We kunnen de voorbije 10 jaar onmogelijk volledig samenvatten, maar we deden toch een poging. Hieronder zetten we voor elk jaar een paar hoogtepunten op een rijtje.
VMG, WIEV en Handicum bundelen de krachten en vormen samen Vonx. Samen met Platform-K en Kumen werken ze onder de naam Konekt om zo meer impact te realiseren.
Konekt wil relevant zijn op Vlaams niveau. Vibeg uit Leuven sluit aan en zo starten we een kantoor op in Vlaams-Brabant.
Langs de ene kant een Britse Aziaat met Oost-Afrikaanse roots afgestudeerd aan P.A.R.T.S., die hoopt ooit de imam van de dans te worden. Langs de andere kant een Vlaamstalige danser met het downsyndroom, die op een boerderij werkt. Wat hen bindt, is death metal muziek en grunting.
Het complex aan de Lijnmolenstraat 153 wordt eigendom van Konekt.
We starten met de opleiding cobegeleider in een woonzorgcentrum.
40 organisaties willen mensen met een beperking sterker maken en hen een stem geven. Samen met hen organiseren we DURF2020, met als hoogtepunt het grote DURFcongres in Gent.
i.s.m. Cera en VAPH
De voorstelling is het resultaat van een unieke, internationale samenwerking tussen vier Europese danscompagnieën met éénzelfde doel: professionele inclusieve danscreatie.
↑ Congres DURF2020 in Gent
Naast vorming en dans zet Konekt nu ook in op maatschappelijke activering. Miex wordt als aparte organisatie binnen Konekt erkend als beweging binnen het sociaal-cultureel volwassenenwerk.
De opleiding comedewerker in een bedrijf gaat van start.
We schrijven een sterk Vlaams verhaal waarin alle deelidentiteiten vervat zijn.
Emilie Bonjé portretteert 51 kinderen met het syndroom van Down. Samen met Konekt werkte ze een campagne uit in de vorm van een fotoboek en een tentoonstelling.
De eerste onderdompelsessie is een feit! Bij T-interim ontdekken ze hoe het is om met een handicap door het leven te gaan. Van daaruit leren ze quick wins waar ze meteen mee aan de slag kunnen.
Met Onbeperkt Mediawijs zetten we in 3 provincies in op de digitale toegang van mensen met een handicap.
i.s.m. Stad Gent en DBSF
In het project Borst en Boezem Bewust delen we onze expertise rond seksualiteit en maken we een brochure in toegankelijke taal.
i.s.m. Pink Ribbon, Gezin & Handicap en Cera
Onze opleiding cobegeleider wint de publieksprijs tijdens Ashoka Social Impact Program.
Monkey Mind: het eindeloze gebabbel in je hoofd, wanneer je van gedachte naar gedachte springt, van emotie naar emotie, zoals een aap van boom naar boom.
↑ Onbeperkt Mediawijs
We gaan voor duurzame impact op het leven en de levensomstandigdheden van mensen met een handicap, en op de systemen die hen klein houden. Daarom zetten we vanaf nu in op langlopende leertrajecten.
De nieuwe vzw Brake-Out wordt erkend als vergunde zorgaanbieder.
Een VR-app die ervoor zorgt dat iedereen kan deelnemen aan het verenigingsleven? Die bestaat natuurlijk niet! De InclusieVR hoax- campagne is een wake up-call die verenigingen aanzet om hun werking inclusief te maken.
We starten met de opleiding tot woordvoerder. Personen met een beperking leren vertellen over inclusie.
Welke drempels ervaren mensen met een handicap? In de lattencampagne gaan we op pad om op zoek te gaan naar die drempels of latten in specifieke contexten.
Met de opleiding comedewerker in een bedrijf is Konekt 1 van de 10 Radicale Vernieuwers van de Sociale InnovatieFabriek.
Op het Zero Project Conference in Wenen zijn onze opleidingen tot cobegeleider en comedewerker verkozen tot finalist inzake inclusief werk.
Platform-K wint de Social Grow Sessions van Johnson & Johnson.
Konekt wint de M-award voor Mediawijs Educatief Project van het Vlaams Kenniscentrum Mediawijsheid.
Konekt wint de prijs voor Sociaal-Cultureel Werk van de provincie Oost-Vlaanderen.
'Dance, dance, otherwise we’re lost' is het resultaat van een hedendaags danstraject met dansers van MUDA Atheneum voor Podiumkunsten en jongeren met een beperking uit IVIO Binnenhof.
