#10JaarKonekt

10 jaar Konekt - een tijdlijn

We kunnen de voorbije 10 jaar onmogelijk volledig samenvatten, maar we deden toch een poging. Hieronder zetten we voor elk jaar een paar hoogtepunten op een rijtje.

2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022 - 2023

2013

Krachten bundelen voor meer impact

VMG, WIEV en Handicum bundelen de krachten en vormen samen Vonx. Samen met Platform-K en Kumen werken ze onder de naam Konekt om zo meer impact te realiseren.

Raket1

2014

Relevant in Vlaanderen

Konekt wil relevant zijn op Vlaams niveau. Vibeg uit Leuven sluit aan en zo starten we een kantoor op in Vlaams-Brabant.

Platform-K: The Beast in the jungle

Langs de ene kant een Britse Aziaat met Oost-Afrikaanse roots afgestudeerd aan P.A.R.T.S., die hoopt ooit de imam van de dans te worden. Langs de andere kant een Vlaamstalige danser met het downsyndroom, die op een boerderij werkt. Wat hen bindt, is death metal muziek en grunting.

2015

Hoofdkantoor in Gent

Het complex aan de Lijnmolenstraat 153 wordt eigendom van Konekt.

Nieuwe opleiding

We starten met de opleiding cobegeleider in een woonzorgcentrum.

DURF2020

40 organisaties willen mensen met een beperking sterker maken en hen een stem geven. Samen met hen organiseren we DURF2020, met als hoogtepunt het grote DURFcongres in Gent.
i.s.m. Cera en VAPH

Platform-K: You et Vous

De voorstelling is het resultaat van een unieke, internationale samenwerking tussen vier Europese danscompagnieën met éénzelfde doel: professionele inclusieve danscreatie.

Durf2020

↑ Congres DURF2020 in Gent

2016

Konekt kiest voor sensibilisering

Naast vorming en dans zet Konekt nu ook in op maatschappelijke activering. Miex wordt als aparte organisatie binnen Konekt erkend als beweging binnen het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Nieuwe opleiding

De opleiding comedewerker in een bedrijf gaat van start.

Eerste beleidsplan voor Vonx

We schrijven een sterk Vlaams verhaal waarin alle deelidentiteiten vervat zijn.

De Schoonheid van Perfectie

Emilie Bonjé portretteert 51 kinderen met het syndroom van Down. Samen met Konekt werkte ze een campagne uit in de vorm van een fotoboek en een tentoonstelling.

Eerste onderdompelsessie

De eerste onderdompelsessie is een feit! Bij T-interim ontdekken ze hoe het is om met een handicap door het leven te gaan. Van daaruit leren ze quick wins waar ze meteen mee aan de slag kunnen.

Onbeperkt Mediawijs

Met Onbeperkt Mediawijs zetten we in 3 provincies in op de digitale toegang van mensen met een handicap.
i.s.m. Stad Gent en DBSF

Borst en Boezem Bewust

In het project Borst en Boezem Bewust delen we onze expertise rond seksualiteit en maken we een brochure in toegankelijke taal.
i.s.m. Pink Ribbon, Gezin & Handicap en Cera

Publieksprijs Ashoka Social Impact Program

Onze opleiding cobegeleider wint de publieksprijs tijdens Ashoka Social Impact Program.

Platform-K: Monkey Mind

Monkey Mind: het eindeloze gebabbel in je hoofd, wanneer je van gedachte naar gedachte springt, van emotie naar emotie, zoals een aap van boom naar boom.

Mediawijs

↑ Onbeperkt Mediawijs

2017

Konekt kiest voor langlopende leertrajecten

We gaan voor duurzame impact op het leven en de levensomstandigdheden van mensen met een handicap, en op de systemen die hen klein houden. Daarom zetten we vanaf nu in op langlopende leertrajecten.

Brake-Out erkend als vergunde zorgaanbieder

De nieuwe vzw Brake-Out wordt erkend als vergunde zorgaanbieder.

Iedereen VR!

