dille & Kamille en Natuurpunt dat het weinig moeite kost om iemand met een beperking een volwaardige job te geven.

Dille website

Je kunnen uitleven in een job die je graag doet, speelt een grote rol in het dagelijks welbevinden van iedereen. Ook in dat van personen met een beperking. Wouter Krznaric, campagnemedewerker bij vzw Konekt: “Iedereen heeft talenten en interesses. Alleen krijgen personen met een (verstandelijke) beperking vaak niet de kans om die in te zetten, hoewel ze evengoed een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren op de werkvloer.”

In de campagne #TISMAARDA geven 3 bedrijven praktische tips om inclusiever te werken. Hun medewerkers vertellen met welke kleine stappen je al een heel eind komt als bedrijf:

  • Hans Demin, hoofd HR partners Colruyt Group
  • Benno Geertsma, beleidsmedewerker diversiteit Natuurpunt
  • Hans Geels, Algemeen Directeur Dille & Kamille

Colruyt: “Een meerwaarde voor iedereen”

Hans Demin, hoofd HR partners van Colruyt Group: "Bij Colruyt willen we een context creëren waarin ieders eigenheid tot zijn recht komt. Daarom was het haast vanzelfsprekend dat Marie aan de slag kon bij onze Colruyt-winkel in Leuven. Ze helpt er de rekken aanvullen en doet haar werk nauwgezet en zelfstandig.” Winkelverantwoordelijke Jessica Peeters: "Ik wou zowel voor Marie als voor de medewerkersploeg een meerwaarde creëren. Marie zorgt voor energie bij de collega's en voor een lach op het gezicht van de klanten."

Marie hans

Laat je inspireren door de 3 voortrekkers op www.tismaarda.be.

Natuurpunt: “Lokaal experimenteren, uitbreiden naar Vlaanderen”

In het natuurgebied De Bourgoyen in Gent helpt Juki bij het natuurbeheer. Benno Geertsma, beleidsmedewerker bij Natuurpunt: “Inclusie is een manier van leven. Net als in de natuur. Hoe meer planten en dieren, hoe veerkrachtiger de natuur wordt. Inclusie lijkt een complex thema, maar het was eigenlijk heel simpel om lokaal te starten. Door lokaal te experimenteren, hebben we manieren ontdekt om ook bij andere afdelingen van Natuurpunt aan de slag te gaan met personen met een beperking.” Lokaal verantwoordelijke Marino Ravier: “We gaan ervan uit dat iedereen talenten heeft, en dat iedereen ook iemand anders iets kan aanleren.”

Juki benno

Dille & Kamille: “Dit is een echte win-win”

“Personen met een beperking horen bij de maatschappij, en daarom voelt het voor ons heel natuurlijk aan dat zij ook bij ons werken.” Aan het woord is Hans Geels, algemeen directeur van Dille & Kamille. “Zowel op de werkvloer tussen de werknemers als bij de klanten merken we dat het voor erg veel positiviteit zorgt. Dat voelt echt als een win-win.”

Bij Dille & Kamille in Leuven zijn Jasper en Ella intussen vertrouwde gezichten. Ze vullen de rekken aan en zijn echt deel van het personeel. Dat zegt ook Ellen Alink, vestigingsmanager: “Samenwerken met Jasper en Ella is voor het personeel een enorme meerwaarde. Ze zijn enorm vrolijk en positief. Hun taken voeren ze zelfstandig uit, en we merken dat ze erg veel inventiviteit en zin voor initiatief tonen.”

Jasper ellen

Laat je inspireren door de 3 voortrekkers op www.tismaarda.be.

Geplaatst op ma 7 juni '21