Top navigatie

Borst en Boezem Bewust

Borstkankerpreventie bij vrouwen met een verstandelijke beperking

Personen met een verstandelijke beperking komen tijdens hun leven ook in contact met borstkanker. Ofwel omdat ze zelf de ziekte krijgen ofwel iemand uit hun naaste omgeving. Informatie op maat ontbreekt.

Cera, Gezin en Handicap, Pink Ribbon en VONX slaan de handen in elkaar rond de vraag: hoe en waarom aan borstkankerpreventie doen bij vrouwen met een verstandelijke beperking? Samen ontwikkelen we educatief materiaal om communicatie rond preventie van borstkanker te bevorderen. Aanvullend planden we in het najaar van 2016 info- en vormingsmomenten voor ouders, broers, zussen, vrijwilligers en begeleiders… rond het thema. Zo zetten we in op bewustzijn en sensibilisering bij deze kwetsbare doelgroep. Het project draagt de naam Borst en Boezem Bewust.

Een uitnodiging voor een preventief borstkankeronderzoek leg je niet naast je neer. Ook al is de uitnodiging bestemd voor je dochter, zus of cliënt met een beperking. 

“Als ik ouders van een kind met een mentale beperking de vraag stelde hoe ze hun dochter voorbereiden op een screeningsmammografie, voelden ze zich vaak schuldig omdat borstkanker voor hen geen prioriteit is.” – Lief Van Bael, Gezin en Handicap
“Als Ingrid haar diagnose niet op tijd had gekregen, had ze de strijd tegen borstkanker misschien verloren” - Ludo, broer van Ingrid, ex-borstkankerpatiënte met een mentale beperking.

In samenwerking met

Downloads