Een VR-app die ervoor zorgt dat iedereen kan deelnemen aan het verenigingsleven? Die bestaat natuurlijk niet! De InclusieVR hoax- campagne is een wake up-call die verenigingen aanzet om hun werking inclusief te maken.

Eerste opleiding tot woordvoerder

We starten met de opleiding tot woordvoerder. Personen met een beperking leren vertellen over inclusie.

Waar ligt de lat?

Welke drempels ervaren mensen met een handicap? In de lattencampagne gaan we op pad om op zoek te gaan naar die drempels of latten in specifieke contexten.

Radicaal vernieuwend

Met de opleiding comedewerker in een bedrijf is Konekt 1 van de 10 Radicale Vernieuwers van de Sociale InnovatieFabriek.

Op het Zero Project Conference in Wenen zijn onze opleidingen tot cobegeleider en comedewerker verkozen tot finalist inzake inclusief werk.

Prijzen

Platform-K wint de Social Grow Sessions van Johnson & Johnson.

Konekt wint de M-award voor Mediawijs Educatief Project van het Vlaams Kenniscentrum Mediawijsheid.

Konekt wint de prijs voor Sociaal-Cultureel Werk van de provincie Oost-Vlaanderen.

Platform-K: Dance, dance, otherwise we're lost

'Dance, dance, otherwise we’re lost' is het resultaat van een hedendaags danstraject met dansers van MUDA Atheneum voor Podiumkunsten en jongeren met een beperking uit IVIO Binnenhof.

Mediawijs prijs2

↑ Konekt wint M-Award

2018

Vonx en Miex worden één officiële vzw: Konekt

Eerste stappen voor inclusiehub in Gent

Ons bod op het kantoor in de Gentse Koning Boudewijnstraat wordt aanvaard. We kunnen beginnen dromen over de inclusiehub die op hier zal verrijzen.

Brake-Out start in Gent en Leuven.

Brake-Out staat voor je talenten ontdekken, uitbreken uit jezelf en uit de systemen die je klein houden.

De Roze Joker bestaat 10 jaar

In deze ontmoetingsgroep komen LGBTQ+ personen met een handicap samen om op een laagdrempelige manier te werken rond thema’s die hen bezighouden.

“Ik ben heel blij dat mijn droom is uitgekomen. Binnen De Roze Joker groeit en bloeit de liefde voor hetzelfde geslacht, zonder dat we er iets voor moeten doen.”
Luc - initiatiefnemer De Roze Joker

#tismaarda

Met de online campagne #tismaarda inspireren we verenigingen in heel Vlaanderen om hun deuren te openen voor personen met een beperking.

Lancering Beeldboek Droom van een kind

Lancering van het beeldboek Droom van een kind, met een gezellige babyborrel en een interview bij De Madammen op Radio 2.

Inclusieve animatorcursus

Vijf Vlaamse jeugdbewegingen ronden onze train-the-trainer Inclusieve Animatorcursus af. In 2019 stellen zij hun bestaande animatorcursussen open voor jongeren met een beperking.
i.s.m. Cera, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chirojeugd Vlaanseren, Kazou, Hannibal en KSA

Prijzen

Brake-Out is Zorgvinding van het Jaar, een award van In4Care.

Platform-K en Mark Van Bogaert winnen met hun fondsenwervingsbrief de Gouden Veer. Dat is een prestigieuze prijs voor commerciële brieven of mailings.

Plaform-K wint de Cultuurprijs van Stad Gent in het teken van Talentontwikkeling.

Platform-K: Common Ground

In 'Common Ground' gaan choreograaf Benjamin Vandewalle en dansers Kobe Wyffels en Hannah Bekemans op zoek naar een gedeelde taal. De leefwerelden van dit trio kunnen niet verder uit elkaar liggen. De dansvoorstelling is geselecteerd voor het TheaterFestival.

Common ground

↑ Common Ground

2019

Brake-Out start haar werking in Antwerpen

Beleidsplan 2021-2025 in de steigers

We schrijven een nieuw beleidsplan voor de periode 2021-2025.

