Naast de Brake-Out groepen in Gent, Leuven, Antwerpen en Brugge is er sinds dit jaar ook een Brake-Out werking in Brussel. Bij Brake-Out ontdekken jongvolwassenen met een cognitieve ondersteuningsnood hun talenten en werken we rond thema’s als leven, leren, wonen en werken. 9 enthousiaste jongeren startten in januari aan hun traject naar een toekomst met pit. Dat we nu ook een thuisbasis hebben in de hoofdstad, hebben we deels te danken aan 1 enthousiaste mama.
Luister je liever naar dit artikel dan het te lezen? Dat kan! Klik op de speler hieronder.
Foto's: Katia Van Buyten
Introducing: Niki Vranken, een gepassioneerde vrouw met een gezonde portie doorzettingsvermogen. “Ik heb een zoon van 22, Milan, met een zware taalstoornis. Hij zit nu op Kasterlinden, een school voor buitengewoon onderwijs. Op een gegeven moment werden we geconfronteerd met de vraag: als je een beperking hebt, wat doe je dan na school?”
Niki en Milan hadden het geluk dat hij een Persoonsvolgend Budget (PVB) heeft. “Ik had hiervoor een aanvraag gedaan toen Milan nog minderjarig was. In het teken van de zorgcontinuering kon ik zijn budget inzetten. Fantastisch nieuws, want de Brusselse realiteit is dramatisch. Er is een enorme schaarste aan PVB hier, omdat heel weinig mensen de aanvraag doen, en nog minder mensen effectief een budget krijgen. Ik was dus blij. Ik dacht: nu we centen hebben, kunnen we gaan ‘shoppen’. Maar er waren geen ‘winkels’. Er is wel zorg, er is wel dagbesteding, maar niet voor het profiel van mijn zoon.”
Niki beschrijft Milan als een actieve, nieuwsgierige jongeman, die graag fysiek bezig is. “Uit alle intakegesprekken die ik deed, bleek dat ze heel wat activiteiten aanbieden, maar niets voor hem.” Daarnaast botste Niki ook op het gebrek aan kansen om een netwerk uit te bouwen. “In de zorg wordt heel hard gefocust op het individu, maar nooit op de groep. Ik vond het een afschuwelijk idee om mijn zoon alleen oud te laten worden. Hij heeft vrienden nodig, een netwerk. Ik moest dus nadenken over veel meer jongeren dan alleen mijn eigen zoon.”
Dus Niki ging aan tafel zitten met de lokale en regionale politiek, en haalde haar mosterd bij ouderinitiatieven. Ze verenigde zich met andere ouders van de school Kasterlinden in vzw Sterrenwacht. “Dat is het eerste ouderinitiatief in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Wij bieden dagbesteding aan voor jongeren met een beperking die nog zeer actief zijn en in het reguliere circuit niet aan de bak kunnen. Via via hoorde ik over Brake-Out, waar ze op talentenjacht gaan en een toekomstplan bouwen op basis van je talenten. Dat vond ik een fantastisch idee. Alleen: er was geen Brake-Out groep in Brussel. Dus heb ik Fem opgebeld.”
Fem, dat is Konekt-collega Fem Cnudde. Zij is verantwoordelijk voor de toeleiding van kandidaten naar Brake-Out en om nieuwe samenwerkingen op te starten met partners. Zij ging met Niki in gesprek over een mogelijke opstart in Brussel. Het toeval wil namelijk dat Brake-Out al langer droomde van een basis in de hoofdstad. In 2021-2022 deden we al een vooronderzoek met de steun van de VCG. In dat vooronderzoek werden eerste partnerschappen opgezet om in cocreatie ons programma aan te passen aan de grootstedelijke en superdiverse context van Brussel. Zoals Niki aanhaalde, worden er vaak geen rechten opgebouwd voor een Persoonsvolgend Budget (PVB) in de hoofdstad. Daardoor is er nood aan Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) die inzet op inclusie. In 2023 kreeg Brake-Out een uitbreiding om meer personen met een RTH-budget te kunnen ondersteunen. Zo kunnen we de drempel in Brussel mee verlagen.
In januari 2024 startten we met Talent-trajecten. Dat waren laagdrempelige, korte workshopreeksen voor jongvolwassenen, voornamelijk betaald met RTH-budget. Die vonden op woensdagnamiddagen plaats in Kasterlinden. Deelnemers toonden interesse in een volwaardige Brake-Out werking. En als wij een nood voelen, gaan we daar graag op in! In het najaar van 2024 startten we een voortraject op, in januari gingen we volledig van start. Op donderdag en vrijdag vindt Brake-Out plaats, op dinsdag voorziet Sterrenwacht een programma op dezelfde locatie. Milan is 1 van de 9 Brake-Outers die aan hun traject begonnen. “Hij is met veel enthousiasme gestart. Een beetje met knikkende knieën, omdat het uit zijn comfortzone is, maar hij wordt genoeg geprikkeld om er te staan en om mee te doen. De jongeren die hier toekomen, hebben al een serieus rugzakje. Deuken die ze opgelopen hebben omdat ze overal tegen de limieten van de systemen aanlopen en nergens hun plek vinden. Hier worden ze gewaardeerd voor wie ze zijn en geprezen voor wat ze ontdekken. Dat is voor iedereen fijner.”
Alles wat je kind doet en teruggeeft aan de maatschappij, op welke manier dan ook, is een verrijking. Voor de jongere, de ouders en de maatschappij.Niki Vranken
Sterrenwacht fungeert ook als een steun- en informatiepunt voor ouders. “Veel jongeren raken gefrustreerd in het huidige schoolsysteem. Ouders kennen het ingewikkelde zorgsysteem vaak niet of onvoldoende.” Niki informeert de ouders en geeft hen een krachtgerichte insteek mee. “Alles wat je kind doet en teruggeeft aan de maatschappij, op welke manier dan ook, is een verrijking. Voor de jongere, de ouders en de maatschappij. Met een talentgerichte visie en opbouwende aanpak, kan je veel meer succesverhalen schrijven. We willen ouders die visie meegeven, en hen wegwijs maken in alle opties die er zijn.”
Naast het stuk dagbesteding dat Sterrenwacht biedt, wil Niki ook werken rond het thema wonen. “Er wordt vaak van uitgegaan dat jongeren met een beperking tot in den treure in een kamer bij hun ouders thuis blijven wonen. Dat vind ik niet logisch. Al hun leeftijdsgenoten zwermen uit en dat willen zij ook. Daarom wil ik dat jongeren met een beperking, als zij daar klaar voor zijn, ook een plek kunnen vinden. Maar dan wel een inclusieve plek. Ik wil dat het in de maatschappij als normaal wordt ervaren dat we allemaal samen wonen en leven.” Daar zijn wij het natuurlijk roerend mee eens!
Denk je dat Brake-Out iets voor jou is? Of denk je dat het een waardevolle springplank kan zijn voor iemand die je kent? Lees meer over het traject, of vraag meteen een kennismakingsgesprek aan!
Dit artikel en nog veel meer lees je ook in het Konekt Magazine. Download het via onze website, beluister het volledige magazine in audioversie, of ontvang een gratis exemplaar in je brievenbus!
Project gerealiseerd met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.