De Efteling doet het goed, dat mag gezegd worden. Wie het zich goed herinnert, weet dat Konekt in 2017 niet blij was met hoe de Efteling inclusie voor ogen had. Net na onze hoax-campagne over de VR-bril die 'goed' is voor inclusie, kondigde de Efteling aan dat rolstoelgebruikers de Droomvlucht-attractie virtueel konden beleven, en dus nog steeds fysiek afgezonderd van hun geliefden. Dat was voor ons echter geen stap vooruit, maar eerder een confrontatie met de drempels. Nu, 5 jaar later, is dat anders.
Met de campagne InclusieVR wilden we aantonen dat mensen met een beperking écht willen deelnemen aan de maatschappij, niet via een virtuele wereld. In de campagne kon je zien hoe je via een VR-bril en 360° camera de jeugdbeweging, sportclub, een muziekconcert,... kan meevolgen. Dé oplossing, dacht iedereen, maar op het einde van de VR-clip zie je een rolstoelgebruiker de VR-bril afzetten, met een zucht, omdat ze écht wil deelnemen. Dat was nu net wat de Efteling niet deed, iedereen écht laten deelnemen. Personen in een rolstoel moesten voor de attractie Droomvlucht in een aparte kamer meevolgen, via een VR-bril. Daar mis je de verbondenheid, warmte en het plezier om de attractie samen met je geliefden te beleven. Daar komt nu verandering in. Goed bezig Efteling!
Het blogbericht van 2017 lees je hier.
De Efteling heeft duidelijk ingezet op inclusie en toegankelijkheid. Op dat vlak zien we een mentaliteitsverandering. Van een kortetermijnoplossing die eigenlijk niet voor inclusie zorgde, naar een heleboel langetermijnoplossingen. Dat verhaal begint al van vóór je bezoek aan het park. Zo kun je op de website van de Efteling alle attracties zien, en daarbij of die rolstoeltoegankelijk zijn. De meeste attracties zijn dan ook toegankelijk, al dan niet met een transfer. Aan de hand van een video op de website kun je je voorbereiden op hoe dat werkt. In het park zijn ook de wc’s aangepast, en waar mogelijk zijn drempels verwijderd, deuren verbreed, paden aangepast,… Ook het speelbos 'Nest' is een positieve vernieuwing. Een attractie voor alle kinderen, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen.
De Efteling lanceerde onlangs de plannen voor de nieuwe rolstoelvriendelijke attractie Danse Macabre. Die heeft geen aparte ingang voor mensen met een fysieke handicap. Zo word je met een rolstoel niet meer afgezonderd en kan je het avontuur dat in de rij al begint, samen met je vrienden en familie beleven. Daar blijft het niet bij, want dat wil de Efteling graag in alle nieuwe attracties toepassen, waar nodig. Dat is inclusie, allemaal op 1 lijn, zodat er in de toekomst geen afzondering meer is en iedereen samen kan genieten van de hele 'reis' door een attractie.
Om de toegankelijkheid te bevorderen, werkt de Efteling samen met experts. Op basis van hun adviezen kijken ze waar er verbetering is. Daarnaast krijgt de Efteling ook advies van Nationale Vereniging de Zonnebloem, een vrijwilligersorganisatie voor mensen met een lichamelijke beperking. Vertegenwoordigers met een beperking werden het park ingestuurd, en op basis van hun bevindingen ontdekte de Efteling oplossingen voor problemen die nog onbekend waren. Dat is nu net wat we bij Konekt graag zien. Door mensen met en zonder beperking samen te laten werken aan iets, kom je tot betere oplossingen. Mensen met een handicap moeten daarin een meer zichtbare rol krijgen.
Door deze gebeurtenissen, beseffen we maar al te goed hoe belangrijk het is om te blijven streven naar een inclusieve wereld. Een wereld waar mensen met en zonder beperking samen leren, leven en werken. Daar zullen we bij Konekt dan ook blijven naar streven, voluit leven voor iedereen.
Bekijk hier de cursussen, coaching en tests of laat jezelf onderdompelen en kruip in de huid van iemand met een beperking. Zo zie je zelf snel oplossingen voor mogelijke drempels.