Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigatie

Hotspots voor talent

In dit 3 jaar durende project staan systeemverandering binnen het onderwijs en tewerkstelling centraal.
Duurtijd: 2019-2022
Met steun van: ESF Vlaanderen, in het kader van het Vlaamse project Transitie Leven, Leren en Werken 2050

Zo ontstond de hotspot

In 2018 deed ESF Vlaanderen een oproep voor proefprojecten die uittesten hoe leven, leren en werken er in 2050 zou kunnen uitzien. Die projecten zoeken via innovatieve experimenten naar oplossingen voor de uitdagingen waar leven, onderwijs en arbeid vandaag mee kampen. Het Konekt-project ‘Hotspots voor talent’ werd geselecteerd als één van negen projecten. Onze focus ligt op systeemverandering binnen het onderwijs en tewerkstelling. We opereren op het kruispunt tussen onderwijs en werk en richten ons specifiek naar jongeren in de laatste graad van de middelbare school.

Onze missie? De kloof tussen onderwijs en arbeidssector dichten

Het Vlaamse onderwijs staat de laatste jaren voor grote uitdagingen: een grote diversiteit aan leerlingen, hoge werkdruk voor leerkrachten, schooluitval bij zowel leerlingen als leerkrachten…. Ook de arbeidssector struikelt over obstakels als jobhopping, burn-out en personeelstekorten. Dat het stroef loopt op veel vlakken is overduidelijk. Maar hoe gaan we verder? Op dit moment opereren onderwijs en arbeid quasi los van elkaar, elk vanuit hun eigen bubbel. Willen ze bovenstaande uitdagingen grondig aanpakken, dan zullen ze de handen in elkaar moeten slaan. Konekt bouwt heel graag mee aan de brug tussen beide sectoren.

Hoe? Door leerhotspots op maat te bouwen

Hoe benader je jongeren vanuit hun sterkte? Hoe zorg je dat ze mee zijn met 21st century skills? Dat er betere aansluiting is tussen jongeren die afstuderen en de noden van werkgevers? Kortom, hoe maken we leren en werken compatibel met onze veranderende maatschappij? Daarover denken we samen na met leerlingen, leerkrachten, schooldirecties, bedrijfsleiders, werknemers, ouders en lokale actoren. Samen zetten we inclusieve leerhotspots op waar jongeren hun talenten ontwikkelen en ze de kans krijgen om die ook in te zetten. Hotspots voor talent gaat co-creatief aan de slag met een netwerk van partners. We durven bewandelde paden te verlaten, zoeken de grijze zone op en duwen tegen vastgeroeste gewoontes. Successen zien we als bevestiging, tegenslagen als leerkansen.

Volg de experimenten

BuSo Ravelijn uit Brugge, de Brugse Steinerschool en GO! Atheneum Campus Kompas uit Wetteren buigen zich in 2020 en 2021 over een paar fundamentele vragen: Hoe kunnen we antwoorden op de noden van iedere individuele leerling? Hoe zetten we ieders talent beter in de verf? Hoe maken we van de school meer dan de vier muren van het schoolgebouw? Kortom: hoe sluiten we beter aan op onze superdiverse samenleving? Nadien gaan ze concreet aan de slag met hun ideeën. Lees meer

Interesse, zin om samen te werken?

Netwerking is het codewoord van dit project.
Wil je meer weten over het project? Zie je mogelijkheden om samen te werken? Heb je goede ideeën?
Geef een seintje aan katrien.debaets@konekt.be of 09 261 57 50.

In samenwerking met