Onderwijs

Eindelijk een concreet plan: naar scholen voor iedereen

Inclusief onderwijs moet de dagelijkse realiteit worden tegen 2040. Dat is het advies van de Commissie Inclusief Onderwijs. Het advies komt er op vraag van de minister van onderwijs Ben Weyts. Wij delen de belangrijkste veranderingen.

Onwijs onderwijs

In Vlaanderen gaan kinderen en jongeren met een ondersteuningsnood naar aparte scholen. Het gesegregeerde onderwijs bestaat al lang. België onderschreef het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, en toch slagen we er moeilijk in om echt inclusief onderwijs te organiseren. Nochtans is het wel de sleutel naar een inclusieve samenleving. Wanneer kinderen van jongs af samen opgroeien en leren, wordt een maatschappij waarin iedereen kan deelnemen vanzelfsprekend.

Daarom is het advies 'naar scholen voor iedereen' een échte mijlpaal. Voor het eerst is er een concreet plan om in 15 jaar te evolueren van een gescheiden systeem naar scholen voor iedereen. Het advies kwam er op vraag van de minister van onderwijs Ben Weyts. Een 13-koppige commissie met academici, vertegenwoordiging van CLB en leersteuncentra, directie van scholen en scholengroepen, ouders en leerlingen heeft er een jaar lang aan gewerkt.

Enkele belangrijke principes waar het advies op gestoeld is:

  • Inclusief onderwijs is een antwoord op vele actuele uitdagingen in het onderwijs: schooluitval, uitsluiting, ondersteuning van leerlingen met een handicap, de zorgvraag van cognitief sterk functionerende leerlingen, meertalige leerlingen, lerarentekort, diversiteit, ...
  • Inclusief onderwijs is kwalitatief onderwijs voor alle leerlingen zonder uitzondering.
  • Inclusief onderwijs garandeert dat alle kinderen naar een school in hun buurt kunnen gaan.
  • Niet alleen leerlingen met een zorgnood hebben baat bij inclusief onderwijs, alle leerlingen profiteren hiervan.
  • Inclusief onderwijs is een collectieve verantwoordelijkheid van alle professionals in de school, niet alleen van de leerkrachten.
  • 'Scholen voor iedereen' bundelen de krachten (expertise en ondersteuning) van alle actoren in het onderwijsveld met meer efficiëntie.

Werk mee aan inclusief onderwijs!

Konekt werkt al jaren op verschillende manieren toe naar inclusief onderwijs. Dat doen we onder andere binnen het project Onwijs Onderwijs. Samen met de Genereuzen en Docenten voor Inclusie begeleiden we lagere scholen om volledig inclusief te worden. volg het project en steun onze acties rond inclusief onderwijs!

Word lid van de Onwijs Onderwijs Community Download het advies van de Commissie Inclusief Onderwijs
Tonga
Geplaatst op wo 17 juli '24