Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigatie

Onbeperkt mediawijs

Digitale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Sociale en digitale inclusie gaan hand in hand. Daarom zet Konekt stevig in op het versterken van mediawijsheid, zowel bij personen met een beperking als hun omgeving.

Onbeperkt Mediawijs: iedereen digitaal!

Digitale participatie bevordert sociale participatie.
En omgekeerd: digitale uitsluiting werkt sociale uitsluiting in de hand.

Verschillende projecten rond mediawijsheid

Konekt heeft een open vormingsaanbod voor personen met een beperking en hun omgeving. Daarnaast werken we in verschillende projecten rond mediawijsheid. In 2018 worden we het tweede jaar op rij gesteund door het Digital Belgium Skills Fund. We zijn het enige project met een focus op mensen met een beperking.

In de prijzen

In 2017 won Onbeperkt Mediawijs de M-Award voor beste educatieve project, uitgereikt door Mediawijs.be. Datzelfde jaar stonden we op het All Digital Congress in Barcelona als finalist op het podium in de categorie e-Facilitator.

 • Duo haalt energie uit bananen en speelt computerspel tijdens vorming
 • Cursist mediacoach voor duo's geeft een presentatie
 • Twee deelnemers halen energie uit bananen tijdens activiteit
 • Cursisten maken filmpje buiten in de zon
 • Cursisten werken samen in groepjes met hulp van begeleiders
 • logo onbeperkt mediawijs

Opleiding Mediacoach voor Duo's 2.0

In 2017 startte Konekt de pilootopleiding Mediacoach voor duo’s. 10 duo’s uit 10 verschillende organisaties volgden dit unieke opleidingstraject en realiseerden een mediawijs project in hun eigen organisatie. De Mediacoach Opleiding voor Duo’s won in 2017 de M-Award voor beste mediawijze educatieve project. Het was ook finalist op het All Digital Congres in Barcelona.

In oktober 2018 startte de tweede opleiding Mediacoach voor Duo’s

De opleiding richt zich naar duo’s uit eenzelfde organisatie: een begeleider en een persoon met een beperking. De ondersteuner wil digitale media inzetten in zijn/haar begeleidingswerk en dit enthousiasme aan collega’s en cliënten doorgeven. De persoon met een verstandelijke beperking heeft een passie voor digitale media en wil andere personen met een beperking hiermee wil helpen. Beide personen volgen een afzonderlijk vormingstraject rond dezelfde digitale thema’s. Daarnaast werkt ze in de eigen organisatie samen een project uit. Konekt coacht hen daarbij.

Waarom meedoen met de opleiding Mediacoach voor duo's?

Als persoon met een beperking doe je kennis en vaardigheden op. Je denkt na over je eigen mediagebruik en vindt gemakkelijker de weg in de digitale wereld. Je leert anderen uit jouw organisatie coachen om digitale media te gebruiken. Als begeleider ontdek je de mogelijkheden die digitale media je cliënten bieden om hun persoonlijke doelen te realiseren. Je leert de offline en online wereld verbinden en krijgt tools om je collega’s te inspireren om digitale media in te zetten bij hun begeleidingswerk. Om je directie te motiveren om mediawijsheid op te nemen in de doelstellingen.

De opleiding

Voor begeleiders bestaat het traject uit zes opleidingsdagen, met tussentijdse opdrachten. Voor personen met een beperking organiseren we 11 opleidingsdagen. 6 daarvan vallen samen met de opleidingsdagen voor begeleiders. Daarnaast realiseert ieder duo een project in zijn organisatie, waarbij ze collega-begeleiders en peers coachen bij hun gebruik van digitale media. Deze thema's komen tijdens het traject aan bod:

 • Mediawijsheid en mediawijs begeleiden
 • Online identiteit, zelfbeeld en zelfrepresentatie
 • Sociale media en online relaties
 • Beleid, gamen en coderen
 • Reclamewijsheid, privacy en verslaving
 • Integratie en presentatie van de projecten

Al die digitale toepassingen. Er gaat een wereld voor me open. - Pia, bezoeker van het mediacafé

Pilootproject: sociaal mediabeleid en coderen in Buso-school

In 2018 organiseren we samen met een Buso-school SBSO Baken uit Sint-Niklaas een pilootproject rond sociaal mediabeleid en coderen. In de school starten we een project om een sociale-mediaprotocol uit de grond te stampen. Dit doen we van onderuit, samen met een groep leerlingen en enkele leerkrachten. Daarnaast organiseren we enkele medialabo’s, die gefocust zijn op coderen en op sociale media. In december delen we de resultaten van dit pilootproject. De ervaringen die eruit komen trekken we in 2019 door naar andere organisaties.

Volg een introductiecursus rond digitale thema’s

Konekt heeft een breed aanbod voor personen met een beperking. Onze vormingen zijn opgebouwd rond thema's zoals Facebook, Instagram, Fotofun met je smartphone, Gaming… Daarnaast organiseren we de vorming Mediawijs, over privacy, reclame en andere tips om veilig met internet aan de slag te gaan. Voor profs is er een introductiecursus rond Mediawijsheid voor mensen met een beperking, en een praktijkworkshop rond interessante apps. Alle cursussen vind je tussen ons vormingsaanbod, onder het thema Mediawijs.

Tips uitwisselen in het Mediacafé

Ben je geïnteresseerd in de digitale wereld? Vind je het fijn om andere mensen te ontmoeten die je interesse delen? Wil je je kennis delen of heb je een vraag? Doorheen het jaar organiseren we enkele Mediacafés in Gent. Tijdens zo'n Mediacafé kun je bij een hapje en een drankje ideeën uitwisselen rond digitale thema's. Iedereen is welkom, ook mensen die nog geen ervaring hebben of minder snel leren. Data en locaties van de Mediacafés vind je bij ons cursusaanbod, onder het thema Mediawijs.

 • Cursisten werken met tablet in het mediacafé
 • Cursist mediacoach voor duo's test de VR-bril uit
 • Cursist geeft presentatie over Snapchat
 • Cursisten mediacoach voor duo's leren wat Instagram is via tablet

In samenwerking met