Julie Vander Bauwede is een inspirerende jongedame die in Gent woont. Ze spreekt wat moeilijk en heeft een lichte motorische beperking, maar dat heeft haar nooit tegengehouden om haar dromen na te jagen. Zij laat zien hoe doorzettingsvermogen en passie de grootste obstakels kunnen overwinnen.
Mijn doorzettingsvermogen was zo sterk dat alle vooroordelen mijn kansen niet hebben kunnen begrenzen.Julie, Fotografe
Julies reis begon in het buitengewoon onderwijs, maar ze voelde al vroeg de drang om verder te gaan dan wat anderen voor haar mogelijk achtten. "Ik wilde een secundair diploma halen, dus heb ik de stap gezet naar een opleiding fotografie", vertelt ze. “De intensieve combinatie van algemene vakken en praktijkdagen was een enorme uitdaging, maar ik zette door.”
Haar doorzettingsvermogen wierp zijn vruchten af. "Zonder de steun van mijn netwerk had mijn leven er helemaal anders uitgezien", zegt ze trots. Haar diploma was slechts het begin; Julie besloot zich verder te ontwikkelen en studeerde gebarentaal, wat haar nu helpt in haar vrijwilligerswerk met dove kinderen.
Julies liefde voor fotografie begon al vroeg, geïnspireerd door de beperkingen in haar spraak. "Als kind kon ik niet praten. Mijn weekendverhalen deelde ik via foto’s met een pocketcamera. Zo ontdekte ik dat een beeld meer dan duizend woorden kan zeggen."
Julie gebruikt haar camera niet alleen om mooie plaatjes te schieten, maar om verhalen te vertellen en mensen aan het denken te zetten. “Via een project kwam ik in contact met Lieve Blancquaert – een droom die werkelijkheid werd. Ik mocht een reportage maken toen Lieve portretten kwam trekken op mijn oude school. Het was een eer om met haar te werken."
Hoewel Julie fysiek mobiel is, merkt ze dat haar spraakstoornis vaak vooroordelen oproept. "Mensen kijken vreemd op als ik begin te praten," legt ze uit. “Dit inspireerde mij tot een eindwerk waarin ik reacties van medepassagiers op het openbaar vervoer vastlegde. Helaas kon ik de beelden niet publiceren vanwege privacy, maar ze tonen hoe groot de kloof nog is tussen mensen met en zonder beperking."
Julie pleit voor meer zichtbaarheid van mensen met een beperking in de media en het dagelijkse straatbeeld. "Zolang wij niet normaal zichtbaar zijn, zullen mensen altijd opkijken. We hebben meer rolmodellen nodig, zoals reporters of presentatoren met een beperking."
We hebben meer rolmodellen nodig, zoals reporters of presentatoren met een beperking.Julie, Fotografe
Voor Julie ligt de sleutel tot een inclusievere samenleving in een gelijkwaardiger onderwijssysteem. "Kinderen met een beperking worden apart gezet, maar als ze volwassen zijn, verwacht men dat ze plots meedraaien in de maatschappij. Waarom niet meteen één wereld creëren waar iedereen deel van kan uitmaken?"
Julie ziet een wereld voor zich waarin inclusie de norm is. "Als kinderen van jongs af aan leren omgaan met diversiteit, wordt dit vanzelfsprekend. Het zou het leven voor iedereen eenvoudiger maken."
Met trots kijkt Julie naar haar rol als fotograaf in dit project. "Ik hoop dat mensen mijn werk beoordelen op de beelden en niet op mijn beperking. Ik wil dat de lat voor mij even hoog ligt als voor iedereen."
Julies boodschap is duidelijk: beperkingen bepalen niet wie je bent. Zij toont hoe doorzettingsvermogen en een sterke passie de weg kunnen openen naar een inclusievere wereld.
Dit project is een samenwerking tussen Konekt vzw, de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap en Stad Gent.