Brake-Out

Brake-Outer Gilles zet zijn talent in als presentator op VTM

Grappig, sociaal en nieuwsgierig. Zo kan je Brake-Outer Gilles Dupont omschrijven. Je kent hem misschien van op tv, want hij presenteert ‘Alles voor de Spelen’ op VTM, samen met Koen Wauters. Bijzonder, want hij is de eerste presentator met een cognitieve beperking op de Vlaamse televisie, een rol die hij draagt met beide voeten op de grond.

Hij droomt al jaren van een eigen tv-programma, en nu zet hij de eerste stappen in zijn tv-carrière. Brake-Outer Gilles uit Antwerpen is trots, en terecht ook. Het begon allemaal met coach Bas, die hem probeerde aansporen om mee te doen aan een auditie. “Eerst stond ik daar niet voor open”, geeft Gilles toe. “Maar hij heeft de info doorgegeven aan mijn broer, en die heeft me overtuigd.”

Dus belandde Gilles toch op een auditie in Vilvoorde. “Eerst was het allemaal nog geheimzinnig, en wist ik niet goed waar het programma over zou gaan. Maar dan werd duidelijk dat het over de Special Olympics zou gaan, en vroeg Koen Wauters me officieel of ik het programma samen met hem wilde presenteren.” Een rol waarbij hij niet alleen zijn gevoel voor humor en nieuwsgierige aard inzet, maar ook vertrekt vanuit zijn eigen ervaringen. In 2019 nam Gilles namelijk deel aan de Special Olympics in Abu Dhabi als basketter en won zijn team goud.

De eerste

In ‘Alles voor de Spelen’ volgt hij samen met zijn co-presentator Koen Wauters de voorbereidingen van de Belgische delegatie Special Olympiërs. Gilles praat vol lof over zijn collega. “Ik werk graag met Koen samen. Hij doet dit al heel lang en weet hoe hij dit moet aanpakken. Hij leert me beter communiceren, en mensen die zenuwachtig zijn op hun gemak te stellen. Dat kan hij supergoed.” Maar vraag hem niet of hij de volgende Koen Wauters is. “Koen en ik zijn anders, we hebben allebei onze eigen talenten. Ik wil vooral mezelf zijn.”

Alles voor de Spelen credit VTM

↑ Gilles met co-presentator Koen Wauters in 'Alles voor de Spelen'. Foto: VTM.


Wat hij ervan vindt dat hij de eerste presentator met een cognitieve handicap is in ons land? “Het is niet evident om te kunnen doen wat je graag wilt doen. Het is leuk dat ik de eerste mag zijn. Maar ik weet: dat is geen gave die ik heb, maar een kans die ik heb gekregen. Veel mensen met een beperking krijgen die kans niet. Mijn doel is dat ik niet alleen zelf in the picture sta, maar dat er ook deuren opengaan voor andere mensen zoals ik. Ik wil er voor hen zijn, hen helpen waar dat mogelijk is. Inclusie is voor mij altijd belangrijk geweest.”

De toekomst

Daarnaast hoopt hij zelf ook nog verdere stappen te kunnen nemen in de tv-wereld. “Ik zou op een dag graag mijn eigen show hebben. Een comedyshow, een talkshow, of iets over Michael Jackson. Gasten uitnodigen, met hen praten,… Ik droom groot, maar ik vind het ook belangrijk om met mijn voeten op de grond te blijven.” Want het is geen gemakkelijke job, benadrukt hij. “Het is heel vermoeiend, het zijn lange dagen met veel prikkels en ik moet me goed kunnen concentreren. Gelukkig is het niet live en kan ik gewoon opnieuw beginnen als ik een foutje maak. Maar er komt één en ander bij kijken hoor, onderschat het niet.”

Wil jij Gilles ook in actie zien? Je ziet hem elke zondagavond op VTM in ‘Alles voor de Spelen’.

Geplaatst op do 15 juni '23