Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigatie

Beeldboek Kinderwens

Een kinderwens is universeel en menselijk. Hoewel begeleiders en familie vooral oog hebben over de consequenties van de kinderwens, is het heel belangrijk dat ook personen met een beperking open over hun kinderwens kunnen praten. Het beeldboek Droom van een Kind helpt om het gesprek aan te gaan.

Moeilijke thema's bespreekbaar maken

Een kinderwens is universeel en menselijk. Deze wens is niet anders voor personen met een beperking. Het gesprek hierover verloopt wel anders omwille van de beperking, ondersteuning, context. Voor begeleiders en familie is het vaak een moeilijk gesprek. Zij denken na over de praktische en ethische consequenties van de kinderwens. Nochtans is het belangrijk dat personen met een beperking over hun kinderwens kunnen praten en alle emoties die daarbij horen. 

Konekt maakt de moeilijkste onderwerpen binnen het thema relaties en seksualiteit bespreekbaar: holebi’s met een verstandelijke beperking, grensoverschrijdend gedrag, hulp bij masturbatie ... Wij durven deze thema's ten gronde te bespreken. Doorheen de jaren komt het thema kinderwens steeds boven drijven. Op elke vorming komen de vragen en emoties van begeleiders en personen met een beperking rond het thema kinderwens naar boven. Hieruit leiden wij af dat er een grote nood is aan materiaal om dit thema bespreekbaar te maken tussen de persoon en zijn omgeving (professioneel of familie) en met de emoties van begeleiders/mensen met een beperking om te gaan.

Iedereen mag een kinderwens hebben

Onze collega Cathy De Feyter vindt dat personen met een beperking ook recht hebben op informatie rond kinderen krijgen, om te kunnen praten over hun gevoelens. Samen met illustratrice Saar De Buysere ontwikkelde ze het beeldboek “Droom van een kind”. Dit bevat enkel tekeningen en helpt personen met een beperking en hun ondersteuners om te praten over de gevoelens die samen gaan met een kinderwens. Het geeft geen ethisch oordeel over kinderen mogen krijgen of niet. Wel over  het recht om over je gevoelens te mogen praten, ook als je omgeving het daar moeilijk mee heeft.

Waarom een beeldboek?

Rond bepaalde thema’s heersen er taboes. Omdat ze privé zijn of botsen met normen en waarden. Of risico's inhouden. Voor ondersteuners is het soms moeilijk het gesprek aan te gaan wanneer bepaalde levensthema's zich aandienen. Beeldboeken kunnen dit gesprek op gang trekken. De tekeningen helpen linken leggen tussen verschillende gedachten die in iemands hoofd omgaan. Door te praten over tekeningen uit het boek, kom je samen op een verhaal. Konekt ontwikkelde samen met partners verschillende beeldboeken rond levensthema's als palliatieve zorg, dementie, kinderwens en rouwverwerking.

Bestel het beeldboek Droom Van een Kind
Lees meer over de andere beeldboeken van Konekt

Over de auteurs

Cathy De Feyter
Cathy studeerde orthopedagogiek aan de Universiteit Gent en Seksuologie aan de KU Leuven. "Ik ontwar knopen. Als je taal kunt geven aan je gevoel, dan kun je bewuster dingen doen. En het lucht op. Daarom geef ik vorming over thema's waar mensen met een beperking en professionelen wel eens op botsen, in de knoop mee zitten, thema's die heel wat vragen oproepen. Over seksualiteit. Over kinderwens."

Saar De Buysere
Saar studeerde beeldende kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en is freelance beeldend kunstenaar/illustrator/vormgever. "Ik denk in beelden. Daarom staat hier geen quote."

Cathy en Sarah vertelden over het boek bij De Madammen op Radio 2

In samenwerking met

Met steun van

De Koning Boudewijnstichting, De Nationale Loterij, Steunfonds MM Delacroix, Provincie Oost-Vlaanderen