Impact

Onze hoogtepunten van 2023

2023 was een bijzonder jaar voor Konekt: we vierden onze 10de verjaardag, verspreidden onze talentenvisie verder internationaal, hielpen het openbaar vervoer een beetje toegankelijker te maken... We kunnen onmogelijk het hele jaar samenvatten, maar enkele collega's vertellen jullie graag welke topmomenten hen dit jaar het meest bijbleven.

20230615 Konekt 10 jaar 9746

1. #10JaarKonekt

Happy birthday to us! Onze 10de verjaardag vierden we met zo'n 500 medewerkers, vrijwilligers, cursisten, partners, supporters,... Iedereen die Konekt mee heeft gemaakt tot wat het is. Opvallende gasten waren minister van Jeugd Benjamin Dalle en Gentse schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker, die ons een gelukkige verjaardag wensten en vertelden hoe belangrijk zij inclusie vinden.

Zo'n groot feest op poten zetten, vraagt natuurlijk veel organisatorisch talent, dat we gelukkig in huis hebben. Collega's Emmy, Otto, Tine, Katrien en Wouter behoorden tot het kernteam. Emmy: "De enige ervaring die ik tot dan had, was het organiseren van onze interne Halloweenquiz. Zo'n groot evenement was dus best een uitdaging. Ik had het nog nooit gedaan, maar dat wou niet zeggen dat ik het niet kon. Met een beetje aarzeling en angst begon ik aan dit nieuwe avontuur. Met de hulp van mijn fantastische collega's, de vrijwilligers en onze stagiaires slaagden we erin om in een halfjaar tijd zoiets moois te realiseren. Het was niet gemakkelijk, maar het is ons gelukt. Daar ben ik supertrots op!"

Het belangrijkste was natuurlijk dat iedereen mee kon feesten. Collega's Wouter en Kurt vertelden aan Sociaal.Net hoe we ervoor zorgden dat het feest voor iedereen toegankelijk was >>. Zo werd het een absoluut hoogtepunt van het jaar. Allemaal samen dansen, eten, babbelen en genieten, het kon niet beter! Collega Tine beaamt: "Dansen met de Brake-Outers van Brugge was een topmoment voor mij!"

Wil je de sfeer van ons #10JaarKonekt-feest opsnuiven? Of was je erbij en wil je nagenieten? Lees hier ons blogbericht met de leukste foto's >> of bekijk hieronder de reportage die ENTR nl maakte!

Foto SEO Facebooklink 7

2. Brake-Out: internationale pilootprojecten

In het kader van een Erasmus+ project van de Europese Commissie onderzoeken we samen met 7 partners uit Duitsland, Cyprus en Letland of Brake-Out ook in andere landen een antwoord kan zijn op de noden van jongvolwassenen met een handicap. Simpel gezegd zijn we een basisversie van Brake-Out aan het vormgeven, die over landsgrenzen heen van toepassing is en vertaald kan worden naar de specifieke context van elk land.

Dit jaar waren we te gast in Duitsland om de pilootprojecten te bespreken. Al onze partners implementeerden de Brake-Out-methodiek in hun werking. In juli was het tijd om te bespreken hoe dat ging en wat we eruit konden leren: wat behouden we, wat bannen we, wat willen we bereiken? Daarnaast gingen we op zoek naar de 'pink elephant', datgene dat Brake-Out uniek maakt.

Wat leerden we nu uit de pilootprojecten? Projectmanager Jolien van Konekt: "We waren het er allemaal over eens dat Brake-Out echt een mindset is, en dat de grootste meerwaarde schuilt in het talentgericht denken en werken met de Brake-Outers. Alle 3 de projectpartners vulden de piloot in op hun eigen manier: Robert Kümmert Akademie GmbH (Duitsland) werkt slechts 3 uur per week met de deelnemers, maar slaagde er toch al in om een groepsdroom te realiseren. L.C. Educational Ltd (Cyprus) besefte dat hun deelnemers geen band hadden met hun eigen stad, en trok met hen de stad en hun omgeving in. Zo deden de deelnemers meer ervaringen op met het openbaar vervoer en de buurt, iets wat voordien niet in de werking was opgenomen. Latvian Movement for Independent Living (Letland) gebruikte het talentdenken om hun deelnemers meer verantwoordelijkheid te geven. De impact die ze zagen, konden zij al omzetten in nieuwe fondsen voor een extra Brake-Out-groep in 2024. Voor mij is het enthousiasme van de Europese partners het bewijs dat Brake-Out echt werkt. Dit project toont aan dat het talentgericht denken binnen Brake-Out niet enkel een mindset is waar wij binnen de organisatie van overtuigd zijn en in geloven, maar een mindset die op een universeel niveau veranderingen kan teweegbrengen. En ik vind dat fantastisch."

