Brake-Out

'3 fantastische jaren die ik nooit zal vergeten!'

Brake-Out draait helemaal rond jezelf leren kennen en je talenten ontplooien. Op het einde van het jaar kijken we dus graag even terug hoe een paar van de Brake-Outers hun traject al beleefd hebben. Danté, Kobe, Lies en Sofie vertellen wat hun hoogtepunten waren en wat zij over zichzelf leerden.

Danté heeft er nu 2 jaar Brake-Out op zitten. Wat hij in die tijd geleerd heeft? "Samenwerken lukt me veel beter nu. En ik heb mijn bezigheden uitgebreid. Tekenen bijvoorbeeld, ik deed dat al, maar niet heel vaak. Sinds we een Open Atelier Cartoontekenen hebben gehad, ben ik daar terug veel meer mee bezig. Ik teken bijvoorbeeld graag fantasielandschappen. Tijdens een ander Open Atelier heb ik ondervonden dat kleien ook echt mijn ding is, ik ben zelfs aan het sparen om nog eens zo'n workshop te gaan volgen."

Daarnaast leerde hij ook veel over zichzelf tijdens zijn stages. "Ik ben heel, heel sociaal. En ik heb ook gemerkt dat ik me anders gedraag als ik werk dan in mijn vrije tijd, ik heb een professionele rol dan. Ik heb stages gedaan bij een woonzorgcentrum en een armoedecentrum, waar ik bijvoorbeeld activiteiten mee organiseerde. Heel tof!"

Cobe startte pas een halfjaar geleden met zijn traject, maar voelt zich al helemaal op zijn gemak in de groep. "Ik mag hier gewoon mezelf zijn. Mensen respecteren mij, niemand kijkt raar naar mij. Brake-Out voelt nu al als een 2de thuis. De groep is tof, er is veel ambiance."

En zijn zelfvertrouwen kreeg al een enorme boost. Zo stond hij tijdens het toonmoment als presentator op het podium. "Dat had ik nog nooit gedaan, ik durfde het niet. Maar ik heb ontdekt dat ik daar wel talent voor heb. Dat zit een beetje in de familie denk ik, mijn papa heeft dat lang gedaan voor zijn werk, en ook mijn opa was echt een podiumbeest. Heel tof dat ik dat talent nu ook kan inzetten, al was ik er wel een beetje zenuwachtig voor!"

Lies studeert af

↑ Lies tijdens haar afstudeermoment.

Lies studeert dit jaar af van Brake-Out, en ze blikt met veel trots terug op haar traject. "Ik heb ontdekt dat ik heel creatief ben. Zo heb ik bijvoorbeeld het logo van Leute, ons bedrijfje, ontworpen. Voor Brake-Out tekende ik ook al graag, maar hier heb ik mijn creatief talent meer ontplooid. Het leukste Open Atelier was voor mij dan ook de graffitiworkshop. Daar voelde ik echt: wauw, hier wil ik meer mee doen."

Ook haar zorgtalent kwam duidelijk naar voren tijdens haar traject. "Ik liep stage samen met Zoë, en zij had het soms moeilijk. Dan heb ik voor haar gezorgd en haar aangemoedigd, want ik wist dat ze het kon. Die stage was trouwens fantastisch. Ik heb bij Bio-Planet rekken gevuld en producten gescand. Ik vond het daar zo leuk dat ik er vanaf september een dag per week ga blijven werken!

Twijfel jij of Brake-Out misschien ook iets voor jou is? "Niet twijfelen!", zegt Lies. "Ik zou het echt aanraden. Je krijgt hier alle kansen om je talenten te ontdekken. En ik heb ook veel meer zelfvertrouwen nu. Soms heb ik nog een moeilijke dag, maar dan denk ik aan alles wat ik de voorbije jaren al heb gedaan, en weet ik: ik moet niet onzeker zijn."

Lies had het zelfs zo naar haar zin, dat ze volgend jaar naar de alumniwerking zal komen. "Ik heb nog geen zin om afscheid te nemen. En ik kan het gebruiken om nog verder aan mijn zelfvertrouwen te werken."

Sofie studeert af

↑ Sofie tijdens haar afstudeermoment.

Als we Sofie spreken, is ze een beetje zenuwachtig en emotioneel, vertelt ze. Ook zij studeert vandaag af van Brake-Out. "We zijn 3 jaar lang samen 1 groep geweest. Dat voelt heel sterk, dat voelde als een familie voor mij. We hadden fantastische momenten, ups and downs, maar het waren 3 leuke jaren samen."

Brake-Out gaat natuurlijk over talent. Wat haar talenten zijn? "Ik ben een stille helper, een zorgtalent, een bezige bij,..." Die talenten zette ze in tijdens haar stage in een woonzorgcentrum. "Daar hielp ik bij de koffie, met eten serveren, ondersteunde ik bij activiteiten... Ik vond dat heel tof, maar ben nog niet zeker of dat iets is dat ik wil blijven doen. Ik heb al veel ideeën, hoor. Ik heb in de horeca gewerkt, dat mis ik wel. In een kunstwinkel werken, zou ook echt iets voor mij zijn. Ik schilder zelf ook veel, op nummer, dat brengt mij tot rust. En ik acteer ook supergraag, dat is mijn hobby, mijn werk en mijn passie."

Haar topmoment bij Brake-Out? "Ik vond het leukste om samen onze groepsdroom waar te maken. We hebben samen een liedje gemaakt. Maar eigenlijk vond ik alles leuk. Ik heb zo veel bijgeleerd, ik ben sterker en zelfzekerder nu. Ik zou het iedereen aanraden. Je leert nieuwe mensen kennen en dingen ontdekken. En de sfeer is heel goed! Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt. Het waren 3 fantastische jaren, die ik nooit ga vergeten."

Foto's: Marc Beaucourt.

Is Brake-Out ook iets voor jou?

Je leest het al, Brake-Outer zijn is plezant! Denk je dat Brake-Out ook iets voor jou is? Aarzel dan zeker en schrijf je in voor een kennismakingsgesprek. Er zijn momenteel nog plaatsen in Antwerpen en Leuven.

Vraag een kennismakingsgesprek aan Lees meer over Brake-Out
De stilte voor de storm. Brake-Out Leuven maakt zich klaar voor het openingsfeest.
Geplaatst op di 25 juni '24