Top navigatie

Inclusieve animatorcursus

Stel je voor: al van jongs af ben je lid van de jeugdbeweging. Je wordt 16 of 17 en je hebt super veel zin om de stap naar de leiding te zetten. Voor leden met een verstandelijke beperking of autisme is dit onmogelijk. Die kunnen toch niet mee op animatorcursus. Of wel?

Nieuw: inclusieve animatorcursus

Jongeren met een beperking groeien zelden door naar de leiding in een jeugdbeweging. Nochtans hebben veel van hen de goesting en motivatie om een actieve rol op te nemen in hun vereniging. Met het project Inclusieve Animatorcursus stellen Chirojeugd Vlaanderen, Scouts & Gidsen Vlaanderen, KSA, Kazou en Hannibal vakanties, met de steun van Cera en Konekt, hun animatorcursussen open voor jongeren met een beperking*. Op die manier geven ze de jongeren de kans om een volwaardige rol op hun maat op te nemen in de leidingsploeg, met de nodige ondersteuning. Met andere woorden: een jeugdwerk voor iedereen door iedereen. Ze bouwen mee aan een samenleving waarin ook jongeren met een beperking voluit mee kunnen participeren. De kinderen uit hun jeugdbeweging zullen het vanzelfsprekend vinden om samen dingen te doen met personen met een beperking.
* vooral jongeren met een onzichtbare beperking zoals autisme, NAH, psychische kwetsbaarheid, verstandelijke beperking...

Meer weten over het project?
Ken je iemand die de
inclusieve animatorencursus graag zou volgen?
Wil jouw jeugdbeweging zelf aan de slag?

Mail dan naar stef.thienpont@konekt.be.
Hij geeft meer uitleg en brengt je in contact met mogelijke animatoren of jeugdgroepen.

Op deze cursussen kan je terecht:

Chiro

2-7 juli in Dilsen-Stokkem
24-29 augustus in Overijse

meer info?
kijk op de website, bel naar Sarah (03 231 07 95) of stuur een e-mail

Scouts & Gidsen Vlaanderen

29 juni-5 juli in Sint-Joris Weert
3-9 augustus in Sint-Joris-Weert

meer info?
kijk op de website, bel naar Wietske (03 231 16 20) of stuur een e-mail

KSA

17-25 augustus in Mirwart

meer info?
kijk op de website, bel naar Veerle (02 201 15 10) of stuur een e-mail

Hannibal

De cursus van Hannibal is helaas al volzet.

meer info?
kijk op de website, bel naar Nathalie (03 609 54 40) of stuur een e-mail

Kazou

De cursussen van Kazou zijn helaas al volzet.

meer info?
kijk op de website, bel naar 02 246 49 73 of stuur een e-mail

Zo ziet een traject op maat eruit

Vanaf 2019 kunnen jongeren met een beperking een volwaardige rol op hun maat opnemen in een (bege)leidingsploeg. Dit betekent dat ze hun talenten ten volle inzetten, maar ook kunnen rekenen op de nodige ondersteuning van de overige leiding. Een gepaste rol voor deze jongeren vinden, is maatwerk. Bij iedere jongere zal deze rol er dan ook anders uitzien.

Bijvoorbeeld: een meisje met autisme kan erg vlot omgaan met de jongste leden en zorgt ervoor dat alles goed voorbereid is. Of een jongen met een licht verstandelijke beperking, die veel gevoel voor drama heeft en zich graag verkleedt, doet zonder moeite het toneeltje van een spel en krijgt door zijn enthousiasme de groep makkelijk mee.

Jongeren gaan mee op cursus om zich voor te bereiden op dit engagement. Jeugdbewegingen organiseren hiervoor geen aparte cursussen, maar zorgen ervoor dat elke cursus zo toegankelijk mogelijk is. Cursusbegeleidingsploegen krijgen vooraf en tijdens de cursus zelf de nodige opleiding en ondersteuning. Om deze ondersteuning te kunnen bieden, volgen een aantal personen van de deelnemende organisaties momenteel een train-de-trainerstraject. Daarin krijgen ze handvatten en inzichten om een inclusieve animatorcursus te helpen realiseren.
 
Dit project is een initiatief van Chirojeugd Vlaanderen, Hannibal, Kazou, Konekt, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen, met de steun van Cera en de Vlaamse Overheid.

In samenwerking met