In een wereld die soms razendsnel lijkt te veranderen, is Pieter Degroote een stabiele kracht. Hij is een 45-jarige Gentse vrijwilliger die technologie en inclusie op een unieke manier combineert. Van het verbeteren van toetsenbordlayouts tot het oplossen van digitale vraagstukken voor stadsgenoten, Pieter laat zien hoe passie en inzet barrières kunnen doorbreken.
Inclusie begint met een open houding. Met technologie en empathie wil ik verbinding creëren.Pieter, vrijwilliger bij LDC De Boei
Pieters liefde voor technologie begon al vroeg. “Ik werk graag met computers, systemen zoals Windows en Linux fascineren me”, vertelt hij. Zijn grootste trots? De ontwikkeling van “UltimateKEYS”, een toetsenbordlayout die het typen efficiënter maakt. “Het is open source, en iedereen kan het gebruiken of aanpassen.” Deze creatie is het resultaat van urenlang experimenteren en programmeren, en het weerspiegelt zijn drang om oplossingen te vinden die toegankelijk zijn voor iedereen.
Naast zijn technische werk is Pieter ook actief in het “Digipunt”, een dienst in ieder lokaal dienstencentrum waar je terecht kan met vragen over computers en gsm’s. Pieter biedt zijn diensten aan in LDC de Boei in de Bloemekeswijk te Gent, een laagdrempelige ontmoetingsplek waar Gentenaars met vragen over technologie terechtkunnen. “Onlangs hielp ik iemand om een smartwatch te koppelen aan een smartphone en een fotoprinter in te stellen. Het geeft me voldoening om mensen verder te helpen.”
Maar Pieter is meer dan een techneut. Zijn werk draait ook om verbinding. “Ik geniet van het contact met mensen”, zegt hij. Deze sociale kant komt tot uiting in zijn betrokkenheid bij verschillende kerkgemeenschappen. Hij bezoekt zowel katholieke als protestantse diensten, en ook Engelstalige vieringen trekken zijn aandacht. “Het samenkomen geeft me energie, en ik leer er veel van.”
Hoewel Pieter zich goed kan aanpassen aan de Gentse samenleving, merkt hij soms uitdagingen op. “Ik vind het moeilijk als mensen niet spontaan hulp aanbieden”, deelt hij. Toch blijft hij positief en ziet hij kansen voor meer inclusie in de stad. “Het begint met open communicatie en empathie.
Pieter heeft ASS (autismespectrumstoornis) maar voor hem is dat bijzaak. Zoals iedereen, stuit ook Pieter op obstakels. Een simpel uitje naar een terras kan bijvoorbeeld lastig zijn. “Ik heb een lichte angst voor wespen, dus ik zit liever binnen”, lacht hij. Ook winkelen voor anderen vindt hij uitdagend. “Als je iets koopt voor iemand anders, moet je soms echt goed opletten dat je het juiste merk of de juiste soort kiest.”
Deze voorbeelden illustreren Pieters nuchtere kijk op het leven. Hij zoekt geen grootse oplossingen, maar waardeert praktische aanpassingen. “Het gaat vaak om kleine dingen, zoals duidelijke instructies of een helpende hand.”
Als het gaat om inclusie, heeft Pieter een eenvoudige maar krachtige boodschap: “Luister naar mensen en stem je acties af op hun behoeften. Of het nu gaat om toegankelijkheid, begrip of praktische hulp, alles begint met een open houding.”
Met zijn unieke mix van technische vaardigheden, sociale betrokkenheid en doorzettingsvermogen inspireert Pieter zijn medemens. Hij bewijst dat inclusie niet enkel een ideaal is, maar een reeks kleine, dagelijkse keuzes die een groot verschil maken. Voor Pieter is het leven een voortdurende balans tussen technologie, menselijkheid en gemeenschap – en dat maakt hem een stille kracht die Gent een beetje mooier maakt.
Luister naar mensen en stem je acties af op hun behoeften. Of het nu gaat om toegankelijkheid, begrip of praktische hulp, alles begint met een open houding.Pieter, vrijwilliger bij LDC De Boei
Dit project is een samenwerking tussen Konekt vzw, de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap en Stad Gent.