Dit was EAMHID23

Met een enorme voorraad cuberdons en een missie trokken Glorian en Marijn vorige week naar Helsinki, Finland. Op het EAMHID-congres gingen ze luisteren naar boeiende sprekers en onderzoekers. Maar ze gingen ook observeren: hoe toegankelijk is het congres nu en op welke vlakken kan het volgende keer beter? Want de volgende editie in 2025, die gaan we mee organiseren.

EAMHID23 Glorian Marijn Helsinki

Na een ietwat spannende vlucht ('ze gaan onze cuberdons toch niet afpakken aan de security?') kwamen Glorian, Marijn én hun voorraad 'neuzekes' woensdag heelhuids aan in Helsinki. Een goede start! Donderdag was het dan zover: het EAMHID-congres. EAMHID staat voor 'European Association for Mental Health in Intellectual Disability'. Dit jaar stond het congres in het teken van 'Better practices - better life'. Boeiende sprekers kwamen vertellen hoe we zorg kunnen dragen voor de mentale gezondheid van mensen met een cognitieve ondersteuningsnood.

Talenten

Konekt gelooft dat talenten aanwakkeren ervoor zorgt dat mensen goed in hun vel zitten. En van die talentenvisie wilden we tijdens het congres ook zo veel mogelijk mensen overtuigen. Gewapend met cuberdons en tonnen enthousiasme, spraken Glorian en Marijn deelnemers aan. Ze kregen een bordje, een stift en een vraag: "Wat is jouw talent?"

Naast het aanwakkeren van talent, hadden Glorian en Marijn nog een missie: tips verzamelen om het congres inclusiever te maken. Glorian: "Daarvoor letten we op heel veel dingen: zijn de posters makkelijk te begrijpen voor iemand met een cognitieve ondersteuningsnood? Kunnen rolstoelgebruikers niet alleen de zaal binnen, maar ook het podium op? Zijn het taalgebruik en de uitleg van de keynote speakers makkelijk verstaanbaar? Allemaal belangrijk als je een inclusief congres wil organiseren."

EAMHID25

En laat dat nu net ons doel zijn. Want de volgende editie, EAMHID25, organiseert Konekt mee. En we pakken het graag wat anders aan: inclusief en cocreatief. Op z'n Konekts dus. Bij de organisatie en tijdens het evenement zelf zullen mensen met een handicap betekenisvolle rollen opnemen.

Dat mocht Glorian de laatste dag van het congres ook aankondigen, met bovenstaande video en een speech. "Ik was daar toch een beetje zenuwachtig voor omdat er 560 mensen aanwezig waren. Maar het ging echt goed, het was vree wijs." In zijn speech vertelde hij over zijn eigen traject: "Toen ik afstudeerde van het bijzonder onderwijs, werd mij verteld dat een dagopvang de beste plek was voor mij. Maar ik wilde meer, ik wilde uitbreken uit het systeem. Bij Konekt vond ik Brake-Out, een talentenprogramma. En nu sta ik hier voor jullie, als cohost van EAMHID2025."

Afsluiten deden we niet met een staande ovatie, maar met een heuse dance party - de eerste in de geschiedenis van het congres. Missie meer dan geslaagd!

EAMHID25

In 2025 is het aan ons! Samen met EAMHID en Arfie organiseren we een inclusief, cocreatief congres, waarbij mensen met een handicap zichtbare, betekenisvolle rollen zullen opnemen. Het thema kunnen we al verklappen: Unleashing talent, embracing diversity. Wij kijken er alvast enorm naar uit!

Lees meer over EAMHID in 2025
Logo EAMHID25 2
Geplaatst op ma 25 september '23