Toolbox: Maak jouw organisatie inclusief

Wil jouw organisatie personen met een handicap de kans geven om een actieve rol op te nemen? Kun je advies gebruiken om werk te maken van een inclusief medewerkersbeleid, maar weet je niet goed waar te beginnen? De gratis toolbox 'Maak jouw organisatie inclusief' van Konekt helpt je op weg. Met onze tips en stap-voor-stapmethodieken kun je meteen concreet aan de slag.

Toolbox maak je organsiatie inclusief binnenwerk2

De toolbox is iets voor jouw organisatie, bedrijf of vereniging als...

  • ... je de werking toegankelijker wil maken voor personen met een handicap.
  • ... er goesting is om écht werk te maken van een inclusieve medewerkersploeg.
  • ... je samen met personen met een beperking een traject wil afleggen.

Volgens een recent onderzoek van Deloitte geeft een inclusieve werking...

  • ... 2 x meer kans om je organisatiedoelen te halen.
  • ... 3 x meer kans op een hoog rendement bij je medewerkers.
  • ... 6 x meer kans om innovatiever te worden als organisatie.
  • ... 8 x meer kans op betere resultaten.
We willen van onze Chirogroepen een echte afspiegeling van de samenleving maken. Daarom werken we actief aan een inclusieve organisatie zonder drempels.
Sarah, Chirojeugd Vlaanderen
Doe de lattenscan

Hoe ver staat jouw organisatie? Doe de online lattenscan!

Wil je weten waar jouw organisatie vandaag staat op het vlak van inclusie?

Doe dan de online lattenscan!

De online lattenscan is een vereenvoudigde versie van een uitgebreide methodiek uit de toolbox 'Maak jouw organisatie inclusief'. Aan de hand van 7 vragen krijg je een eerste zicht op de sterktes en uitdagingen van je organisatie op het vlak van toegankelijkheid.

Na het beantwoorden van de vragen krijg je een advies op maat van jouw organisatie toegestuurd.

We werken aan een nieuwe versie van de online lattenscan. Deze komt binnenkort online.

Toolbox 7 fases

In 7 stappen naar een inclusieve werking

De volledige toolbox beschrijft een traject in 7 stappen. Bij elke stap horen creatieve methodieken om met je collega's/vrijwilligers aan de slag te gaan. We raden je aan om het volledige traject af te leggen. Je kan ook kiezen om maar een deel toe te passen, of de bundel enkel ter inspiratie te gebruiken.

Stap 1: Verzamel de Tchaka

Ontdek welke succesverhalen al bestaan in je organisatie. Want stilstaan bij het positieve geeft energie.

Stap 2: Kies een focus

Bepaal de focus van wat exact je wil veranderen om inclusiever te worden.

Stap 3: Droom de droom

Droom samen over de verandering die je wil bereiken, zonder enige belemmering. Er zijn geen limieten, de droom mag onrealistisch lijken.

Stap 4: Bepaal de toekomst

Vertaal je droom naar een positief en haalbaar toekomstbeeld. Dit zal helpen om doelen en tussenstappen te bepalen.

Stap 5: Kijk naar het nu

Lijst op wat er al goed loopt. Waar er nog werk aan is. En wie erbij betrokken is.

Stap 6: Maak een plan

Je voelt dat het fijne, uitdagende spanningsveld tussen jullie gedroomde toekomst en het heden een drijfveer kan zijn om stappen te zetten. Nu wordt het concreet!

Stap 7: Ga aan de slag

Tijd om aan de slag te gaan. De inclusieve werking komt nu echt in zicht.

Toolbox maak je organsiatie inclusief

Download de toolbox en ga aan de slag

Je kan de toolbox 'Maak jouw organisatie inclusief' hier downloaden.

Het document telt 134 pagina's en behandelt 7 thema's met 28 bijhorende methodieken.

Een greep uit de methodieken: 'Teletijdmachine', 'Beslissingsboom rollen opnemen', 'Talentspeech', 'De pet van', 'Aan de slag met je vrijwilliger', 'Sensibiliseer je ploeg'...

Download de gratis toolbox
Toolbox maak je organsiatie inclusief binnenwerk

Wil je extra begeleiding van Konekt? Dat kan!

Optie 1: Ondersteuning op maat

Jouw organisatie is aan de slag gegaan met de toolbox. Super! Maar je loopt vast op enkele stappen, of hebt nood aan een klankbord. In dat geval kan Konekt je begeleiding op maat bieden. We ondersteunen en adviseren je graag rond concrete vragen en cases.

Optie 2: Procesbegeleiding bij 1 van de 7 stappen. Of bij het volledige traject

Je droom bepalen, een concreet actieplan opstellen, succesverhalen in kaart brengen... Om dat met je team te verwezenlijken, kan een duwtje in de rug van een ervaren procesbegeleider helpen. Konekt neemt jouw organisatie van kop tot teen mee in een inclusieve visie. Dat kan zowel per stap als voor een a-tot-z-traject.

Optie 3: Volg een train-de-trainer

Ben je volledig gebeten door de inclusieve visie en wil jouw organisatie een voortrekkersrol spelen in jullie omgeving of vakgebied? Word zelf expert en volg onze train-de-trainer 'Maak jouw organisatie inclusief'.

