Jasmien Demeersman (25) is een vrouw van vele talenten. Ze houdt van dansen, tekenen en babbelen met mensen. Dankzij haar nieuwsgierige persoonlijkheid stelt ze vaak vragen waar anderen niet aan denken. Een eigenschap die ook goed van pas komt als bestuurder bij Konekt.
Vraag je Jasmien om haar talenten op te sommen, dan rolt het er quasi vanzelf uit. Maar dat was ooit anders. “Vroeger was ik heel stil en teruggetrokken. Mijn talenten benoemen? Dat kwam niet vaak ter sprake. Eigenlijk leerde ik mezelf pas beter kennen na het middelbaar (BuSO), via de opleiding Co-begeleider in de kleuterklas. Het is een traject dat personen met een cognitieve ondersteuningsnood opleidt om kleuteronderwijzers te ondersteunen bij hun dagtaak.
Tijdens die opleiding leerde ik veel over werken met kinderen, maar misschien nog meer over mijn talenten. Wat kan ik goed en doe ik graag? Waar krijg ik energie van? Hoe ga ik veerkrachtiger om met mindere momenten? Of met reacties rond mijn haarverlies. Uiteindelijk zou ik niet met kleuters werken, maar via de opleiding gingen wel heel wat andere deuren open.”
Van een zittend gat kun je Jasmien niet betichten. Ze wisselt haar sociale vaardigheden graag af met onderzoekswerk of creatieve uitspattingen. “Mijn creatief ei kan ik kwijt in schilderen, dansen en gedichten schrijven. Daarnaast werk ik één namiddag per week als vrijwilliger in een woonzorgcentrum. Ik doe er babbeltjes met bewoners die weinig bezoek krijgen. Het komt goed van pas dat ik nieuwsgierig van aard ben. Dat is een talent waarmee ik de dagen van sommige ouderen echt fijner maak.”
In de Raad Van Bestuur van Konekt is het mijn rol om de mening van personen met een beperking te laten horen.
Voor haar inhoudelijke drive vond Jasmien een goede match bij Konekt, een organisatie die op verschillende manieren bouwt aan een samenleving waar personen mét en zonder beperking evenwaardig kunnen leven, leren en werken. “Sinds vorig jaar zit ik er in de Raad van Bestuur. Ik heb daar als specifieke rol om de mening van personen met een beperking te laten horen. Cijfers zijn uiteraard belangrijk voor een Raad van Bestuur, maar de inhoud van de dagelijkse werking is dat ook. Door mee te draaien bij verschillende werkgroepen in de organisatie, kan ik sommige voorstellen of ideeën van andere bestuurders weerleggen. Vroeger zou ik zoiets niet gedurfd hebben. Toen vroeg men ook bijna nooit naar mijn mening, zelfs niet op school. Misschien zat het er toen wel al in, maar werd het niet genoeg gestimuleerd.”
Door ambassadeur te zijn bij Konekt, kreeg Jasmien nieuwe kansen en uitdagingen. “Talenten die men ergens anders misschien niet ziet, betekenen hier vaak een meerwaarde. Zo ben ik regelmatig aanwezig op sollicitatiegesprekken. Vanuit mijn achtergrond leg ik vaak andere klemtonen of stel ik andere vragen, waardoor de sollicitanten ook andere antwoorden geven.
Voor de bouw van het nieuwe kantoor- en horecagebouw van Konekt, in Gent, zit ik in de werkgroep toegankelijkheid. Die moet erover waken dat het gebouw goed toegankelijk en leesbaar is voor alle mogelijke doelgroepen. Ik liet de architecten van het gebouw mee ervaren hoe het voelt om een fysieke of verstandelijke beperking te hebben. Ze moesten in de rol kruipen van iemand die slechtziend of slechthorend was, in een rolwagen zat, autisme had… Verschillende architecten vertelden achteraf dat het een eyeopener was”.
Of ze veranderd is sinds ze meer werkt vanuit haar drive en haar talenten? “Oh ja, zeker. Vroeger was ik heel stil en teruggetrokken, maar vandaag zet ik geen masker meer op. Het is een verademing om mezelf te kunnen zijn. Ik krijg nu meer complimenten dan vroeger en accepteer ze ook beter. Dan zie je dat ik pretoogjes krijg (lacht). Sinds ik weet wat mijn talenten zijn, probeer ik ze ook op meer manieren in te zetten. De mensen merken zoiets en geven je bijgevolg nóg meer complimenten. Het is dus een plezante vicieuze cirkel. Ik zie nu ook sneller bij andere mensen waarom ze een bepaald talent hebben. Dat is leuk, want zo weet ik hoe ik die mensen op mijn beurt een goed gevoel kan geven.”