Videobox op Gentse Feesten laat je heel anders kijken naar personen met een beperking

Personen met een beperking in een andere rol dan die van zorgbehoevende. Veur wa nie? Gentse Feesten-bezoekers ontdekken in een videobox op de Korenmarkt dat ook personen met een beperking een volwaardige rol kunnen opnemen in de maatschappij.

Videobox mensen met beperking

Veur wa nie? Waarom niet?

Personen met een beperking worden heel vaak – onbewust - uitgesloten in tal van situaties. Ook als het gaat om werk of een actieve rol opnemen in hun vrije tijd. Al te dikwijls horen ze “dat ze dat toch niet zullen kunnen” of “dat het niets voor hen is”. Gentse Feesten-bezoekers ondervinden op de Korenmarkt dat het ook anders kan. Op maandag 16, woensdag 18, vrijdag 20 en zondag 22 juli rijst op het plein een grote houten videobox op. Wie erin kruipt, ziet een filmpje waarin aan schoolkinderen gevraagd wordt om een danser, juffrouw en dj te tekenen. Daarna verschijnen Hannah (professioneel danser met Down-syndroom), Sarah (kleuterjuf in een rolwagen) en Simon (dj met een fysieke beperking) op het toneel. De actie, een echte eyeopener, krijgt de toepasselijke Gentse slogan #veurwanie. Want ja, waarom eigenlijk niet?

Stereotypen doorbreken

“Personen met een beperking worden al te vaak als zorgbehoevende bekeken. Dat is jammer, want ze kunnen – net zoals iedereen – een volwaardige rol opnemen,” aldus Stef Thienpont van Konekt, die de installatie uitwerkte. “Er bestaan nog veel stereotypen rond diezelfde rollen. Politie is stoer en mannelijk, een poetshulp vrouwelijk. Daarnaast denken we bijna nooit aan iemand met een beperking om die rol op te nemen. Dit leidt rechtstreeks tot uitsluiting van personen met een beperking. Die uitsluiting noemen we ableïsme.”

Tineke De Rijck, coördinator van de Dekenij Korenmarkt, staat honderd procent achter het intiatief. “Op de Korenmarkt willen we tonen dat ook personen met een beperking voluit kunnen deelnemen aan de samenleving. We werken heel graag samen met Konekt om deze boodschap breed te verspreiden.”

Geplaatst op do 12 juli '18