Maak je werking inclusief

“Iedereen in de yogales doet gewoon tegen mij, en dat is maar normaal”

Jacinth volgt al drie jaar yogales. “Mijn begeleidster Ineke heeft op voorhand eens met de lesgeefster Mimi gebabbeld, en daarna hebben we het samen goed voorbereid. Ik ben gestart bij de beginnersgroep. Mimi legde alles heel goed uit, en ik vond dat het al van het begin erg goed ging.”

Yoga inclusief

De eerste keer yogales

“De eerste keer kende ik natuurlijk nog niemand in de groep. Daarom ging Ineke mee, zodat ik me wat meer op m’n gemak voelde. Intussen heb ik mijn plaats gevonden. Iedereen doet heel gewoon tegen mij. Ik ben de enige persoon met een beperking in de groep, maar ik heb niet het gevoel dat mensen moeite met mij hebben. En dat is eigenlijk maar normaal he.”

“Ik ben best wel sociaal. Dat zorgt er ook voor dat mensen veel gewoner tegen mij doen.”
Jacinth

Een ontmoetingsplek

Lesgeefster Mimi: “Iedereen krijgt de kans om deel te nemen, maar we bekijken of het kan lukken. We doen kleine aanpassingen als het nodig is. Wanneer ik bijvoorbeeld een yogahouding voordoe, dan sta ik in dezelfde richting als de deelnemers. Zo moeten ze hun houding niet spiegelen. Maar dat doe ik niet alleen voor Jacinth, want er zijn wel meer mensen die soms links en rechts door elkaar halen.”

De yoga is voor Jacinth een plek waar ze mensen ontmoet. “Ik ben best wel sociaal. Ik praat met iedereen en zet vaak de eerste stap. Dat zorgt er ook voor dat mensen veel gewoner tegen mij doen. Vroeger was dat anders: dan had ik wel eens het gevoel dat mensen raar naar mij keken.”

Mensen met een beperking in yogales

Een tip van Mimi

“Intussen kennen veel mensen mij en word ik soms op straat aangesproken. Bij kinderen in de school is het vaak nog makkelijker, want zij zien mijn beperking niet (Jacinth is co-begeleider in de kleuterklas, red). Uiteindelijk heeft iedereen wel een beperking of iets wat hij/zij niet goed kan. Niemand is perfect.” Welke tip heeft Jacinth nog voor andere (yoga-)verenigingen? “Gewoon doen, dat is het belangrijkste.”

Ook lesgeefster Mimi heeft nog een tip: “Personen met een beperking hebben zeker een plaats in een reguliere club. Veel heeft te maken met de manier van kijken van de lesgever. Als je ervoor openstaat, komt het meestal wel goed.”

Jacinth volgt yogales bij yogaschool Rama Saenen in Zwijndrecht.

Geplaatst op vr 4 mei '18