↑ Konekt wint M-Award
Ons bod op het kantoor in de Gentse Koning Boudewijnstraat wordt aanvaard. We kunnen beginnen dromen over de inclusiehub die op hier zal verrijzen.
Brake-Out staat voor je talenten ontdekken, uitbreken uit jezelf en uit de systemen die je klein houden.
In deze ontmoetingsgroep komen LGBTQ+ personen met een handicap samen om op een laagdrempelige manier te werken rond thema’s die hen bezighouden.
“Ik ben heel blij dat mijn droom is uitgekomen. Binnen De Roze Joker groeit en bloeit de liefde voor hetzelfde geslacht, zonder dat we er iets voor moeten doen.”
Luc - initiatiefnemer De Roze Joker
Met de online campagne #tismaarda inspireren we verenigingen in heel Vlaanderen om hun deuren te openen voor personen met een beperking.
Lancering van het beeldboek Droom van een kind, met een gezellige babyborrel en een interview bij De Madammen op Radio 2.
Vijf Vlaamse jeugdbewegingen ronden onze train-the-trainer Inclusieve Animatorcursus af. In 2019 stellen zij hun bestaande animatorcursussen open voor jongeren met een beperking.
i.s.m. Cera, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chirojeugd Vlaanseren, Kazou, Hannibal en KSA
Brake-Out is Zorgvinding van het Jaar, een award van In4Care.
Platform-K en Mark Van Bogaert winnen met hun fondsenwervingsbrief de Gouden Veer. Dat is een prestigieuze prijs voor commerciële brieven of mailings.
Plaform-K wint de Cultuurprijs van Stad Gent in het teken van Talentontwikkeling.
In 'Common Ground' gaan choreograaf Benjamin Vandewalle en dansers Kobe Wyffels en Hannah Bekemans op zoek naar een gedeelde taal. De leefwerelden van dit trio kunnen niet verder uit elkaar liggen. De dansvoorstelling is geselecteerd voor het TheaterFestival.
↑ Common Ground
We schrijven een nieuw beleidsplan voor de periode 2021-2025.
Via een erfpacht verkrijgt Konekt het pand in de Pieter Nollekensstraat in Leuven.
We slaan met Hotspots voor Talent een brug tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. Samen met drie scholen experimenteren we en ontwikkelen we de school van de toekomst.
i.s.m. HoWest en ESF Vlaanderen
Een groep Belgische en Spaanse jongeren met en zonder beperking wandelen twee dagen over de camino richting Santiago de Compostella. Tijdens deze Talent Journey staat het ontdekken van talenten en het verleggen van grenzen centraal.
i.s.m. Erasmus+
Hoe ver willen we gaan om ‘perfecte mensen’ te creëren met nieuwe technologieën? Met BloedTest vragen we aandacht voor de ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische innovaties. We zetten mensen aan het denken.
i.s.m. With en Avansa MZW
Collega Kurt stelt de lamentabele toegankelijkheid van de NMBS aan de kaak in een Facebook-post. Met tot gevolg: massale respons, media-aandacht, een debat in 'De Zevende Dag', een uitnodiging voor de commissie Mobiliteit van het Federaal Parlement én een samenwerking met NMBS die o.a. tot een toegankelijke reservatie-app leidt.
Brake-Out is finalist op het prestigieuze Social Innovation Tournament van de European Investment Bank.
Sculpture is het resultaat van het artistiek onderzoek van Veronique Mees (Platform-K) en Quan Bui Ngoc (Les ballets C de la B) naar de authenticiteit van het lichaam.
↑ ESF-project Hotspots voor Talent
De gratis toolbox ‘Maak jouw organisatie inclusief’ helpt organisaties om personen met een handicap de kans geven om een actieve rol op te nemen. Met de tips en stap-voor- stapmethodieken kun je meteen concreet aan de slag. i.s.m. Cera en de Vlaamse Overheid
Platform-K werkt een digitaal leerplatform uit om de dansers in beweging te houden. Elke week delen ze dansopdrachten uit voor de dansers thuis.
Door corona kunnen we niet anders dan een deel van onze cursussen aanbieden in de vorm van een webinar. We steken een heuse opnamestudio in elkaar, en daar maken we nog steeds gebruik van.
De coronacrisis toont ons hoe wendbaar we kunnen zijn. We zetten in op nieuwe digitale skills, bij het personeel én bij deelnemers. Dankzij de webinars bereiken we nieuwe doelgroepen en ontwikkelen we andere methodieken om digitaal te werken met mensen met een handicap.