Nieuwe plek in Leuven

Via een erfpacht verkrijgt Konekt het pand in de Pieter Nollekensstraat in Leuven.

Een brug tussen onderwijs en de arbeidsmarkt

We slaan met Hotspots voor Talent een brug tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. Samen met drie scholen experimenteren we en ontwikkelen we de school van de toekomst.
i.s.m. HoWest en ESF Vlaanderen

Talent Journey

Een groep Belgische en Spaanse jongeren met en zonder beperking wandelen twee dagen over de camino richting Santiago de Compostella. Tijdens deze Talent Journey staat het ontdekken van talenten en het verleggen van grenzen centraal.
i.s.m. Erasmus+

Platform-K wordt resident bij Vooruit

Mensen aan het denken over BloedTest

Hoe ver willen we gaan om ‘perfecte mensen’ te creëren met nieuwe technologieën? Met BloedTest vragen we aandacht voor de ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische innovaties. We zetten mensen aan het denken.
i.s.m. With en Avansa MZW

Open brief zet trein in beweging

Collega Kurt stelt de lamentabele toegankelijkheid van de NMBS aan de kaak in een Facebook-post. Met tot gevolg: massale respons, media-aandacht, een debat in 'De Zevende Dag', een uitnodiging voor de commissie Mobiliteit van het Federaal Parlement én een samenwerking met NMBS die o.a. tot een toegankelijke reservatie-app leidt.

Social Innovation Tournament

Brake-Out is finalist op het prestigieuze Social Innovation Tournament van de European Investment Bank.

Platform-K: Sculpture

Sculpture is het resultaat van het artistiek onderzoek van Veronique Mees (Platform-K) en Quan Bui Ngoc (Les ballets C de la B) naar de authenticiteit van het lichaam.

ESF hotspots Bob

↑ ESF-project Hotspots voor Talent

2020

Maak jouw organisatie inclusief

De gratis toolbox ‘Maak jouw organisatie inclusief’ helpt organisaties om personen met een handicap de kans geven om een actieve rol op te nemen. Met de tips en stap-voor- stapmethodieken kun je meteen concreet aan de slag. i.s.m. Cera en de Vlaamse Overheid

Dansen in coronatijd

Platform-K werkt een digitaal leerplatform uit om de dansers in beweging te houden. Elke week delen ze dansopdrachten uit voor de dansers thuis.

Brake-Out gaat van start in Brugge

Plots hebben we een filmstudio

Door corona kunnen we niet anders dan een deel van onze cursussen aanbieden in de vorm van een webinar. We steken een heuse opnamestudio in elkaar, en daar maken we nog steeds gebruik van.

Wendbaar door corona

De coronacrisis toont ons hoe wendbaar we kunnen zijn. We zetten in op nieuwe digitale skills, bij het personeel én bij deelnemers. Dankzij de webinars bereiken we nieuwe doelgroepen en ontwikkelen we andere methodieken om digitaal te werken met mensen met een handicap.

Ambassadeur ESF-Vlaanderen

Hotspots voor Talent is 1 jaar lang ambassadeur van ESF-Vlaanderen. In dit project laat Konekt leerlingen, leerkrachten, ouders, lokale bedrijven experimenteren met de school van de toekomst.

Platform-K: The Goldberg Variations

In ‘The Goldberg Variations’ gaan dansers Oskar Stalpaert, Michiel Vandevelde en Audrey Merilus aan de slag met de composities van Bach en de improvisatiedans van Paxton uit de jaren ‘80.

Goldberg

↑ The Goldberg Variations

2021

Nieuwe beleidsperiode

Met het nieuwe beleidsplan kiezen we radicaal voor langdurige leertrajecten waarbij jongvolwassenen versterkt worden om een inclusief leven uit te bouwen. We zetten in op doorgedreven inclusie op vlak van leven, leren en werken.

#tismaarda

Personen met een handicap die aan de slag gaan in een bedrijf? Colruyt, Natuurpunt en Dille&Kamille tonen dat het gewoon kan. #tismaarda geeft bedrijven en organisaties tips om met inclusie aan de slag te gaan op de werkvloer.

