Brake-Out

Brake-Out gaat internationaal

Onlangs mochten we internationaal bezoek ontvangen bij Brake-Out. Samen met partners uit Duitsland, Cyprus en Letland onderzoeken we of Brake-Out ook in andere Europese landen een antwoord kan zijn op de noden van jongvolwassenen met een beperking. Een boeiend project van de Europese Commissie.

054 Brake Out Antw31maart2022 kopie

Weinig perspectief na het BuSO: ook in het buitenland

Heel veel jongeren met een ondersteuningsnood hebben weinig perspectief. Ze weten niet goed wat ze juist willen na het afstuderen of hoe ze hun dromen kunnen verwezenlijken. Vaak gaan zij van het BuSO naar een beschutte werkplaats of de zorg. En dat is in het buitenland niet anders.

Ons driejarig leerprogramma Brake-Out wil een oplossing bieden voor jongeren met pit en een beperking. Bij Brake-Out gaan zij samen met andere jongeren op zoek naar hun talenten en bouwen ze aan hun toekomstplan. Wie zijn/haar talenten kent en kan inzetten, kan een rol opnemen in onze samenleving en iets voor een ander betekenen. Willen we dat niet allemaal?

Groter sociaal probleem oplossen

Wat houdt de samenwerking precies in? Wine Everaert, trainer bij Konekt, stond aan de wieg van Brake-Out en mocht eind maart de buitenlandse gasten wegwijs maken. “Tijdens de eerste twee dagen werkten we met de leidinggevenden intensief samen aan de kaders en criteria van dit project. Er werd uitgezoomd en gekeken naar onderzoek van goede praktijken, dat Katrijn Dekoninck van Inproof leidt in de verschillende landen. We herwerkten ons social impact assessment model en discussieerden over de huidige criteria met betrekking tot Brake-Out deelnemers, coaches en de grote lijnen van het programma.”

De aandacht ging ook naar het afstemmen van waarden en visie: trekken we allemaal samen aan hetzelfde zeel? Litsa Charalambous (Managing Director of LCEducational, Cyprus) “Het is interessant om te zien hoe gelijkaardig onze visie is. Ondanks de verschillen tussen onze organisaties en manier van werken, kozen we allemaal hetzelfde hoofdoel: een inclusieve maatschappij creëren."

  • 047 Brake Out Antw31maart2022 kopie
  • Groepsfoto
  • Overleg
Het is boeiend om te zien hoe gelijkaardig onze visie is. Ondanks de verschillen tussen onze organisaties, kiezen we er allemaal voor om een inclusieve samenleving te creëren.
Litsa Charalambous, Managing Director of LCEducational, Cyprus

Tijdens het bezoek dompelden we onze buitenlandse partners onder in onze werking: ze kregen een intensieve vormingsdag over talentgericht werk, onze methodieken en onze manier van samenwerken met het persoonlijk netwerk van de deelnemers. We gingen op bezoek bij Brake-Out Antwerpen waar onze gasten hun eigen talenten verder verkenden.

Voor velen bracht dit nieuwe inzichten. Patrick, trainer (Robert-Kümmert-Akademie, Duitsland), "Ik zie altijd nieuwe kansen en hou van nieuwe projecten. Ik zie nu dat ik dat kan inzetten als talent." Zowel onze Brake-Outers als één van de ouders verduidelijkten hun perspectief en rol binnen Brake-Out. In Gent luisterden we naar het verhaal van Thomas, die binnenkort afstudeert bij Brake-Out en brainstormden we mee in het project van de eerstejaars. Wine kijkt tevreden terug: “Iedereen was doodop na een week intensief uitwisselen en leren, maar tegelijkertijd deden we massaal veel inspiratie op door naar elkaar te luisteren en samen te werken. Iedereen kijkt uit naar het vervolg!”

Het vervolg

Dat vervolg komt er in september, dan trekken we naar L.C. Educational in Cyprus. Ook onze andere partners zullen daar aanwezig zijn, om samen te werken aan een 'country neutral' versie van Brake-Out. Tijdens werksessies willen we een basis opstellen, die over de landsgrenzen heen van toepassing is, en vertaald kan worden naar de specifieke context van elk land.

Daarna volgen we drie dagen een train-the-trainer traject, waarin we de toekomstige coaches en trainers dieper meenemen in de inhoud van ons programma. We gaan ook bezoek bij toekomstige Brake-Out jongeren in Cyprus.

Nadien is het aan onze internationale partners om zelf aan de slag te gaan in hun organisatie. Ze zullen de 'country neutral' versie naar hun eigen praktijk hertalen, en volgend jaar gaan ze dan effectief aan de slag. We kijken er nu al naar uit om onze focus op voluit leven in een inclusieve samenleving verder te verspreiden in Europa!

Eerste zaadjes planten in 3 landen

Dit pilootproject is een samenwerking van 7 partners uit 4 landen. We dromen ervan om na een succesvolle uitrol ook in de andere Europese landen te kunnen implementeren.

We nemen met Brake-Out een trekkersrol op in dit project, en werken samen met deze partners:

Geplaatst op do 9 juni '22