Relaties en seksualiteit

Het beeldboek: een handig communicatiehulpmiddel

Vind je het moeilijk om met cliënten te praten over persoonlijke thema’s als rouw, kinderwens of dementie? Beeldboeken kunnen daarbij helpen.

Praten met een beeldboek

Waarom werken met beelden?

Rond bepaalde thema’s heersen er taboes. Omdat ze privé zijn of botsen met normen en waarden, risico's inhouden. Voor ondersteuners is het soms moeilijk het gesprek aan te gaan wanneer bepaalde levensthema's zich aandienen. Beeldboeken kunnen dit gesprek op gang trekken. De tekeningen helpen linken leggen tussen verschillende gedachten die in iemands hoofd omgaan. Praten kan gebeurt op een leuke, meer individuele manier. Door te praten over tekeningen uit het boek, kom je samen op een verhaal. Je snapt als ondersteuner beter wat iemand doormaakt en hoe je jouw ondersteuning daaraan kan aanpassen.

"Het gaat niet over juist of fout. Mijn cliënt heeft een beeld in zijn hoofd, en ik had er ook één. Samen zochten we naar de vertaling."
Beeldboek over dimentie
Beeldboek voor mensen met een beperking
Beeldboek mensen met een beperking
Beeldboek over palliatieve zorg
Beeldboek mensen met beperking

De beeldboeken van Konekt

Konekt ontwikkelde samen met partners enkele beeldboeken rond levensthema's als palliatieve zorg, dementie, kinderwens en rouwverwerking. Ze geven personen met een verstandelijke beperking de kans om aan te duiden en te verwoorden wat ze voelen rond deze evensthema’s. Bij elk beeldboek zit een handleiding voor ondersteuners van personen met een verstandelijke beperking.

  • Beeldboek Nu en straks
    Via dit beeldboek praten we met kinderen en volwassenen over de thema’s ‘ongeneeslijk ziek', 'palliatieve zorg' en 'sterven’. Je kan het inzetten om te praten over het eigen ziekteproces, over de ongeneeslijke ziekte van een familielid of een medebewoner. Inhoud en tekeningen van Sofie Sergeant en Saar De Buysere.
  • Beeldboek Achter de rouw
    In dit pakket van 8 illustraties belicht elke tekening de effecten van rouw. De begeleidende tekst geeft extra informatie over rouwen bij personen met een verstandelijke beperking. Inhoud en tekeningen van Sofie Sergeant en Saar De Buysere.
  • Beeldboek Dingske
    Met de sobere en kunstzinnige illustraties uit Dingske kan je in gesprek gaan over dementie. Het beeldboek geeft informatie over het thema en helpt om samen op verhaal te komen. Inhoud en tekeningen van Sofie Sergeant, Saar De Buysere en Patrick Verhaest.
  • Beeldboek Droom van Kind
    Een kinderwens is universeel en menselijk. Hoewel begeleiders en familie vooral oog hebben over de consequenties van de kinderwens, is het heel belangrijk dat ook personen met een beperking open over hun kinderwens kunnen praten.

Ontdek alle beeldboeken!

Wil jij nog meer weten over beeldboeken of wil jij het bestellen?

Geplaatst op di 6 maart '18