#10JaarKonekt

Oud-collega’s Cathy en Stef kijken in hun nieuwe job door de Konekt-talentenbril

Al 10 jaar hebben we bij Konekt onze talentenbril op. Onze maatschappij focust nog te vaak op wat personen met een handicap niet kunnen, in plaats van hun talenten te benoemen en interesses te stimuleren. Talentenfluisteraar Luk Dewulf is een referentie wanneer het gaat over talenten en talentontwikkeling. Hij inspireert Konekt om steeds te kijken met die talentenbril op onze neus. We passen deze filosofie toe in heel onze werking: bij de cursisten met een handicap, hun netwerk, onze partners. Ook oud-collega’s Cathy en Stef kijken in hun nieuwe job door onze talentenbril, en dat delen ze graag met jullie!

Cathy De Feyter, Pedagogisch begeleider bij dienst kinderopvang van stad Gent

Cathy De Feyter
Het zijn de mensen die Konekt maken, met hun eigen talenten en sterktes.
Cathy

Mijn expertise ligt in relaties en seksualiteit, en dan specifiek bij personen met een verstandelijke beperking. Ik was er als vormingsmedewerker bij VMG bij toen Konekt geboren werd. Samen met de collega’s uit de andere vzw’s legden we met enorm veel drive de bakstenen van Konekt.

Praten over moeilijke zaken, de dingen benoemen zoals ze zijn en zo ook lastige thema’s toegankelijk en bespreekbaar maken: dat zijn dingen die ik heb meegenomen naar mijn huidige job. Vaak denk ik er niet bij na, en ben ik er pas bewust van wanneer collega’s mij erop aanspreken, en me ervoor waarderen. Ik heb zoveel geleerd van alle collega’s die ik bij Konekt ben tegengekomen. Het is verbazend hoeveel straffe mensen er daar samen zaten, en van ieder van hen heb ik een stukje meegenomen.

Mijn talenten?

  • Groepsdier
  • Bezige bij
  • Foutenspeurneus
  • Herkauwer
  • Sfeervoeler

Stef Thienpont, Docent Artevelde Hogeschool

Stef Thienpont
Ik werk altijd vanuit mijn talent en mijn passie.
Stef

Ik werkte al voor het ontstaan van Konekt bij Handicum, een vormingsorganisatie voor personen met een handicap. Via een vriendin hoorde ik over het werk over talenten van Luk Dewulf, en dat sprak me enorm aan. Dat moest ik gewoon toepassen in mijn werk met personen met een verstandelijke beperking. En dat sloeg aan! We zijn dat dan ook meteen gaan inzetten bij onze vormingen, zowel bij mensen met een handicap als bij professionelen. Collega’s en stagiairs hebben dat talentdenken dan verder verwerkt in de gehele werking van Konekt.

Ook vandaag zit het talent-idee volledig in mijn DNA, zowel in mijn werk bij Artevelde Hogeschool als daarbuiten. In de opleiding orthopedagogisch begeleider heb ik nu zelfs de kans gekregen om een volledig nieuw vak uit te werken: krachtgericht werken, en daarin trek ik resoluut de kaart van talent.

Daarnaast pas ik er ook enkele andere kaders toe die ook sterk binnen Konekt leven: waarderende benadering, positieve psychologie en oplossingsgericht denken. Bij mij persoonlijk heeft het nadenken over talenten en context ervoor gezorgd dat ik van grijze muis evolueerde naar iemand die wist waar hij goed in was.

Mijn talenten?

  • Zingever
  • Ideeënfontein
  • Kennisspons
  • Jazegger
  • Foutenspeurneus

Na 10 jaar vertrekt Konekt nog steeds vanuit een onvoorwaardelijk geloof dat mensen, organisaties en praktijken het sterkst groeien wanneer je focust op wat goed gaat. Als je doet waar je goed in bent, dan laden jouw batterijen op. Je krijgt een positief zelfbeeld, meer veerkracht en zelfvertrouwen. Je weet goed welke ondersteuning je nodig hebt om te kunnen schitteren en een actieve rol op te nemen in de samenleving. Maar ook hoe je veerkrachtig kunt omgaan met dingen waarin je echt niet goed bent.

Meer weten over talent
Profcursus werken met talent en verstandelijke beperking
Geplaatst op di 2 mei '23