Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigatie

NMBS verzorgt geen assistentie meer voor personen met een beperking. Geen reizigers van Nationaal Belang?

Op 21 maart 2020 schrapte de NMBS de assistentie aan personen met een beperking. Voor velen betekent dit dat zij niet langer de trein kunnen nemen. Zegt de NMBS hiermee dat personen met een beperking geen job van nationaal belang kunnen hebben en sowieso geen dringende reden kunnen hebben om zich te verplaatsen?

In het kader van de ‘Treindienst van Nationaal Belang’ zorgt de NMBS er mee voor dat iedereen die moet gaan werken of iedereen die zich uit noodzaak moet verplaatsen, dat kan blijven doen. De aangepaste treindienst bestaat nu uit een verminderd treinaanbod en maatregelen die de veiligheid van reizigers en personeel moeten waarborgen. Eergisteren schrapte de NMBS de assistentie aan personen met een beperking, omdat het NMBS-personeel “de door de overheid gevraagde veiligheidsafstand niet zou kunnen bewaren tijdens deze dienstverlening”. Indirect zegt de NMBS hiermee dat personen met een beperking geen job van nationaal belang kunnen hebben en sowieso geen dringende reden kunnen hebben om zich te verplaatsen.

Discriminatie die leidt tot immobiliteit

Personen met een beperking worden door de coronacrisis heel erg hard getroffen. Ze zijn in veel situaties aangewezen op de hulp van anderen, en net die hulp is vandaag moeilijk geworden. Petje af voor iedereen - uit de zorg en van buitenaf - die iedere dag blijft klaarstaan om personen met een beperking te helpen in hun dagelijkse bezigheden. Ook als er geen mogelijkheid is om de vereiste 1,5 meter afstand te houden.

De huidige schrapping van de assistentie bij de NMBS is discriminerend, zeker als je weet dat die assistentie er enkel en alleen is omdat de treinen en stations vandaag niet volledig toegankelijk zijn. De assistentie wegnemen ontneemt de noodzakelijke mobiliteit van een heleboel mensen. Ja, ook in deze dagen.

“Wanneer iemand met een beperking toch een dringende of werkgerelateerde verplaatsing moet maken, dan kan het beschikbare personeel toch wel een oplossing bedenken.”

NMBS, graag een beetje vindingrijkheid en communicatie

Moeten daarom alle personeelsleden die instaan voor de assistentie aan het werk blijven? En moet er per se contact zijn tussen de klant met een beperking en het personeel? Nee, absoluut niet. Graag een beetje vindingrijkheid, beste NMBS. Er rijden vandaag heel wat minder treinen en er zijn een pak minder reizigers. Wanneer iemand met een beperking toch een dringende of werkgerelateerde verplaatsing moet maken, dan moet het toch mogelijk zijn om met het beschikbare personeel een creatieve oplossing te bedenken? De tijd dat men iemand in een rolwagen letterlijk aan boord moest dragen, die is intussen al lang voorbij. Er bestaan genoeg hulpmiddelen die ervoor zorgen dat men voldoende afstand kan bewaren tussen het personeel en de klant. Ik zou dan ook een oproep willen doen naar de NMBS om een manier uit te werken waardoor personen met een beperking die een dringende assistentievraag hebben, nog steeds de trein kunnen blijven nemen.

Daarnaast vind ik over deze maatregel geen letter terug op de website van de NMBS, hoewel de maatregel al van kracht is sinds eergisteren (21 maart 2020). Duidelijke communicatie is hier cruciaal.

 

Kurt Vanhauwaert - inhoudelijk medewerker van Konekt

beeld van homepage website NMBS in tijden van corona

Kurt en de NMBS. Bekijk zijn verhaal in dit compilatiefilmpje

Afgelopen najaar schreef collega Kurt een open brief aan de NMBS. Wat hij daarmee teweegbracht had hij in zijn stoutste dromen niet kunnen voorspellen. In september stelde Kurt de lamentabele toegankelijkheid van de NMBS aan de kaak op zijn Facebook-pagina. Toen ging de trein pas écht aan het rijden.