Maak je werking inclusief

Deze jongeren worden co-medewerker in een bedrijf

Als het van Robbe, Yasmine, Maarten, Mathieu, Jordi, Francesco en Thomas afhangt, gaan ze binnenkort aan de slag in een bedrijf. Zij volgden in 2018 de opleiding tot co-medewerker. We waren erbij tijdens een opleidingsdag op verplaatsing, bij bouwbedrijf Durabrik.

Comedewerker bedrijf Konekt

10u15: –– Aankomst bij Durabrik

“Goedemorgen”, begroet Betul ons hartelijk. Een paar jaar geleden volgde de jongedame de opleiding tot co-medewerker bij Konekt. Vandaag verzorgt ze twee halve dagen per week het onthaal in het Oost-Vlaamse bedrijf. “Ik breng jullie naar het vergaderlokaal.”

10u30: –– Wat gebeurt er allemaal in een bedrijf?

Wat is een product? Klanten? Winst? Welke sectoren bestaan er zoal in de Belgische bedrijfswereld? Dat zijn maar een paar van de vele vragen waarover onze cursisten zich deze ochtend het hoofd breken. “Mijn rolwagen is een product”, weet Mathieu. “En het bedrijf dat die rolwagen heeft gemaakt, haalt daar winst uit.” “Maar om die winst te maken, moet het wel eerst reclame maken”, vult Francesco aan. “Zoals Donald Muylle.”

Zelf aan het werk gaan in het magazijn en het bedrijf was het tofste van deze dag. En de koffiepauze!
Jordi, cursist

12u30: –– Verse soep bij een heerlijk zonnetje

Het personeel van Durabrik druppelt de vergaderzaal/refter binnen voor een kom verse soep. De cursisten hebben even tijd om de informatiestroom van de ochtend te laten bezinken en te genieten van de zon, die overvloedig binnen schijnt over de tafels.

13u00: –– Handen uit de mouwen

Om te proeven van hoe het er in een bedrijf aan toe gaat, krijgt iedereen een taak voor de komende twee uur. Maarten, Jordi en Thomas trekken het magazijn in, waar ze magazijnverantwoordelijke Ahmed helpen om een berg lege paletten te sorteren. Na een halfuur zegt Maarten beslist: “Europaletten zijn de zwaarste.” Mathieu en Robbe zetten alle keukenkasten op orde en vervangen posters in de toiletten. Durabrik hangt vol met motiverende quotes; dan mag het kleinste kamertje niet ontbreken. “Ik ben graag op de dool.”, lacht Mathieu, alweer op weg naar een nieuwe vleugel van het kantoor.

15u00: –– Wat hebben we vandaag geleerd?

Wanneer de cursisten de dag overlopen, zijn de reacties unaniem: zelf aan het werk gaan, was het tofste. Voor herhaling vatbaar! Al kon Jordi de koffiepauze ook best pruimen. Volgende afspraak is over twee weken. Dan staat er een sessie over talenten op de agenda.

Geplaatst op vr 9 februari '18