Brake-Out

Stad Gent huldigt 5 jaar samenwerking Konekt/Brake-Out & Korenmarkt

5 jaar geleden startte de samenwerking tussen Konekt en Dekenij Korenmarkt. Intussen zijn de Brake-Out-jongeren een vaste waarde in de crew van het feestenplein op de Korenmarkt. Reden genoeg om ons in de bloemetjes te zetten, vond Stad Gent. Athina nam in naam van Brake-Out de felicitaties in ontvangst van feestenburgemeester Bram Van Braeckevelt.

In het prachtige Oostenrijks salon van het Gentse stadhuis was het een gezellige drukte. Ieder jaar huldigt Stad Gent enkele personen en organisaties voor hun bijdrage aan de Gentse Feesten. Brake-Out bevond zich in goed gezelschap van onder andere Roland Van Campenhout, Coco Jr en KAA Gent.

Feestenburgemeester Bram Van Braeckevelt had het over de mooie samenwerking tussen Konekt/Brake-Out en Dekenij Korenmarkt, en over de noodzaak om van de Gentse Feesten een evenement voor iedereen te maken. Athina van Brake-Out (die eerder op de Gentse Feesten al een dag de feestenburgemeester mocht vervangen tijdens zijn afwezigheid) nam het woord en bedankte op haar beurt Tineke De Rijck van de Korenmarkt, zonder wie de samenwerking niet mogelijk zou zijn.

Benieuwd hoe de samenwerking tussen Konekt en de Korenmarkt tot stand is gekomen? Lees verder onder de foto's.

5 jaar Konekt op de Korenmarkt in een notendop

De Gentse Feesten zijn een groots volksfeest waar ieder jaar honderduizenden mensen elkaar vinden in muziek, cultuur, vertier en dans. De feesten zijn er voor iedereen, en uiteraard ook voor personen met een handicap. Om dat duidelijk te maken sloegen Konekt en Dekenij Korenmarkt de handen in elkaar mét 1 vraag voor ogen: hoe kunnen de de kracht van de Gentse Feesten gebruiken om te tonen dat het vanzelfsprekend moet zijn dat personen met een handicap deelnemen én meewerken aan de feesten?

2018: #VeurWaNie - Videobox laat je anders kijken naar personen met een handicap

In 2018 plaatste Konekt twee videoboxen op de Korenmarkt. Wie naar binnen ging kreeg een filmpje te zien waarin aan schoolkinderen gevraagd wordt om een danser, juffrouw en dj te tekenen. Daarna verschijnen Hannah (professioneel danser met Down-syndroom), Sarah (kleuterjuf in een rolwagen) en Simon (dj met een fysieke beperking) op het toneel. De actie, een echte eyeopener, krijgt de toepasselijke Gentse slogan #veurwanie. Want ja, waarom eigenlijk niet?

Veurwanie

2019: Vrijwilligers met een beperking werken mee op en rond de Korenmarkt

Na de sensibiliserende actie met de videobox gingen in 2019 een heleboel vrijwilligers met een handicap aan de slag. Iedereen heeft talenten en interesses. We vonden het dan ook niet meer dan evident dat iedereen de kans krijgt om zijn talent in te zetten. Op de Korenmarkt gingen daarom vrijwilligers met een beperking aan het werk in aan de bar, de PA en in de back­stage. Ook bij de Gentse politie en bij een ijsjesverkoper namen ze een rol op.

Vanaf 2022: Brake-Out talentmeerdaagse op de Gentse Feesten

De zomerse talentmeerdaagses van Brake-Out werken verder op wat dit leertraject tijdens het jaar doet: jongeren met een handicap ontdekken hun talenten en trekken erop uit om mensen en ervaringen te leren kennen.

Voor wie van festivals houdt is meewerken op de Gentse Feesten dan ook een super-ervaring. Sinds 2022 is er ieder jaar een talentmeerdaagse waarin jongeren van Brake-Out als meewerken bij de crew van de Korenmarkt. Ook daarbuiten nemen ze zinvolle rollen op: meewerken bij de politie, de feestenburgemeester ondersteunen, schrijven voor een krant als co-journalist, ...

BO GF

Samenwerking was onmogelijk zonder Tineke De Rijck

De acties en activiteiten die Konekt en Brake-Out in de afgelopen jaren hebben kunnen doen op de Korenmarkt waren nooit mogelijk geweest zonder de hulp en initiatieven van Tineke De Rijck van Dekenij Korenmarkt. Het was zij die met het idee kwam in 2018: "Zouden we niet eens iets samen doen op de Gentse Feesten?". En zo gebeurde het ook.

In de voorbereiding, tijdens de feesten en ook achteraf: Tineke staat altijd klaar om te helpen en ze zit nooit om een nieuw idee verlegen. Daarom Tineke: enorm bedankt voor de kansen die je Konekt en Brake-Out al die jaren hebt gegeven!

Geplaatst op wo 24 juli '24