Vacature

Word jij de nieuwe verantwoordelijke van Brake-Out? Tim Maenhout legt uit wat de job inhoudt.

Tim Maenhout stond mee aan de wieg van Brake-Out, een innovatief leerprogramma voor jongvolwassenen met een ondersteuningsnood. Binnenkort geeft hij de fakkel door aan een nieuwe coördinator. In dit interview vertelt hij wat de job inhoudt. En uit welk hout zijn opvolger best gesneden is.

Tim maenhout brake out

Foto: Lien Dewitte

Dag Tim. Wat houdt jouw job bij Brake-Out juist in?

"Als verantwoordelijke voor het leerprogramma Brake-Out zoek ik voortdurend naar antwoorden op een waaier aan uitdagingen. Brake-Out bestaat op dit moment in 4 Vlaamse hoofdsteden, maar er is een groeiende vraag van andere steden - én jongeren - om ook deel te nemen. Daarvoor zet ik nieuwe samenwerkingen op met verschillende soorten partners. Ik volg de regelgeving van het VAPH op en onderhoud een klantenbestand in de verschillende steden. Ik onderzoek via welke kanalen we geïnteresseerde deelnemers en hun netwerk beter kunnen bereiken.

Brake-Out groeide al snel uit tot een team van 17 professionele medewerkers en een poule stagiairs en vrijwilligers. Ik stuur hen aan, overleg met hen en bekijk hoe we de werking kunnen optimaliseren. Met een helikopterbril leg ik voortdurend linken naar onze partnerorganisaties en naar de brede werking van de Konekt Group. Waar zitten win-win's voor de verschillende partijen?

De afgelopen jaren beleefde ik veel plezier aan het reizen tussen de verschillende steden. De trein was soms een beetje mijn bureau. Onlangs nog schreef ik er twee dossiers: één om Brake-Out klaar te maken voor een Europese context en één voor de opstart in Brussel. Het eerste werd goedgekeurd; nu is het duimen voor het tweede."

Op welke professionele verwezenlijkingen kijk je trots terug?

"Een topper vind ik persoonlijk de samenwerking met het multifunctioneel centrum (MFC) van VIRO in Brugge. Jongeren die nog op het MFC zitten, kunnen in principe niet terecht bij een vergunde zorgaanbieder zoals Brake-Out. Dankzij een unieke samenwerking maakten Koen Dalle van VIRO en ikzelf het toch mogelijk om die jongeren te laten deelnemen aan Brake-Out.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat ook jongeren met een beperking vanuit hun talent kunnen meedoen met zaken die evident zijn voor jongeren. Met middelen van het Koningin Mathildefonds startte Brake-Out een samenwerking met Rijvers Festival uit Lievegem. Wat we daar zagen, was bijzonder inspirerend. Onze deelnemers namen elk op hun manier een rol van betekenis op. Iemand serveerde drankjes in de VIP-tent, iemand bakte frietjes, iemand zorgde voor de recyclage van afval... Onze dj mocht op het podium en draaide een topset!

In 2021 werd Brake-Out Zorgwerkgever van het Jaar. Daardoor werden we een referentie in de VAPH-sector. Het zorgt ervoor dat ik kan participeren in verschillende innovatieve netwerken en dat we nu ook rechtstreeks contact hebben met minister van Welzijn, Wouter Beke, om vernieuwing in de sector te brengen."

Je hebt een hart voor jongvolwassenen met een beperking en hun gezinnen. Denken in opschalen, nieuwe services ontwikkelen... daar beleef je plezier aan.

Uit welk hout moet je opvolger gesneden zijn?

"De opvolger dient iemand te zijn met een hart voor jongvolwassenen met een beperking en hun gezin. Je ziet mogelijkheden om met die gezinnen inclusief aan de slag te gaan.

Je kunt duidelijk de richting formuleren waar je met Brake-Out heen wil. Een goed onderbouwd beleidsplan helpt om het overzicht en de focus te houden. Denken in opschalen en nieuwe services ontwikkelen, soms op onbekend terrein... daar beleef je plezier aan.

Kortom: je ben iemand die het brede plaatje beheerst en het team verder laat scoren."

Nog meer weten?

EROV, het netwerk voor ondernemers van de Provincie Oost-Vlaanderen, interviewde Tim Maenhout voor de reeks 'De 21 van 2021'. Het interview geeft je een inkijk in zijn job tijdens het coronajaar 2020-2021.
Lees het interview

Solliciteer voor de job van Tim

Zie jij jezelf Brake-Out mee verder uitbouwen? Solliciteren kan tot uiterlijk 9 december 2021.

Bekijk de vacature Over werken bij Konekt
Solliciteren Konekt 2
Datum bericht do 28 oktober '21