Cocreatie

Konekt organiseert mee cocreatief congres in 2025

Of we mee een internationaal congres over geestelijke gezondheid en ondersteuning voor mensen met een beperking willen organiseren? Tuurlijk! En dat doen we uiteraard op de Konekt-manier: inclusief en in cocreatie. Want als professionals en onderzoekers praten over handicap, dan vinden wij dat personen met een beperking best mee aan tafel schuiven.

Luister je liever naar dit artikel dan het te lezen? Dat kan! Klik op de speler hieronder.

36 37 EAMHID Helsinki4

Het EAMHID-congres is een tweejaarlijkse bijeenkomst van academici, professionals en beleidsmakers uit de sector van de geestelijke gezondheid en ondersteuning voor personen met een handicap. EAMHID is de European Association for Mental Health in Intellectual Disability. Het doel van EAMHID is internationale samenwerking en uitwisseling van kennis en ervaring, en dat op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking in heel Europa. Tijdens het congres worden onderzoeksresultaten gedeeld, zijn er lezingen en kan je de nieuwste ontwikkelingen en oplossingen uit het werkveld ontdekken.

Van 18 tot en met 20 september 2025 vindt het EAMHID-congres plaats in het ICC in Gent. Konekt greep de kans met beide handen om dit congres mee te organiseren. En dat doen we zoals je van Konekt zou verwachten: inclusief en cocreatief.

Cocreatie vanaf de start

Wanneer je een congres over handicap en geestelijke gezondheid organiseert, dan vinden we het maar logisch dat personen met een beperking van bij het begin betrokken zijn. Dat noemen we cocreatie, en het is 1 van de fundamenten van de Konekt-werking.

  • 36 37 EAMHID logo3
  • Logo EAMHID25 2

Vanaf de start van de organisatie betrekken we personen met een handicap. Zo gingen jongeren van Brake-Out aan de slag om het congreslogo te ontwerpen. Na een brainstorm concludeerden ze dat Gent in het logo moest verweven zitten, en ook de stem van personen met een handicap. Resultaat: een Gentse cuberdon (een ‘neuzeke’) dat pancartes omhooghoudt.

Het congres wordt volledig inclusief, en dan gaat het ook over toegankelijkheid. Een intensieve bevraging van de Konekteerders leverde alvast een lange lijst aan aandachtspunten op, met zowel fysieke als communicatieve en organisatorische drempels.

Ook tijdens het evenement gaat die cocreatie verder. Personen met een handicap zullen in alle delen van de organisatie betekenisvolle rollen opnemen, op en langs het podium, in de logistiek, de hospitality, de communicatie en de sociale activiteiten.

Aangenaam, ik ben Glorian, cohost van EAMHID 2025

36 37 EAMHID Glorian2

We leerden hem kennen via Brake-Out, en vandaag organiseert hij mee een internationaal congres: meet Glorian Verneert. “Toen ik afstudeerde van het bijzonder onderwijs, vertelde men mij dat dagopvang de beste plek was voor mij. Maar ik wilde meer. Ik wilde uitbreken uit het systeem. Bij Konekt vond ik Brake-Out, een talentenprogramma.”

Bij Brake-Out leerde Glorian zijn talenten beter kennen. In de spotlights of op een podium voel hij zich in zijn sas. Glorian is dan ook de geknipte persoon om mee het EAMHID-congres in 2025 te organiseren én te presenteren. Benieuwd naar zijn talenten? Bekijk dan zeker het promofilmpje over het congres.

Lees meer over EAMHID

In 2025 is het aan ons! Samen met EAMHID, Arfie, Multiversum-Onada en Psyche organiseren we een inclusief en cocreatief congres. Het thema kunnen we al verklappen: Unleashing talent, embracing diversity.

Alles over EAMHID 2025 Kijk terug op EAMHID 2023
Logo EAMHID25 2
Geplaatst op do 11 juli '24