We nemen met Brake-Out een trekkersrol op in dit project, en werken samen met deze partners:

GDL 4744

3. NMBS lanceert nieuwe reservatie-app

Autonoom met de trein reizen is voor veel mensen met een handicap vandaag geen optie. Stations en treinen zijn vaak moeilijk toegankelijk, en daarom biedt de NMBS assistentie aan. In januari 2023 lanceerden ze NMBS Assist, een app waarmee je die assistentie een stuk makkelijker kan aanvragen. Konekt werkte intensief mee aan de ontwikkeling van die app. Ons doel blijft natuurlijk om autonoom treinreizen mogelijk te maken voor iedereen. Maar zolang we daar niet zijn, is het cruciaal dat de aanvraag van assistentie vlot kan gebeuren. De app is daarin een belangrijke stap.

Konekt-collega Kurt vertelt over het proces, dat een mooi voorbeeld was van cocreatie. "De bijdrage van personen met een handicap bleef niet bij louter feedback, maar was een wezenlijk deel van het ontwerpproces. We onderzochten de customer journey van een klant die via de app assistentie aanvraagt (de customer journey omvat alle stappen van de installatie van de app tot de treinreis en de assistentie - red). Via focusgroepen gingen we na hoe die customer journey in elkaar zit en bij welke stappen het beter kon. We namen de app zélf ook onder de loep, en met onze feedback werd er bijgestuurd om zo tot een betere dienstverlening te komen." Hoe en waarom we de app ontwikkelden, bracht TCS mooi in beeld >>.

BO Brugge trekt naar De Warmste Week

4. Brake-Out start met Open Ateliers

Brake-Out zit sinds september in een nieuw jasje: we werken nu met modules, zodat ieders traject nog meer op maat is. Zo haalt iedereen het meeste uit Brake-Out en kan iedereen stralen in zijn talenten. En we begonnen ook met Open Ateliers: 4 à 5 sessies waarbij de jongeren aan de slag gaan rond een thema. Van koken tot sport, zingeving, sociale media, creativiteit,... noem maar op!

Zo was het Open Atelier 'Er zit muziek in' in Gent een absolute topper voor collega Matthijs. "Het klankconcert Daniël Dutordoir was fantastisch!"

Bij de collega's uit Brugge werden Open Ateliers georganiseerd ter voorbereiding op De Warmste Week. Inzamelacties organiseren, sleutelhangers maken met de inwoners van woonzorgcentrum Westervier, en een lied schrijven dat ze ook in het Warmste Dorp gingen zingen. Febe: "Het was superleuk om te zien hoe de Brake-Outers zelf een actie op poten zetten en geld inzamelden." En dat geld inzamelen, ging hen duidelijk heel goed af, want ze kregen maar liefst 1.250 euro bij elkaar!

Benieuwd naar hun optreden? Je kan het hier herbekijken >>.

EAMHID23 Glorian Marijn Helsinki

5. EAMHID23

Glorian en Marijn trokken dit jaar samen naar Helsinki (Finland) voor het EAMHID-congres. EAMHID staat voor 'European Association for Mental Health in Intellectual Disability'. Dit jaar stond het congres in het teken van 'better practices - better life'. Glorian en Marijn gingen niet alleen luisteren naar boeiende sprekers en onderzoekers, ze gingen ook observeren: hoe toegankelijk is het congres nu en op welke vlakken kan het volgende keer beter? Want de volgende editie in 2025, die gaan we mee organiseren. Dat gaan we helemaal op z'n Konekts doen: inclusief en cocreatief.

Dat mocht Glorian ook aankondigen tijdens de laatste dag van het congres. In zijn speech vertelde hij over zijn eigen traject: "Toen ik afstudeerde van het bijzonder onderwijs, werd mij verteld dat een dagopvang de beste plek was voor mij. Maar ik wilde meer, ik wilde uitbreken uit het systeem. Bij Konekt vond ik Brake-Out, een talentenprogramma. En nu sta ik hier voor jullie, als cohost van EAMHID2025."

De voorbereidingen voor de editie van 2025 zijn al volop aan de gang, en de organisatie daarvan is voor collega Jennifer één van de hoogtepunten van het jaar. "De samenwerking voor de social programs voor EAMHID vind ik top. Er is nog veel werk, maar ik ben trots op de huidige samenwerking met de collega's!"

Benieuwd naar EAMHID25? Hieronder lichten we al een tipje van de sluier op!

Dan willen we alleen nog jullie bedanken. Iedereen die met ons een samenwerking aanging, die ons financieel steunde, die een cursus bij ons volgde of die ons ondersteunde als vrijwilliger. Bedankt voor jullie inzet het voorbije jaar. Samen gaan we ook in 2024 voluit voor onze missie!

Doe een gift voor een inclusieve samenleving!

Door jouw gift kunnen we ook in 2024

  • jongeren met een beperking de kans geven om te bouwen aan een toekomst die ze zélf willen.
  • de focus in onze samenleving verschuiven van beperking naar talenten.
  • blijven pionieren.
Geplaatst op do 21 december '23