Januari 2020 - september 2024

Konekt bouwt een inclusiehub in Gent

In 2018 kocht Konekt een oud kantoor/appartementsgebouw in de Koning Boudewijnstraat, op enkele honderden meters van het station Gent-Sint-Pieters. In 2024 verrijst hier een energiezuinige nieuwbouw met een horecazaak, kantoren, vergaderzalen, een danszaal en veel ruimte voor ontmoeting. Personen met een beperking krijgen er een voortrekkersrol.

Konekt inclusiehub Gent

Onze ambitie om personen met en zonder beperking samen te laten leven, leren en werken is héél groot. Konekt wil een toonaangevend voorbeeld zijn door dat allemaal onder één dak te brengen. Letterlijk. De inclusiehub in Gent wordt een gezellige ontmoetingsplek waar iedereen zich welkom voelt en zijn of haar talent kan inzetten. Waar uitwisseling tussen personen met en zonder beperking centraal staat. Een superdivers team - met en zonder beperking - zal mee het onthaal, de zaalverhuur en de horecazaak op het gelijkvloers uitbaten.

Planning

  • 2019: Ontwikkeling, onderzoek en principiële goedkeuring dossier
  • 2020: Aanstelling ontwerpteam
  • 2022: Ontwerp en omgevingsvergunning
  • 2023: Selectie aannemer en afbraak huidig pand
  • 2024: Bouwen
  • 2025: Afwerken en inhuldigen
Koning Boudewijnstraat Konekt vandaag

Meer dan 1.000 m² bruikbare ruimte


Etalage

Konekt is een open organisatie en wil zich ook zo tonen. Met de etalage zoeken we contact met de stad en toont de inclusiehub zich als een publiek gebouw. Aan de voorkant komt een kiosk, waar passanten vanop straat eten en drank kunnen kopen. De grote glaspartij geeft je een blik op de horecazaak, (co-working) kantoorruimtes, en flexwerkplekken.

Restaurant

Het kloppend hart van de hub, waar een super divers team een zichtbare en zinvolle rol speelt. In een warm en verwelkomend decor kun je hier genieten van eten en drinken, geserveerd door personeel met een beperking. Keuken en zitruimte kunnen omgetoverd worden tot een grote feest- of eventzaal.

Zalen

Ook de zalen zorgen voor een mix van bedrijvigheid en interactie tussen profit en non-profit organisaties. De zalen zijn veelzijdig, polyvalent en complementair, zodat we ze voor allerlei activiteiten kunnen gebruiken en verhuren. Er is plaats voor workshops, tentoonstellingen, opleidingen, presentaties, recepties, lezingen…

Dansstudio

Geen Konekt zonder een dansplek voor onze danscompagnie Platform-K. Ze beschikt over een dansvloer van 10 bij 10 meter en is door de aanwezigheid van een uitschuifbare tribune ook inzetbaar voor andere voorstellingen, premières of een feest.

Zolder

Deze plek biedt ruimte voor artistieke aangelegenheden, zoals kleinere voorstellingen of een oefenruimte. Onder het dak zijn er allerlei mogelijkheden voor licht, decor en geluid. De ruimte aan de straat doet dienst als kleine foyer of ruimte voor een receptie. In de breedte van de zolder test je gemakkelijk een scenografie.

Tuin

Een hele mooie troef van de inclusiehub. Hier kan je onder een blauweregen genieten van een maaltijd of drankje. Voor even laat je de stadsdrukte achter je om even tot rust komen. Deze verlenging van het restaurant kan gebruikt worden voor workshops of andere activiteiten in openlucht.

Konekt inclusiehub avond
  • Konekt inclusiehub tuin
  • Konekt inclusiehub cafetaria
Konekt inclusiehub traphal

Architectenbureau Havana over het ontwerp van de nieuwbouw in Gent

Uit 25 kandidaturen wonnen Havana en DENC-STUDIO de ontwerpwedstrijd van het nieuwe gebouw in de Gentse Koning Boudewijnstraat. Tijl Vanmeirhaeghe van Havana geeft toelichting bij het design.

Waar lag jullie focus bij het ontwerp?

“Onze belangrijkste uitdaging was om een helder en leesbaar gebouw te ontwerpen, zodat elke gebruiker gemakkelijk zijn weg vindt. Volgens de principes van Universal Design dus. Vanuit een centrale hal heb je op elke verdieping een overzicht op alle activiteiten. Door zo weinig mogelijk gangen en deuren te voorzien, creëren we maximaal kansen voor menselijk contact en spontane ontmoetingen tussen de bezoekers van het café, de medewerkers van Konekt en andere aanwezigen in het gebouw.”

Hadden jullie al ervaring met universal design?

“In al onze projecten streven we naar toegankelijkheid in een zo breed mogelijke zin. We houden rekening met mensen die minder mobiel zijn, slechter horen of zien, die iets jonger of net iets ouder zijn dan de gemiddelde gebruiker. Voor het ontwerp werken we intensief samen met ervaringsdeskundigen met een beperking. De introductiesessie die Konekt organiseerde, zullen we niet snel vergeten. Bij aankomst moest iedereen voor een beperking ‘kiezen’ en daarmee de infosessie volgen. We voelden meteen hoe een kopje koffie halen in een rolwagen een opdracht wordt. Dat was een lesje in nederigheid.”

Wat is jullie persoonlijke favoriete deel uit het ontwerp?

“Het binnenkomen in het gebouw. Nog voor je de deur binnenstapt, ontmoet je al mensen op het stoepterras. Door de kiosk in de voorgevel word je verleid met de geur van verse koffie. We zijn ook fan van de vele vrije ruimte waar mensen kunnen werken, overleggen, studeren of gewoon genieten. We gaan voor een zo breed mogelijke stretch qua gebruikers: burgers, overheden, bedrijven, middenveldorganisaties, kennisinstellingen…”

Konekt inlcusiehub doorsnede
Foto Dagplanning inclusiehub 1

Bouw mee aan de inclusiehub!

Voor een deel van de renovatie en bouw van het pand ontving Konekt een FOCI-subsidie van Vlaanderen. Om de rest te financieren, zoeken we nog middelen. Wil jij, jouw bedrijf of organisatie de bouw mee ondersteunen? Onze CEO Koen Deweer overloopt graag met jou de verschillende mogelijkheden.

Contacteer Koen Deweer
Koen landscape

In samenwerking met