Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigatie

Inclusieve animatorcursus

Stel je voor: al van jongs af ben je lid van de jeugdbeweging. Je wordt 16 of 17 en je hebt super veel zin om de stap naar de leiding te zetten. Voor leden met een verstandelijke beperking of autisme is dit onmogelijk. Die kunnen toch niet mee op animatorcursus. Of wel?

Inspiratiedag met terugblik

Op 20 november 2019 werd het project co-animator afgerond met een Inspiratiedag. Onderstaande presentatie geeft een mooi overzicht van hoe het project tot stand kwam, en wat eruit geleerd werd.

Inclusieve animatorcursus

Jongeren met een beperking groeien zelden door naar de leiding in een jeugdbeweging. Nochtans hebben veel van hen de goesting en motivatie om een actieve rol op te nemen in hun vereniging. Met het project Inclusieve Animatorcursus stellen Chirojeugd Vlaanderen, Scouts & Gidsen Vlaanderen, KSA, Kazou en Hannibal vakanties, met de steun van Cera en Konekt, hun animatorcursussen open voor jongeren met een beperking*. Op die manier geven ze de jongeren de kans om een volwaardige rol op hun maat op te nemen in de leidingsploeg, met de nodige ondersteuning. Met andere woorden: een jeugdwerk voor iedereen door iedereen. Ze bouwen mee aan een samenleving waarin ook jongeren met een beperking voluit mee kunnen participeren. De kinderen uit hun jeugdbeweging zullen het vanzelfsprekend vinden om samen dingen te doen met personen met een beperking.
* vooral jongeren met een onzichtbare beperking zoals autisme, NAH, psychische kwetsbaarheid, verstandelijke beperking...

Ken je iemand die de inclusieve animatorencursus graag zou volgen?
Alle betrokken organisaties bieden jaarlijks inclusieve animatorcursussen aan. Ben ook jij gebeten door jeugdbeweging en wil je de opleiding volgen? Kijk dan zeker in de contactgegevens hieronder. Via de sites vind  je de kalender met inclusieve animatorcursussen van elke organisatie.

Wil jouw jeugdbeweging zelf aan de slag?
Dat kan! We gaan graag samen met jullie aan de slag. Hoe pakken we dat aan?
Meer info? Bel of mail naar Marijn: marijn.leroy@konekt.be - 09 261 57 50

Zo ziet een traject op maat eruit

Vanaf 2019 kunnen jongeren met een beperking een volwaardige rol op hun maat opnemen in een (bege)leidingsploeg. Dit betekent dat ze hun talenten ten volle inzetten, maar ook kunnen rekenen op de nodige ondersteuning van de overige leiding. Een gepaste rol voor deze jongeren vinden, is maatwerk. Bij iedere jongere zal deze rol er dan ook anders uitzien.

Bijvoorbeeld: een meisje met autisme kan erg vlot omgaan met de jongste leden en zorgt ervoor dat alles goed voorbereid is. Of een jongen met een licht verstandelijke beperking, die veel gevoel voor drama heeft en zich graag verkleedt, doet zonder moeite het toneeltje van een spel en krijgt door zijn enthousiasme de groep makkelijk mee.

Jongeren gaan mee op cursus om zich voor te bereiden op dit engagement. Jeugdbewegingen organiseren hiervoor geen aparte cursussen, maar zorgen ervoor dat elke cursus zo toegankelijk mogelijk is. Cursusbegeleidingsploegen krijgen vooraf en tijdens de cursus zelf de nodige opleiding en ondersteuning. Om deze ondersteuning te kunnen bieden, volgen een aantal personen van de deelnemende organisaties momenteel een train-de-trainerstraject. Daarin krijgen ze handvatten en inzichten om een inclusieve animatorcursus te helpen realiseren.

Eva ging op animatorcursus bij Hannibal

Inclusief jeugdwerk - lees hier de visie van Konekt

Hoeveel personen met een beperking ken je in jouw omgeving? Ze zijn haast onzichtbaar in onze maatschappij. “Ook in het jeugdwerk kom je heel weinig jongeren met een beperking tegen”, zegt Stef Thienpont, medewerker bij Konekt. “Die uitsluiting gebeurt vaak onbewust, omdat het is ingebakken in onze manier van redeneren. En daar willen we iets aan doen.”

Duik in de visie van Stef

Dit project is een initiatief van Chirojeugd Vlaanderen, Hannibal, Kazou, Konekt, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen, met de steun van Cera en de Vlaamse Overheid.

In samenwerking met