Interesse?

Neem contact op met collega Marijn Leroy.

Hij vertelt wat mogelijk is en maakt op basis daarvan een offerte.

Neem contact op met Marijn

FAQ over de toolbox

  • Ik ben volledig overtuigd om eraan te beginnen in mijn organisatie, maar hoe overtuig ik mijn directe collega’s en/of mijn overste?

    Focus zeker niet op ‘direct iedereen’ te proberen overtuigen. Door gewoon al even rond te vragen wie er nog allemaal personen met een handicap in zijn/haar omgeving kent, kom je al snel op het spoor dat er meer ‘gelijkgezinden’ rondlopen dan je denkt.
    De kans is groot dat je dus zal merken dat je niet zozeer moet overtuigen omtrent het ‘WAT’ (wat is het nut van inclusie), maar eerder in het ‘HOE’ (hoe begin je daaraan)? En daarbij geldt eigenlijk slechts 1 correct antwoord: met kleine stappen en vooral in het tempo van de organisatie.
    Ook het aanreiken van een concrete methodiek zoals de toolbox kan overtuigend werken bij het samen zoeken naar het ‘HOE’.

  • Over welke termijn zien jullie dit en hebben jullie voorbeelden van quick wins?

    Het is onmogelijk om een vaste termijn te bepalen voor het omschakelen naar een inclusievere werking. Iedere organisatie doet dit best in haar eigen tempo en met voldoende zorg voor de gedragenheid van het hele proces. Bouw dus voldoende testfases in en evalueer grondig. Wees ook niet bang om toe te geven dat bepaalde zaken wel of niet goed werken. Zo garandeer je een duurzame implementatie, die goed is voor iedereen.

    Mogelijke quick wins die je zou kunnen implementeren zijn bijvoorbeeld:

    • Check de toegankelijkheid van je website (bijv. via www.anysurfer.be) en pas aan waar mogelijk.
    • Breng in kaart welke taken interessant zouden kunnen zijn voor personen met een handicap en bekijk of er aanvullend talent welkom is (als stagiair, vrijwilliger, medewerker,…).
    • Vraag intern na of iemand een persoon met een beperking kent die graag eens zou willen meedraaien op de werkvloer voor een dagje.
  • We deden al veel inspanning, maar er komt nog steeds niemand met een handicap naar onze werking. Wat kunnen we nog meer doen?

    Het is inderdaad niet altijd evident om mensen met een beperking te bereiken, zeker niet via de traditionele kanalen. Persoonlijk contact werkt vaak veel beter.

    Een paar tips:

    • Vraag zeker eens na of er collega’s zijn die iemand kennen die zou willen komen meehelpen.
    • Probeer jullie aanbod zo lokaal mogelijk bekend te maken. Is jullie aanbod bijvoorbeeld genoeg bekend in jullie eigen gemeente?
    • Eventueel kan je ook een specifieke oproep verspreiden bij een voorziening voor personen met een handicap in de buurt. Ga dan ook zeker eens langs om dat persoonlijk contact te garanderen.
  • Hoe kan het lokale jeugdwerk hiermee aan de slag gaan? Is dit voornamelijk gericht op professionele organisaties?

    Met de toolbox focussen we vooral op de vraag: ‘Hoe kan je jouw specifieke werking inclusiever maken?’
    De toolbox is dus bedoeld voor elk soort organisatie, op welk niveau dan ook. Je hoeft dus zeker geen koepel- of beleidsbepalende organisatie te zijn om ermee aan de slag te gaan.
    Een lokale jeugdwerkafdeling kan perfect voor de eigen werking de nodige stappen zetten richting inclusieve werking, zonder dat daarom meteen ook heel het landelijk jeugdwerk mee in het bad moet.
    Het kan alleen maar inspirerend werken als er bottom-up initiatieven groeien.

  • Hebben we de toolbox echt nodig om onze werking inclusiever te maken?

    Uiteraard niet!
    Zo goed als alles wat je in de toolbox leert, is namelijk gebaseerd op de basisprincipes van het gezond verstand. Er zit eigenlijk niets in dat je ook niet zelf had kunnen bedenken. We pretenderen ook niet dat dit de enige goede weg is om tot een inclusievere werking te komen.
    Met de toolbox willen we vooral inspireren en hopelijk ook zoveel mogelijk activeren. Het kan dan een interessante houvast bieden voor zij die sterk worstelen met de vraag: ‘Maar hoe beginnen we daar nu aan?’.

  • Wat met de verscheidenheid van beperkingen? Biedt de toolbox hier ook inzicht in?

    Bij Konekt kiezen we er bewust voor om niet te vertrekken vanuit de beperkingen, maar wel vanuit de talenten van mensen.
    De toolbox zal je dan ook zeker niet op weg helpen om inzicht te krijgen in de verschillende soorten beperkingen, maar door juist te vertrekken vanuit talent, voorkomen we dat onze doelgroep al te snel terug in bepaalde hokjes terechtkomt.
    Dat betekent uiteraard niet dat personen met een beperking hun eigen sterktes en zwaktes niet kennen. Maar dat is niet anders dan bij iedereen…
    Inzetten op inclusie is dus inzetten op mensen, in de breedste zin van het woord.