1 juni 2018 is het Internationale Dag van het Kind. Jammer genoeg is deze dag niet voor iedereen een leuk moment. Personen met een beperking die een kinderwens hebben, krijgen vaak veel negatieve reacties. Konekt vindt dat iedereen zijn kinderwens mag uiten. Ook personen met een beperking! Daarom brachten we het beeldboek Droom van een Kind uit. Het boek helpt personen met een beperking en hun ondersteuners praten over de gevoelens die bij een kinderwens horen.
Wanneer personen met beperking vertellen dat ze van een kind dromen, vervalt de maatschappij vaak in een tweekamp van meningen: “Nee, het is absoluut onverantwoord wanneer die mensen kinderen krijgen. Of: “Ja, zij hebben evengoed recht om een gezin te stichten.” Voor de persoon met de kinderwens zelf is deze discussie constructief noch ondersteunend. Hij of zij wil ten eerste kunnen praten over de wens, zonder meteen het deksel op de neus te krijgen: “Nee, dat is niet voor jou”.
Konekt merkt dat begeleiders en familie vaak schoorvoetend het gesprek aangaan met hun dochter, zoon of cliënt. Vaak schuilt er angst voor wat zal volgen wanneer hun kinderwens officieel is uitgesproken. “Geven we haar dan geen valse hoop? Wat gaat hij daarna doen?” Of ze proberen het idee snel te ontraden, door meteen de praktische zorgen die bij een kind komen kijken in de verf te zetten.
Ik krijg alsmaar te horen: een kind krijgen gaat niet voor jou.
Mogen praten over de kinderwens an sich, dat is waar Konekt voor ijvert. Want vaak wordt deze stap gewoonweg overgeslagen. We vinden dat iedereen het absolute recht heeft om een kinderwens te koesteren, nog voor er sprake is van de beslissing of het ooit zover zal komen.
De wens om een kindje op de wereld te zetten is existentieel en maakt deel uit van wie we zijn als mens. Wanneer we deze kinderwens al vanaf het eerste moment ontraden, dan negeren we de gevoelens van de persoon die ze koestert. Eigenlijk springen we dan al vier stappen verder, naar de beslissingsfase. Pas als je de wens erkent en erover in gesprek gaat, beschouw je de persoon als volwaardig. Pas dan volgen de verdere stappen in het proces en kun je de effectieve keuze maken om al dan niet kinderen te krijgen. Pas dan kan ook het ‘niet kiezen voor kinderen’ een plaats krijgen.
Konekt merkt dat ouders en begeleiders op zoek zijn naar concrete handvatten om in gesprek te gaan over dit delicate onderwerp. Daarom ontwikkelden Konekt-medewerker Cathy De Feyter en illustrator Saar De Buysere het beeldboek “Droom van een kind”.
Het boek bevat enkel tekeningen en helpt personen met een beperking en hun ondersteuners om te praten over de gevoelens die samengaan met een kinderwens. Het geeft geen ethisch oordeel over kinderen mogen krijgen of niet. Wel over het recht om over je gevoelens te mogen praten, ook als je omgeving het daar moeilijk mee heeft.
Personen met een beperking hebben ook het recht om te praten over hun kinderwens.Cathy, Auteur
“Ik merk dat veel personen met een beperking dromen van kinderen, maar daar niet over durven praten met hun omgeving. Begeleiders en familieleden omzeilen het thema om hen te beschermen, maar op die manier doen ze hen eigenlijk tekort. Die gevoelens zijn heel normaal en menselijk. Je moet erover mogen praten, ook als je omgeving het daar moeilijk mee heeft.”
“Illustratrice Saar De Buysere maakte 15 tekeningen, met fragmenten en elementen die gelinkt zijn aan kinderen. Bijvoorbeeld een speeltuintafereel, een baby op een verzorgingstafel of een volwassen vrouw met een knuffeldier op een bed. De tekeningen vormen samen geen verhaal, maar roepen associaties op en brengen zo een gesprek op gang.”
“Nee, Droom van een kind is geen voorlichtingsboek en het is evenmin gemaakt om het krijgen van kinderen te ontraden. We willen dat mensen durven te dromen zonder meteen vijf stappen verder te denken. Het is niet omdat je een kinderwens hebt, dat je meteen aan gezinsplanning denkt, laat staan zwanger bent. Zie het als een verkenning. Wat doet het idee van kinderen met iemand?”
Binnenkort is Droom van een Kind ook verkrijgbaar in Wallonië. “Samen met de Waalse partner ARAPH ontwikkelen we een Franstalige versie van het boek en de bijhorende handleiding voor begeleiders. De titel is al klaar: ‘Mon petit rêve. Livre d’images à propos du désir d’enfant’. ”De komende jaren gaan we nog verder aan de slag met het thema en het beeldboek. We plannen verschillende vormingen en intervisies, onder andere met Fara vzw.”