Hotspots voor Talent is 1 jaar lang ambassadeur van ESF-Vlaanderen. In dit project laat Konekt leerlingen, leerkrachten, ouders, lokale bedrijven experimenteren met de school van de toekomst.
In ‘The Goldberg Variations’ gaan dansers Oskar Stalpaert, Michiel Vandevelde en Audrey Merilus aan de slag met de composities van Bach en de improvisatiedans van Paxton uit de jaren ‘80.
↑ The Goldberg Variations
Met het nieuwe beleidsplan kiezen we radicaal voor langdurige leertrajecten waarbij jongvolwassenen versterkt worden om een inclusief leven uit te bouwen. We zetten in op doorgedreven inclusie op vlak van leven, leren en werken.
Personen met een handicap die aan de slag gaan in een bedrijf? Colruyt, Natuurpunt en Dille&Kamille tonen dat het gewoon kan. #tismaarda geeft bedrijven en organisaties tips om met inclusie aan de slag te gaan op de werkvloer.
Disruptief inclusief wil dat werk loont en toegankelijk is voor mensen met een beperking. Het project brengt personen met een beperking, werkgevers, beleidsmakers en middenveld samen om verandering te brengen.
i.sm. VDAB, GTB, Handicap en Arbeid, SERV en Departement WSE
In De Genereuze Samenscholing leren een klas uit het basisonderwijs of eerste middelbaar en een buso-klas elkaar spelenderwijs kennen. Talenten staan centraal.
i.s.m. De Genereuzen - Hart Voor Handicap en Pimento
Brake-out gaat internationaal en onderzoekt op welke manier het leerprogramma ook in het buitenland een antwoord kan zijn op de noden van jongvolwassenen met een handicap.
Platform-K wint de Fedora Education Award, een prestigieuze prijs voor culturele organisaties met een missie.
Brake-Out wint de ZorgAwards in de categorie ‘Andere zorgorganisatie’.
Platform-K wint de Belgian Dance Award.
De maatschappij verandert zichzelf in een idioot. Volgens het medische woordenboek van deze voorstelling wordt idiotie minder als beperkte intellectuele capaciteit gedefinieerd, maar meer als de onwetendheid over mensen met een fysieke of mentale beperking
↑ Sensibiliseringscampagne #TISMAARDA
Platform-K start met een danswerkplek in Brussel, in samenwerking met P.A.R.T.S
i.s.m. Vlaamse Overheid
Onwijs Onderwijs verzoent inclusie van kinderen met een beperking en kwalitatief onderwijs in lagere scholen. Op die manier gaan we voluit voor de talenten van alle kinderen.
i.s.m. De Genereuzen - Hart Voor Handicap en Docenten voor Inclusie
We sluiten een convenant af met Stad Gent om in een periode van 5 jaar de stadsdiensten te versterken in inclusief denken. Daarnaast ondersteunen we Gentse organisaties door hen te adviseren rond inclusief beleid. Onze algemeen directeur Koen Deweer is voorzitter voorzitter van het Raadgevend Comité van het VAPH en de minister van Welzijn. Op die manier zetten we het beleid in beweging.
Brake-Out wint de Koningin Mathildeprijs.
A Bigger Thing is een feest van de ontmoeting in de Gentse operazaal, die voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een uitnodigende ballroom.
↑ Brake-Out wint Koningin Mathildeprijs
Brake-Out wordt erkend als aanbieder van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH).
In Leuven bouwen we het pand aan de Pieter Nollekensstraat om tot Inclusiehub.
Konekt viert haar 10de verjaardag met een spetterend feest in Gent.
Met het inclusiekompas heb je een tool in handen om met jouw bedrijf of organisatie volledig inclusief te werken. Vanuit 4 kwadranten ga je op reis langs een vormingsaanbod dat inspireert.
i.s.m. Randstad Risesmart
Onze algemeen directeur Koen Deweer is voorzitter van het Raadgevend Comité van het VAPH en de minister van Welzijn. Op die manier zetten we het beleid in beweging.
Change of Plans is een voorstelling waarin het idee van veranderlijkheid wordt beproefd, gedanst, gespeeld en bezworen. Op uitnodiging van Platform-K werkt Femke Gyselinckvoor Change of Plans samen met dansers Zanne Boon en Oskar Stalpaert.