Disruptief Inclusief

Disruptief inclusief wil dat werk loont en toegankelijk is voor mensen met een beperking. Het project brengt personen met een beperking, werkgevers, beleidsmakers en middenveld samen om verandering te brengen.
i.sm. VDAB, GTB, Handicap en Arbeid, SERV en Departement WSE

De Genereuze Samenscholing

In De Genereuze Samenscholing leren een klas uit het basisonderwijs of eerste middelbaar en een buso-klas elkaar spelenderwijs kennen. Talenten staan centraal.
i.s.m. De Genereuzen - Hart Voor Handicap en Pimento

Brake-Out gaat internationaal

Brake-out gaat internationaal en onderzoekt op welke manier het leerprogramma ook in het buitenland een antwoord kan zijn op de noden van jongvolwassenen met een handicap.

Prijzen

Platform-K wint de Fedora Education Award, een prestigieuze prijs voor culturele organisaties met een missie.

Brake-Out wint de ZorgAwards in de categorie ‘Andere zorgorganisatie’.

Platform-K wint de Belgian Dance Award.

Platform-K: Het Narrenschip

De maatschappij verandert zichzelf in een idioot. Volgens het medische woordenboek van deze voorstelling wordt idiotie minder als beperkte intellectuele capaciteit gedefinieerd, maar meer als de onwetendheid over mensen met een fysieke of mentale beperking

Tismaarda2

↑ Sensibiliseringscampagne #TISMAARDA

2022

Platform-K in Brussel

Platform-K start met een danswerkplek in Brussel, in samenwerking met P.A.R.T.S
i.s.m. Vlaamse Overheid

Onwijs Onderwijs

Onwijs Onderwijs verzoent inclusie van kinderen met een beperking en kwalitatief onderwijs in lagere scholen. Op die manier gaan we voluit voor de talenten van alle kinderen.
i.s.m. De Genereuzen - Hart Voor Handicap en Docenten voor Inclusie

Convenant Stad Gent

We sluiten een convenant af met Stad Gent om in een periode van 5 jaar de stadsdiensten te versterken in inclusief denken. Daarnaast ondersteunen we Gentse organisaties door hen te adviseren rond inclusief beleid. Onze algemeen directeur Koen Deweer is voorzitter voorzitter van het Raadgevend Comité van het VAPH en de minister van Welzijn. Op die manier zetten we het beleid in beweging.

Koninging Mathildeprijs

Brake-Out wint de Koningin Mathildeprijs.

Platform-K: A Bigger Thing

A Bigger Thing is een feest van de ontmoeting in de Gentse operazaal, die voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een uitnodigende ballroom.

Mathilde

↑ Brake-Out wint Koningin Mathildeprijs

2023

Brake-Out erkend als RTH-aanbieder

Brake-Out wordt erkend als aanbieder van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH).

Inclusiehub

In Leuven bouwen we het pand aan de Pieter Nollekensstraat om tot Inclusiehub.

#10JaarKonekt

Konekt viert haar 10de verjaardag met een spetterend feest in Gent.

Het Inclusiekompas

Met het inclusiekompas heb je een tool in handen om met jouw bedrijf of organisatie volledig inclusief te werken. Vanuit 4 kwadranten ga je op reis langs een vormingsaanbod dat inspireert.
i.s.m. Randstad Risesmart

Beleid in beweging

Onze algemeen directeur Koen Deweer is voorzitter van het Raadgevend Comité van het VAPH en de minister van Welzijn. Op die manier zetten we het beleid in beweging.

Platform-K: Change of Plans

Change of Plans is een voorstelling waarin het idee van veranderlijkheid wordt beproefd, gedanst, gespeeld en bezworen. Op uitnodiging van Platform-K werkt Femke Gyselinckvoor Change of Plans samen met dansers Zanne Boon en Oskar Stalpaert.

Geplaatst op do 22 juni '23