Brake-Out

Brake-Out-alumnus Toon volgt les aan de hogeschool

Bij Brake-Out ontdekken jongeren en jongvolwassenen hun talenten, en bouwen ze aan het leven dat zij willen. Voor sommigen ziet dat eruit als betekenisvol vrijwilligerswerk, voor Toon als een studie aan de hogeschool.

Luister je liever naar dit artikel dan het te lezen? Dat kan! Klik op de speler hieronder.

Brake Out Toon (c) Nattida Jayne Kanyachalao

Foto: © Nattida-Jayne Kanyachalao

Toon Degraeve is 25 jaar oud en alumnus bij Brake-Out. Hij zou het vroeger nooit gedacht hebben, maar nu studeert hij aan de AP Hogeschool. “Ik volg een paar vakken van de studie Orthopedagogie, waar je werkt met jongeren met een handicap, een verslaving of andere problemen. Na het middelbaar in het buitengewoon onderwijs wist ik niet wat ik wilde doen, en ben ik bij Brake-Out terechtgekomen. Daar heb ik ontdekt wat mijn talenten en interesses zijn, en zo groeide het idee om aan de hogeschool te studeren.”

Tijdens zijn Brake-Out-traject kwam Toon al in aanraking met de AP Hogeschool door een Erasmus+ project met uitwisselingsstudenten, een leerrijke ervaring. En nu is hij er dus zelf student. “Ik nam in het 1ste jaar 3 vakken op. Enerzijds omdat meer dan dat te veel zou zijn voor mij, maar ook omdat niet alle docenten ervoor openstaan om iemand met een beperking in de les te hebben. Ze kunnen de les niet aan jou aanpassen, je moet het leren zoals de docenten het brengen. Maar ik stel wel vragen als ik iets niet goed snap. Ik ben echt heel gemotiveerd, de lessen zijn heel interessant.”

Dat hij het boeiend vindt, is het belangrijkste voor Toons moeder Lut Reeskens. “Wij vinden het super dat Toon zich hieraan kan optrekken. Enerzijds omdat hij het heel interessant vindt, anderzijds ook voor de sociale contacten. Ik heb hem enorm zien groeien door dit traject aan de hogeschool. Hij moet op tijd zijn, gedisciplineerd naar de lessen gaan, contact hebben met mensen... Hij is daarin ook heel goed ondersteund door Bas, zijn Brake-Out-coach. Hij heeft er echt zijn schouders onder gezet. We zijn ook heel dankbaar dat AP hem de kans geeft om de lessen te volgen.”

Dat laatste was niet evident. Lut: “Toon heeft OV2 gedaan en had dus eigenlijk niet het diploma dat nodig was om de studie te starten. Toch heeft AP hem een paar vakken laten opnemen, bij docenten die daarvoor openstaan. Ik ben blij dat hij toch de kans krijgt om te proeven van de studie. Het is voor hem al heel verrijkend geweest. Wat hij er achteraf mee gaat doen, zien we later wel. Voor nu is het vooral belangrijk dat hij kansen krijgt en dingen bijleert.”

Brake-Out: jouw springplank naar een toekomst met pit!

Bij Brake-Out bouw je aan een toekomst met pit, waarin je zelf je leven in handen neemt. Je hoort erbij en neemt een rol van betekenis op voor anderen. Iets voor jou? Schrijf je snel in voor een kennismakingsgesprek, en misschien kan jij in september al starten in Antwerpen of Leuven!

Lees hier alles over Brake-Out Schrijf je in voor een kennismakingsgesprek
Brake Out
Geplaatst op di 25 juni '24