Ook in tijden van lockdown en sociale afstand bouwen we bij Konekt en Brake-Out verder aan onze missie. Dat is een samenleving waar personen met en zonder beperking vanuit hun talent voluit samen leven, leren en werken. We delen graag met jou onze praktische tips en eigen ervaringen met virtueel verbinden en afstandscoaching van personen met een beperking en/of ASS.
Ook online geef je deelnemers meer vertrouwen door de principes van de circle of courage toe te passen. Dit waardenkader stelt dat iemand zich emotioneel in evenwicht voelt wanneer hij/zij vier universele noden beantwoord ziet: ik hoor erbij (ik voel me verbonden), ik kan het, ik doe het zelf en ik doe dingen voor anderen. Zoek naar een goed evenwicht tussen comfortzone en toch wat stretchen om nieuwe dingen te leren.
Creëer een vaste structuur, zowel in het tijdstip van het gesprek als in de elementen waaruit het gesprek is opgebouwd. Die voorspelbaarheid geeft deelnemers rust en vertrouwen. Maak in de mate van het mogelijke gebruik van de dagplannen die de deelnemer al vóór corona gebruikte. Doe daar dan eventueel aanpassingen aan.
Zoek uit of ouders /d voldoende draagkracht hebben om een deelnemer te begeleiden in het online leerproces. Wees flexibel rond het kanaal waarmee je online communiceert, of dat nu Whereby is, Zoom, Whatsapp, Messenger, computer of smartphone.
Geef deelnemers de ruimte om hun gevoelens van angst, verdriet of stress te uiten. Ga samen op zoek naar hoe ze die stress kunnen verminderen. Bij sommige deelnemers lukt dat misschien met een fysieke activiteit. Bijvoorbeeld: meedoen met online bewegingsoefeningen. Anderen hebben eerder baat bij een creatieve activiteit, zoals koken met een vlog als inspiratiebron.
Ondersteun visueel waar nodig. Laat filmpjes zien (al dan niet zelf opgenomen) of toon een Word-document met Sclera-prenten... Door je scherm virtueel te delen met de deelnemer, kun je alles tonen wat op jouw computer staat.
Deze rare tijd biedt een unieke kans om ouders en netwerk meer te betrekken. Supporters krijgen in sneltempo een zicht op de inhoud van jouw aanbod, op de manier waarop jullie coachen en communiceren. Het is het uitgelezen moment om met hen in overleg te gaan en dingen af te toetsen. Samen kunnen jullie de impact van de begeleiding vergroten. Ook voor jezelf is het een kans om nieuwe media te leren kennen en te gebruiken. De lockdown leverde al veel personen op die eerst niet durfden Skypen en nu elke dag virtuele gesprekken houden met hun vrienden.
De website E-inclusie heeft heel wat eenvoudig verstaanbare handleidingen voor apps en programma’s.
Communiceren is moeilijk voor verschillende deelnemers, maar het gaat elke week beter. De cursisten hebben er superveel plezier in.Kris, coach Brake-Out Leuven
Wat kan wel en niet volgens de coronamaatregelen van die bepaalde week? Vertel over concrete voorbeelden uit verschillende situaties. Geef per week een overzicht met pictogrammen van wat wel/niet mag en mail dat overzicht door in pdf.
Laar de cliënt zeggen waar zijn/haar interesses op dit moment liggen. Blijf die interesses verder aanwakkeren. Dat kan moedeloosheid, hopeloosheid of somberheid verminderen.
Werk rond een thema dat terugkomt, iets om naar uit te kijken. Bijvoorbeeld:
Herbekijk hier een webinar dat het het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH), Onafhankelijk Leven vzw en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) op 13 mei 2020 organiseerden. In dat webinar toonden enkele steden en gemeenten hoe ze kwetsbare groepen ondersteuning geven in deze moeilijke periode. Er kwamen ook verhalen en goede praktijkvoorbeelden uit heel Vlaanderen aan bod, waaronder die van Brake-Out.