Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigatie

Zotte fietstocht van Knokke naar Kortrijk is afsluiter van project Bloedtest, rond de perfecte mens.

Hoe ver willen we gaan om 'perfecte mensen' te creëren met nieuwe technologieën? Enkele van onze collega's en ambassadeurs sluiten dit debat komende zaterdag af, tijdens een 110 kilometer lange fietstocht per (rolstoel)tandem op de Meridiaan van de Trisomie.

van Knokke-Heist tot Spiere-Helkijn

In maart vloog de laatste piloot met het Down-Syndroom over de Meridiaan van de Trisomie. Deze rechte lijn loopt door West-Vlaanderen - van Knokke-Heist tot Spiere-Helkijn - en ligt op 3° 21” 0’. Een verwijzing naar Trisomie 21 - of downsyndroom - waarbij er 3 chromosomen 21 zijn. Nu zaterdag 30 november leggen enkele personen met en zonder beperking de 110 km af met een rolstoeltandem, een gewone tandem en de BloedtestFiets. Op 5 tussenstops vindt een artistieke performance plaats.

Doel: een genuanceerd maatschappelijk debat

De fietstocht is een afsluitende actie van het project Bloedtest, waarvan o.a. Konekt en Vormingplus MZW deel uitmaken. Bloedtest vroeg het afgelopen jaar aandacht voor de ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische technologische innovaties. "Met de fietstocht willen we mensen nog een laatste keer aan het denken zetten," zegt collega Stef. “We spreken ons niet uit voor of tegen de NIP-test, prenatale screeningen of DNA-aanpassingen. Maar we willen wel een genuanceerd maatschappelijk debat stimuleren over de ethische en emotionele dilemma’s die ermee gepaard gaan. In welke mate zal iedereen in de toekomst aan een bepaalde 'norm van perfectie' moeten voldoen?"

Programma van de dag

  • 9u3min21sec: Start fietstocht op het strand van Knokke-Heist (ter hoogte Rubensplein). Artistieke vliegers van kunstenaarscollectief Het Pakt worden opgelaten.
  • 13u: Passage in Tielt – Markt (Belfort)
  • 16u: Passage in Zwevegem – El Dorado Koffiebar
  • 18u: Passage Spiere-Helkijn
  • 19u30: Aankomst in Kortrijk – Hangar K

Op elke stop dragen 21 inwoners een rood spandoek over een afstand van 21 meter en maken zo de ‘Meridiaan van de Trisomie’ fysiek zichtbaar. Hier gaan we met aanwezigen in gesprek over het thema. Iedereen is welkom! Doorheen de dag is er een uitzending van de BloedtestRadio. Die blikt terug op twee jaar keihard artistiek werk aan Bloedtest, met interviews, de podcast TRILLINGEN, muziek, live-interventies van de vliegende reporter bij de markeringsceremonie…

Het fietsteam

Het team bestaat uit 5 mannen en vrouwen met en zonder een beperking. Ze rijden samen op een rolstoeltandem, een gewone tandem en de BloedtestFiets een omgebouwde bakfiets. Onder hen o.a. Konekt-medewerkers Stef en Kurt en ambassadeur Jasmien. Als onderzoeksteam trokken ze afgelopen maanden langs heel wat bibliotheken, scholen, organisaties voor personen met een beperking… om in gesprek te gaan over het thema (zie onderstaand filmpje). Wie hen wil aanmoedigen langs het parcours, of een eindje mee wil fietsen... van harte welkom!

Over Bloedtest