Brake-Out

Brake-Out gaat internationaal - het vervolg

In het kader van Erasmus+ onderzoeken we samen met partners uit Duitsland, Cyprus en Letland of Brake-Out ook in andere landen een antwoord kan zijn op de noden van jongvolwassenen met een beperking. Eerder ontvingen we hiervoor al internationaal bezoek in Gent, deze keer trokken we naar Cyprus.

Koen, Katrien, Jolien en Wine in Cyprus

Wie onze sociale media wat in de gaten houdt, wist het al: vorige week brachten we een bezoek aan Cyprus. Niet voor ons plezier (al was het wel heel fijn), maar om onze Brake-Out-visie internationaal te gaan verspreiden. Daarvoor werken we samen met 7 partners uit 4 landen, in een Erasmus+ project van de Europese Commissie. Het doel? Een basisversie van Brake-Out vormgeven, die over landsgrenzen heen van toepassing is en die vertaald kan worden naar de specifieke context van elk land. Om dat te verwezenlijken, sprongen Koen, Katrien, Jolien en Wine maar al te graag het vliegtuig op. Het werd een week vol nieuwe inzichten, die ons blijven motiveren om verder te gaan!

We werden verwelkomd door LCEducational, één van onze projectpartners. Samen gingen we op bezoek in een dagcentrum en luisterden we naar het verhaal van Visalis, één van de bewoners. We leerden meer over de specifieke context en cultuur in Cyprus, en gingen op ontdekkingsbezoek met Marina, die ons vertelde over het transition program van LCEducational. Dat traject focust op job skills en life skills - gelijkaardig aan Brake-Out, dus. Samen met (toekomstige) coaches en trainers testten we de Brake-Out methodieken uit - en stonden versteld van hoe snel we zo veel talenten ontdekken.

Erasmus+ is diepgaand samen leren, creëren en vooral ontdekken hoe we vanuit verschillende plaatsen in Europa dezelfde missie nastreven: jongeren voluit laten leven in een inclusieve wereld.
Katrien De Baets, Strategisch manager Konekt

Katrien vertelt ons graag hoe ze het heeft beleefd: "Erasmus+ is diepgaand samen leren, creëren en vooral ontdekken hoe we vanuit verschillende plaatsen in Europa dezelfde missie nastreven: jongeren voluit laten leven in een inclusieve wereld. De gesprekken aan tafel, de wandelingen en de werksessies zorgden voor een enorme verbondenheid en het geloof dat we samen vele stenen kunnen verleggen."

Dat merkte ook Koen heel hard. "Het was een fantastische week, maar één moment sprong er voor mij heel erg uit. We legden de durfspiraal uit aan de deelnemers. Dit gebeurde door een interview van een droom die ik heb over jazztrompet spelen. Tijdens de pauze kwam een deelnemer uit Duitsland me spontaan vertellen dat hij geïnspireerd was door mijn verhaal. Hij besloot dan ook dat hij een oude droom (pianospelen) waar hij al lang niet meer in geloofde, terug wil opnemen. De glinstering was in onze beide ogen aanwezig. Bij hem omdat hij terug connectie had met zijn droom en bij mezelf om nogmaals te beseffen: het werkt, het werkt... Schitterende ogen vertellen meer dan duizend woorden. De durfspiraal had hij nooit zo goed kunnen begrijpen uit enkel een tekst of voordracht alleen. Bedankt Erasmus!"

Ook Nida Ghulab van Scouts en Gidsen Vlaanderen, één van onze partners in het project, is enthousiast. "Dankjewel om mij onder te dompelen in dit mooie project, het heeft me inspiratie gegeven om er verder mee aan de slag te gaan. Fantastisch om te zien hoe gedreven jullie zijn in wat jullie doen. Bedankt om mee te helpen denken vanuit het jeugdwerkperspectief, maar ook voor de fijne babbels daarbuiten."

Katrijn Dekoninck van Inproof vult aan. "Dit project spreekt mensen aan vanuit hun referentiekader omdat het inspeelt op ieders noden en behoeften, ook als partner van het project Brake-Out! Het is een inspirerend verhaal over wat er wél mogelijk is voor jongeren met een verstandelijke beperking en/of autismespectrumstoornis; een verhaal dat we niet gewoon willen vertellen, maar ook actief in de praktijk willen brengen over landsgrenzen heen, te beginnen bij de partnerorganisaties. Ik ben enthousiast dat ik betrokken partij ben omdat ik met mijn organisatie inproof ook heel graag de zaken in vraag stel én iets wil doen met de vaststellingen die eruit volgen. Het is ook het juiste moment om een dergelijk project te realiseren in de hedendaagse context, want zoals Erasmus zei in het Lof der Zotheid: "Niets is dwazer dan wijs te zijn op het verkeerde moment'."

Onze partners

Dit pilootproject is een samenwerking van 7 partners uit 4 landen. We dromen ervan om na een succesvolle uitrol ook in de andere Europese landen te kunnen implementeren.

We nemen met Brake-Out een trekkersrol op in dit project, en werken samen met deze partners:

Geïnteresseerd in Brake-Out?

Wil je meer weten over wat Brake-Out precies is en wat we doen? Of wil je ons helpen om een impact te maken, maar weet je niet goed hoe? Lees meer over onze werking en hoe je je kan inschrijven. Of steun ons - door een financiële gift te doen, een leerervaring aan te bieden aan onze cursisten, of door jouw talenten in te zetten als vrijwilliger. Tot snel!

Lees meer over Brake-Out Steun Brake-Out
Brake Out
Geplaatst op ma 3 oktober '22