Bewustmaking

Droomvlucht voor mensen met een beperking blijft een droom

De Droomvlucht-attractie in de Efteling is binnenkort ook ‘toegankelijk’ voor mensen met een beperking, dankzij een virtuele beleving. ‘Toegankelijk’, tussen haakjes, want nog steeds kunnen mensen met een beperking niet écht meedoen. Klinkt dat bekend in de oren? Dat klopt! Nog niet zo lang geleden pakte Konekt uit met een virtual reality-app die verenigingen toegankelijk zou maken voor mensen met een beperking. Dat was gelukkig maar een hoax, om de aandacht te vestigen op het feit dat mensen met een beperking ook gewoon willen meedoen, niet kijken. Dat kan jammer genoeg nog niet in De Droomvlucht.

Efteling
© Efteling

Inclusie betekent dat mensen met en zonder een beperking samen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Een bezoek aan de Efteling moet dus samen kunnen gebeuren, vanaf het binnenkomen, tot de wachtrij én tot het uitstappen van de attractie. De oplossing daarvoor is geen virtuele beleving, waar de rolstoelgebruiker in een aparte kamer zit om virtueel mee te volgen, maar wel een attractie die rolstoelvriendelijk is.

Beeld je even in…

Karel is een rolstoelgebruiker en gaat met zijn twee dochters en vrouw naar de Efteling. De twee dochters willen graag met mama en papa in de Droomvlucht. Maar aan de ingang horen ze “Jammer mijnheer, u kan niet binnen. Maar we hebben dé oplossing… u kan virtueel meevolgen. Blijft u hier maar in deze ruimte. U kan uw gezin verder volgen via deze virtuele beleving.” En daar verdwijnen je lieve dochters en vrouw achter de deur. Hun enthousiasme en reacties kan je volgen, je kan misschien zelfs ook zélf interageren… Maar tegelijkertijd mis je de warmte, en de verbondenheid om de attractie samen te beleven is er niet. De échte interactie met je kinderen die je als papa wil, die is er niet. Jouw droom is om de Droomvlucht écht te beleven en niet via een virtual reality-bril… Wat is nog het verschil met thuis voor je computer zitten en op het scherm meevolgen? Je blijft gescheiden in een aparte wereld, zoals het zo vaak is voor mensen met een beperking.

InclusieVR

Om dat aan te tonen lanceerde Konekt InclusieVR. Nog niet gezien? Bekijk de virtuele reis hieronder. Met de InclusieVR-app maakte Konekt het de verenigingen mogelijk om mensen met een beperking te laten deelnemen aan hun activiteiten. Meedoen aan de jeugdbeweging, de sportclub, een muziekoptreden,… Allemaal vanop de eerste rij, via een 360° camera. Snel werd natuurlijk duidelijk dat de VR-clip een hoax is, en dat komt binnen. Op het einde van de video zie je dan ook een rolstoelgebruiker de VR-bril afzetten, met een zucht, want zij wil ook gewoon écht meedoen aan het verenigingsleven.

Terug naar de Efteling, inclusieVR?

Dat virtuele verhaal zien we nu dus ook bij de Efteling. Het enige verschil? Het is geen hoax. Rolstoelgebruikers zullen dus via een virtuele weg de attractie moeten beleven, afgezonderd van vrienden of familie. Het zal een uitdaging worden voor de Efteling om de drempels voor mensen met een beperking weg te halen. Konekt blijft streven naar een wereld zonder die drempels, waarbij mensen met een beperking niet afgezonderd worden. We hopen dan ook dat de Efteling, en attractieparken in het algemeen, in de toekomst gaan voor integrale toegankelijkheid. Dat gaat niet alleen over fysieke, maar ook mentale, economische en sociale drempels. Zodat iedereen écht kan deelnemen.

Geplaatst op zo 10 december '17