De Brake-Out projectmaand in 6 hoogtepunten

Van begin januari tot begin februari vond de projectmaand van Brake-Out plaats. De cursisten werkten een maand lang aan een zelfgekozen project. Student journalistiek Bram kwam voor zijn stage een kijkje nemen bij de werking in Gent. Hij vat de hoogtepunten van de maand samen in 6 dagen.

Dag 1: Werken in teams

De Brake-Outers van het 1ste en 2de jaar bedachten het project ‘Bobby de babbelbank’. Voor dat project worden zij verdeeld in 4 teams: team verhalen, team logistiek, team promo en team eten.

Het idee achter Bobby de babbelbank is als volgt. De Brake-Outers van team logistiek zouden graag een bank maken die dienst doet als ‘babbelbank’: een bank waarop mensen kunnen gaan zitten om een warm gesprek te voeren met de cursisten van team verhalen. Maxime (23) maakt deel uit van dat team en vertelt wat zijn rol is: “Ik zal meehelpen om de verhalen van de babbelbank naar buiten te brengen."

De bank zal op verschillende openbare plekken worden gezet, zodat zo veel mogelijk mensen hun hart kunnen luchten. Glorian (22) zit in team logistiek en kijkt er alvast naar uit. “Ik kan niet wachten om op Gent-Sint-Pieters te staan met de bank”, klinkt het. Om het converseren nog gezelliger te maken, zorgt team eten voor zelfgebakken Luikse wafels met chocoladeslagroom. Team promo zal duidelijk maken waar de bank zal staan door middel van promotietechnieken.

Deze dag bereiden de teams alles tot in de puntjes voor. Team promo maakt een affiche, die daarna op Instagram wordt geplaatst. Team logistiek tovert een ordinaire bank om tot ‘Bobby de babbelbank’. Team eten houdt zich bezig met het bakken van wafels en het schrijven van warme boodschappen op de bijhorende servetten. Doury (21) deelt zijn ervaringen: “Ik vind het leuk om te koken en te schrijven op de servetten. Het moet leuk zijn om zo een boodschap te ontvangen als je eenzaam bent of niks te eten hebt. Ik kijk er ook altijd naar uit om de ingrediënten te kopen.”

Team verhalen creëert samen met team promo een bijhorend spandoek en ze beslissen samen over de slogan die daarop moet komen. De cursisten hebben de handen vol, maar het wordt een productieve dag.

Dag 2: Kaarten en kaarsen

Ook de 3dejaars nemen deel aan de projectmaand. Zij worden verdeeld in 2 groepen. 1 groep maakt kaarten met een mooie boodschap erop voor ouders en/of begeleiders. Manon (24) schrijft onder meer een kaartje voor Yaris, die haar stage bij Konekt op die dag beëindigt. “Ik denk dat Yaris dit heel lief zal vinden”, zegt Manon terwijl ze geconcentreerd verder werkt aan het kaartje.

Nog een andere groep draait kaarsen in een vorm naar wens. De leerlingen stoppen de kaarsen in warm water, zodat ze zacht worden en nadien in een creatieve vorm gesneden kunnen worden. De kaarsen en kaarten zullen worden afgegeven tijdens het Brake-Out café op 13 februari.

Dag 3: Bobby de babbelbank in WZC Zilversterre

De 1ste- en 2dejaars trekken vandaag naar woonzorgcentrum Zilversterre. Daar delen de Brake-Outers hun zelfgebakken wafels uit, samen met een servet waar een warme boodschap op staat geschreven. Voor het eerst komt Bobby de babbelbank in actie. En dat levert mooie beelden en hartverwarmende momenten op.

Dag 4: Filmmoment

Timon (25) en Oscar (23), beiden 3dejaars bij Brake-Out, organiseren vandaag een cinemamoment, mét hapjes en drankjes. “Voor het filmmoment hebben wij de film The secret of NIMH gekozen. Dat is één van onze favoriete films en de verhaallijn is voor iedereen makkelijk te volgen."

Verschillende studenten bedienen de bar en voorzien hun medestudenten van hapjes en drankjes. Mocktails op basis van fruitsap en grenadine, zelfgemaakte donuts, chips, popcorn en zelfs toepasselijke muizensnoepjes maken onderdeel uit van het menu. Het wordt een gezellige namiddag.

Dag 5: Bobby de babbelbank in Gent-Sint-Pieters

Het is haast onmogelijk om de 1ste- en 2dejaars niet op te merken als ze uitgerust met spandoek, wafel- en chocomelkstand, affiches en flyers de hoofdingang van het Sint-Pietersstation inpalmen. De voorbijgangers worden warm verwelkomd door de cursisten. Zowel kinderen, jongeren, jongvolwassenen en ouderen zijn aangetrokken tot het initiatief. Ze worden getrakteerd op wafels en chocomelk en nog belangrijker: op een warm gesprek. Wie wil, kan ook een schenking doen ter steunbetuiging voor Turkije, waar er onlangs hevige aardbevingen plaatsvonden.

Dag 6: Brake-Out café – Het einde van de projectmaand

Om het einde van de projectmaand te vieren, worden alle cursisten, samen met hun ouders en supporters, uitgenodigd voor het Brake-Out café. De begeleiders nemen het podium om het publiek een zicht te geven op wat de cursisten de voorbije weken hebben gedaan. Ook de foto’s die gedurende de maand genomen werden, worden tentoongesteld op de muur. De cursisten en begeleiders zorgen voor hapjes, drankjes, en gezellige sfeerverlichting. De perfecte afsluiter van een fantastische maand!

Geplaatst op do 2 maart '23